Manastirea Debra Damo

Manastirea Debra Damo Mareste imaginea.

Manastirea Debra Damo

Manastirea Debra Damo este asezata pe un platou muntos unic, intr-una dintre cele mai izolate si salbatice zone din nordul Etiopiei. Plecand din localitatea Axum, cu masina, pana la manastire se fac in jur de patru ore. De unde se termina drumul pentru masini, pelerinii mai fac in jur de vreo doua ore, pe jos. Apoi, in cele din urma, urcusul pe franghie culmineaza calea pasilor prin pustie.

Manastirea Debra Damo - scurt istoric

Manastirea Debra Damo este una din cele mai vechi si izolate manastiri crestine din Etiopia. Locul cu pricina este situata la nord de Axum - Aksum, vestita capitala a imperiului aksumit, datat undeva in anul 500 i. Hr., si totodata orasul despre care legenda spune ca ar fi fost centrul regatului condus de "regina din Saba", celebrul oaspete al inteleptului Rege Solomon.

 Manastirea Debra Damo - Etiopia

Constructia impresioneaza in primul rand prin asezarea sa spectaculoasa, pe varful unei stanci izolate, intr-un peisaj de-a dreptul salbatic. Vizitarea ei este insa destul de dificila, nu numai pentru ca intrarea este interzisa femeilor, ca dealtfel in toate manastirile etiopiene, ci si pentru ca singura cale de acces pentru pelerini este posibila, inca si azi, numai cu ajutorul franghiilor trase de monahii de aici, ce urca pe stanca abrupta la o inaltime de 25 de metri. Astfel se explica si durabilitatea ei, precum si faptul ca nu a fost niciodata pradata sau ocupata.

 Manastirea Debra Damo - Etiopia Manastirea Debra Damo - Etiopia

Traditia spune ca Debra Damo a fost intemeiata in secolul al Vl-lea de un sfant monah sirian, Abuna za-Mikael Aragawi, unul dintre cei noua sfinti misionari care au venit sa raspandeasca crestinismul in Etiopia. Ajungand in aceasta zona pustie, mai inainte sa propovaduiasca si altora crestinismul, a vazut stanca cea deosebita si a gandit intru sine ca acesta este un loc ideal pentru sihastrie si nevointa, s-a pus pe lucru. Monahii de aici spun ca Abuna Aragawi ar fi reusit lucru acesta cu ajutorul unui sarpe urias, singurul vietuitor de pe varful acestei stanci, care, la porunca lui Dumnezeu, l-a ajutat sa construiasca celebra manastire.

 Manastirea Debra Damo - Etiopia

Biserica manastirii dateaza, dupa cum se arata, din evul mediu timpuriu, intr-o perioada in care stilul arhitectural aksumit era inca in uz. Manastirea Debra Damo este considerata a fi un monument deosebit, unic prin asezare si stil, fiind totodata si cea mai veche biserica monahala din Etiopia. Peretii acesteia sunt formati din straturi de lemn si piatra, iar la capatul fiecarui strat de lemn, grinda este iesita in afara. Aceste protuberante, specifice arhitecturii aksumite, poarta numele de "capete de maimute".

Comorile pastrate in Manastirea etiopiana Debra Damo cuprind manuscrise foarte vechi, singurele de acest fel din Etiopia sau chiar din lume, si sculpturi complicate pe grinzile si pe tavanul vechii biserici, in jurul careia este construita manastirea.

Manastirea Debra Damo - Etiopia

Manastirea Debra Damo - EtiopiaManastirea Debra Damo - Etiopia

 Manastirea Debra Damo - Etiopia

In interior nu exista picturi murale, dar sunt pastrate aici un mare numar de icoane, intre care unele prezinta legenda intemeierii manastirii de catre Abuna Aragawi: sfantul este ajutat de sarpele urias sa urce pe platoul unde urma sa ridice manastirea, in timp ce Arhanghelul Gavriil urmareste scena avand in mana o sabie cu care este gata sa loveasca sarpele in cazul in care l-ar ataca pe Abuna Aragawi. Sarpele nu o face totusi, ci infasoara in spirala lui sfantul, pe care il ridica pana sus in siguranta, lasandu-l apoi usor jos, pe o piatra care este sarutata astazi de toti cei care intra in manastire.

 Manastirea Debra Damo - Etiopia

In pofida izolarii si ascetismului extrem de aspru al locului, calugarii care vietuiesc aici - dupa regulile Sfantului Pahomie cel Mare - au fost intotdeauna numerosi. Multi dintre ei stau in mici colibe de pamant si se ocupa, pe langa indatoririle lor monahale obisnuite, cu educarea tinerilor, iar altii duc o viata in post si rugaciune in numeroasele grote din jurul manastirii.

Solitara si impresionanta, parca neafectata de trecerea timpului, Manastirea Debra Damo pare o insula de piatra ce ofera vederi panoramice unice in jurul sau, precum si linistea si pacea cautata de vietuitorii si pelerinii ce vin sa se inchine sau sa sihastreasca aici.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 Manastirea Debra Damo - Etiopia

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 4516

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE