
Manastirea Kipina este o manastire ortodoxa din Grecia. Manastirea, inchinata Adormirii Maicii Domnului, este asezata in imediata apropiere a localitatii Kalarytes, in prefectura de Ioannina, Epir, Grecia. Tot in apropiere se mai afla si localitatea Christi din Pramanta. Kalarites, Kalarytes sau Kalarrytes este un orasel de munte, aflat la o altitudine de 1200 de metri, pe o panta a Muntilor Pind. Kalarites se afla la o distanta de 56 de kilometri de Ioannina si la 82 de kilometri de Arta. Prima datare documentara a locului o avem din secolul al XIII-lea.
Manastirea este asezata pe panta abrupta a unui perete de piatra, in gura unei pesteri adanci, pe malul raului Kalarrytiotikos, un afluent al raului Arachthos. Potrivit traditiei locului, manastirea isi ia numele de la gradinile cultivate de calugarii rugatori in acest loc. In limba greaca, cuvantul "kipi” inseamna "gradina”.
Manastirea Kipina - scurt istoric
Manastirea Maicii Domnului din Kipina a fost construita, potrivit traditiei, in anul 1212, de catre un episcop numit Grigorie. Inchinata Adormirii Maicii Domnului, aceasta manastire este una dintre cele mai impresionante manastiri din Epir, poate si datorita faptului ca este construita la mare inaltime, pe marginea unei grote.
Din localitate, drumul ajunge pana la baza peretelui de piatra. De aici, pasii crestinilor urca muntele abrupt, pasind pe o poteca sapata in piatra. La un moment dat, un pod de lemn trebuie trecut si el. In perioada de ocupatie otomana, acest pod de lemn era ridicat, paganii nemaiputand intra in manastirea izolata.
In loc de acoperis, bisericuta si incinta este protejata de peretele de piatra, ce isi pleaca "fruntea" peste acestea. Tavanul de piatra a fost sapat in asa fel incat sa semene cu o cupola. In capatul manastirii incepe o imensa pestera. Lunga si intunecoasa, pestera atinge lungimea de 240 de metri, ea incepand chiar de langa pronaosul bisericutei. Speologul Anna Petrocheilos a explorat pestera in anul 1956, insa aceasta nu este inca deschisa publicului.
Manastirea este alcatuita din bisericuta centrala si o serie de chilii, imprastiate de jur-imprejurul acesteia, alaturi de magazii si alte anexe. Bisericuta mica a manastirii este foarte calduroasa. Locul este acoperit in intregime cu fresce, zugravite probabil in secolele XVII-XVIII.
Programul iconografic intalnit in bisericuta din Manastirea Kipina este foarte amplu, infatisand mai multe scene biblice. Printre cele mai frumoase si bine pastrate fresce, se numara: Hristos Pantocrator, in cupola centrala; Maica Domnului, in absida. Peretii bisericutei sunt impartiti in trei registre, prin dungi rosii: primul registru infatiseaza sfinti stand in picioare, cel de-al doilea este rezervat busturilor de sfinti si sfinte, iar ultimul este ocupat de scene din Evanghelii.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.