Manastirea Kitaev

Manastirea Kitaev Mareste imaginea.

Manastirea Kitaev este una dintre cele mai renumite manastiri ortodoxe din Ucraina, alaturi de Lavra Pecerska, Lavra Poceaev, Manastirea Banceni si Lavra Sviatohirsk.

Aflata in apropiere de Kiev, aceasta manastire adaposteste cinstitele Moaste ale Sfintei Cuvioase Dositeea si ale Sfantului Teofil cel Nebun pentru Hristos, precum si particele din Moastele Sfintilor Apostoli, ale Sfintilor Ioachim si Ana, ale Sfintilor Zaharia si Elisabeta, ale Sfantului Cuvios Serafim de Sarov, ale Sfantului Mucenic Trifon si ale Sfantului Daniil al Moscovei.

Manastirea Kitaev - scurt istoric

Pentru prima data, Manastirea Kitaev a fost atestata documentar in anul 1159. De multa vreme, insa, "pustia Kitai", dupa cum era numit locul, oferea calugarilor pustnici inistea cea mult dorita. Multi dintre cei care se retrageau in aceasta pustie veneau din obstea monahala din Lavra Pecerska, aflata in apropiere.

 

In limba tatara, cuvantul "kitai" inseamna "zid de la marginea orasului". Zona i-a apartinut cneazului Iuri Bogoliubov. Potrivit traditiei locale, Manastirea Kitaev a fost intemeiata de cneazul Andrei "cel iubitor de Dumnezeu", candva in secolul al XII-lea. Initial, monahii s-au grupat in jurul unui mic schit, construit langa o serie de pesteri sapate in pamant.

Mai apoi, in anul 1716, evlaviosul Dimitri Golitin, guvernatorul Kievului, va construit aici o biserica de lemn, pe care o va inchina Sfantului Cuvios Serghie de Radonej, precum si cateva chili, tot din lemn.

In scurt timp, pustia Kitai va deveni un loc de pelerinaj, nenumarati crestini din lume cautand binecuvantare si sfatuire la parintii din acest loc. De atunci si pana astazi, cei mai de seama vietuitori din pustia Kitai au ramas insa Cuvioasa Dositeea si Cuviosul Teofil. 

In anul 1744, parintii din pustia Kitai au fost cercetati de imparateasa Elisabeta Petrovna, fiica domnitorului Petru I, care va contribui la construirea unei trapeze. Mai apoi, intre anii 1763-1768, evlaviosul Stefan Demianov va construit in acest loc o biserica din piatra, in stil baroc, pe care o va inchina Sfintei Treimi.

In anul 1835, ansamblul monahal Kitaev se va imbogati cu o noua biserica, inchinata Sfintilor 12 Apostoli, cu o noua trapeza si cu o clopotnita. Pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea, pustia Kitai a servit drept cimitir subteran (catacombe) pentru inmormantarea monahilor adormiti in Domnul din Lavra Pecerska. In timp, pesterile din Kitai au ajuns sa aiba aceeasi lungime cu cele din Pecerska, cele dintai fiind descoperite in anul 1858. 

In anul 1904, in Manastirea Kitaev va fi construita o noua biserica, mareata, inchinata Sfantului Cuvios Serafim de Sarov. Nu dupa multa vreme, manastirea a fost inchisa de autoritati, in cladirile acesteia fiind amenajat un orfelinat. Dupa anul 1917, cand cladirile au fost devastate, in acest loc s-a amenajat o inchisoare pentru preoti si monahi.

Ultima capela din manastire a fost inchisa in anul 1920, iar dupa zece ani, in anul 1930, locul a inceput sa fie folosit de Institutul de Cercetare a Fructelor. Ultimii calugari pustnici au fost arestati in anul 1931, fiind acuzati de activitate potrivnica statului. Dupa anul 1931, aici a functionat o casa a invalizilor, apoi o fabrica, iar Biserica Sfantului Serafim a devenit un fel de "club" al ateilor.

In anul 1939, clopotnita a fost distrusa, iar cartile si celelalte obiecte bisericesti de cult s-au pierdut, multe fiind arse. Mai apoi, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai multe cladiri ale manastirii au fost complet distruse.

 

Manastirea Kitaev a fost redeschisa abia in anul 1990, ca parohie pentru credinciosii din zona. Intre anii 1993-1994, in urma unor studii arheologice, pesterile din Kitai au fost consolidate si amenajate, totodata fiind sfintita o biserica inchinata Cuvioasei Dositeea.

Vreme de trei ani, intre 1993-1996, manastirea a functionat ca schit al Lavrei Pecerska. Din anul 1996 si pana astazi, manastirea a inflorit incontinuu, crescand atat material, cat si duhovniceste. In anul 2000, in cea mai mare pestera din Kitaev a fost amenajata o biserica inchinata Soborului Maicii Domnului.

Manastirea Kitaev il cinsteste foarte mult pe Cuviosul Serafim de Sarov, care a pasit si pe acest loc sfintit. Inainte de a se duce in pustia Sarovului, Sfantul Cuvios Serafim a stat o vreme in Kiev; s-a inchinat pe la toate Sfintele Moaste si, auzind ca pe muntele de la Kitaev se nevoieste "Cuviosul Dositei", a venit sa ia binecuvantare de plecare. Cuvioasa Dositeea, despre care nu stia nimeni ca este femeie, fiind imbracata in haine de barbat, i-a spus: "Du-te la Sarov, ca acolo te vei mantui, acolo e locul tau."

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

05 Octombrie 2012

Vizualizari: 5543

Voteaza:

Manastirea Kitaev 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE