Manastirea Krusedol

Manastirea Krusedol Mareste imaginea.

Manastirea Krusedol este o veche manastire ortodoxa din Serbia. Fiind asezata la o distanta de 13 kilometri de localitatea Sremski Karlovci, aproape de satul Irig, in muntii din Fruska Gora, in nordul Serbiei, in provincia Voivodina, aceasta manastire este una dintre ctitoriile ultimei familii domnesti din regiunea sarbeasca Srem, anume familia Brankovic.

Spre sfarsitul Evului Mediu, pe o suprafata cu lungimea de 50 de kilometri si cu latimea de numai 10 kilometri, au fost construite nu mai putin de 16 manastiri; unele traditii locale marturisesc infiintarea unora dintre acestea inca de la inceputul secolului al XII-lea, pe cand cultura sarba se muta inspre nord, ca replica la asalturile otomane.

Manastirile de aici au fost zidite in stilul arhitectural specific Scolii Morave, iar primii ctitori ai lor au fost domni din Familia Brankovici, descendenti din familia domneasca Nemanja. In secolul al XVIII-lea, multe dintre manastirile de aici au fost rezidite, in stilul baroc, apusean, fiind construite clopotnite inalte si iconostase baroce.

 Manastirea Krusedol

In cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial, multe dintre manastiri au avut de suferit, de pe urma invadatorilor, cele mai valoroase obiecte de cult fiind furate. Astazi insa, unele manastiri, deja renovate, gazduiesc o viata monahala autentica si vie; altele sunt pe cale de a fi renovate, iar altele inca sunt complet parasite.

Manastirea Krusedol - scurt istoric

Manastirea Krusedol a fost zidita intre anii 1509-1516, cu toate ca biserica cea mare a manastirii, inchinata Bunei Vestiri, a inceput a fi zidita inca din anul 1504. Aceasta a fost intemeiata de episcopul Maxim (Dorde Brankovic) si de mama acestuia, Angelina Brankovic (fiica printului ortodox al Albaniei, Skanderbeg), cu ajutorul domnitorului valah Neagoe Basarab, canonizat recent de Biserica Ortodoxa Romana.

 Manastirea Krusedol

Cea mai importanta perioada din istoria sarbilor din Voivodina a fost secolul al XVIII-lea. Pe baza privilegiilor acordate de imparatul austriac Leopold I, in anul 1690, sarbilor li s-a acordat libertatea de religie, cat si dreptul de a-si alege arhiepiscop si autoritati bisericesti. In anul 1708, Manastirea Krusedol a devenit centrul nou-infiintatei Mitropolii.

Odata cu retragerea finala a turcilor din regiunea Srem, in anul 1716, manastirea a fost grav avariata, biserica acesteia fiind incendiata. Lucrarile de renovare a manastirii au inceput in anul 1721, acestea fiind terminate complet abia dupa anul 1760.

Manastirea Krusedol

In anul 1726, in partea vestica a corpului de chilii, a fost zidita o clopotnita boroca, avand cinci etaje. Intre anii 1742-1750, biserica a fost supusa mai multor reparatii, care nu i-au schimbat insa infatisarea originala. Tot acum este reconstruit si extins corpul de chilii al calugarilor.

Biserica Buna Vestire a fost zugravita cu fresce in secolul al XVI-lea. Fatada vestica a bisericii pastreaza pana astazi fragmente din scena cu Judecata de Apoi, zugravia in fresca spre sfarsitul secolului al XVII-lea.

Manastirea Krusedol

Intre anii 1750-1756, interiorul bisericii a fost acoperit in intregime cu picturi in ulei, lucrarile fiind semnate de pictorii ucrainieni Jov Vasilijevic si Stefan Tenecki. Jov Vasilijevic a pictat Altarul si pronaosul, iar Stefan Tenecki a pictat naosul.

Iconostasul cel mare pastreaza o serie de 35 de icoane bizantine, zugravite in cadrul secolelor XVI-XIX, cea mai veche icoana fiind cea numita Deisis, care dateaza din jurul anului 1500. Se crede ca iconostasul a fost sculptat in lemn, in anul 1653.

Manastirea Krusedol

In naos se afla o racla ce pastreaza Moastele unor sfinti din familia Brankovic, anume: domnul Dorde Brankovic (episcopul Maxim) si parintii lui, Angelina si Stefan cel Orb.

Intreaga familie, inclusiv Durad Brankovic si Stefan Lazarevic, alaturi de doi patriarhi ai Bisericii Ortodoxe a Serbiei, isi afla mormintele in jurul acestei sfinte biserici ortodoxe. Cei mai de seama sarbi inmormantati in biserica manastirii sunt urmatorii: patriarhul Arsenie al III-lea Carnojevic, episcopul Isaia Dakovic, patriarhul Arsenie al IV-lea Jovanovic Sakabenta, alaturi de doi membri din dinastia Obrenovic, anume printesa Ljubica si regele Milan.

Manastirea Krusedol

De-a lungul a mai multe secole, aceasta manastire a constituit centrul spiritual ortodox al intregii regiuni. Manastirea Krusedol apare pe moneda de 5 dinari. In anul 1990, manastirea este declarata Monument Cultural de Importanta Exceptionala, fiind protejata astazi de Republica Sarba. Astazi, comunitatea monahala din Manastirea Krusedol este insufletita de o obste de maici.

Teodor Danalache

Manastirea Krusedol

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2498

Voteaza:

Manastirea Krusedol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE