Manastirea Sanahin

Manastirea Sanahin


Manastirea Sanahin

Manastirea din Sanahin se afla asezata pe coasta impadurita a muntilor Tchantinler, la poalele carora se afla orasul Sanahin, in regiunea Alaverdi, din partea de nord a Republicii Armenia. Manastirea se afla, la inceput, la o distanta de aproximativ doi kilometri fata de orasul Alaverdi. Biserica Sanahin se afla astazi in incinta orasului Alaverdi.

Ansamblurile arhitecturale din Sanahin si Haghpat se afla asezate intre cele mai minunate si bine pastrate lucrari de arhitectura medievala armeana. Pe langa meritele artistice ale acestora, monumentele se mai remarca si prin depasirea de catre acestea a granitelor culturii nationale.

Data exacta a ridicarii manastirii nu se cunoaste. Documentele ce se gasesc si dovezile arhitecturale sugereaza faptul ca biserica apartine mijlocului de secol X. Formarea regatului lui Kyurikids - Tashir-Dzoraget - in anul 979 a dus la acordarea unei atentii deosebite orasului Sanahin, ceea ce a dus firesc la ridicarea mai multor constructii religioase si civile pe aceste locuri.

          

In manastirile acelei vremi, si in special in cea din Sanahin, stiintele umaniste si medicina erau studiate, tratatele stiintifice erau scrise si picturile, in special minuaturi, erau pictate.

Odata cu asezarea scaunului episcopal in Sanahin, in anul 979, fatada estica a bisericii, cat si portiuni din fatadele de sud si nord, a fost decorata cu arce si ornamente ce au imbogatit aspectul bisericii initiale.

Coloanele triple si duble, cu capiteluri bogat ornate reprezentand la baza creaturi fantastice, se adauga la intregul bisericii. Ca urmare a unui cutremur, a mai multor reconstructii si reparatii, domul inalt a fost inlocuit cu unui mai mic de inaltime.

Interiorul cladirilor din Sanahin a fost decorat cu fresce care, din pacate, nu au supravietuit pana in zilele noastre.

In Sanahin se gasesc mai multe biserici si capele, obisnuit boltite sau cu dom, prezentand structuri diferite si dimensiuni diferite. De asemenea, ele se deosebesc si din punct de vedere al compozitiei artistice si al elementelor decorative.

Anexa bisericii mari din Sanahin apartine stilului de cladire ridicata pe patru pilastri. Aceasta a fost ridicata in anul 1181 de catre arhitectul Jhamhair, pe suportul financiar al parintelui Ovanes si al familiei regale.

Aceasta este un model de cladire larg raspandita la acea vreme, fiind bazata pe tehnica rurala de constructie a caselor, cu patru stalpi interni. Coloanele artistic realizate si foarte expresive, impart cu armonie interiorul.

Bazele si capitelurile coloanelor sunt decorate cu sculpturi si reprezentari in relief de capete de animale, ce nu au neaparat o valoare simbolica, fructe si recipiente. Portalul rectangular al intrarii din aripa nordica este incadrat de un ornament geometric.

Clopotnita din Sanahin este una dintre primele structuri arhitecturale ce au indeplinit acest scop. Aceasta este, ca si celelalte, sub forma de turn, avand trei patru etaje, iar in capat un foisor cu peretii alcatuiti din coloane.

Clopotnita din Sanahin, ridicata intre anii 1211 si 1235, este una severa si de infatisare laconica. Aceasta este incoronata de o rotonda, care a si devenit specifica arhitecturii clopotnitelor armene.

Fatada vestica se remarca printr-o cruce mare ornata, din piatra rosie de culoare foarte inchisa, aflata incadrata intr-o rama greoaie de piatra. Ferestrele de forma asimetrica, khachkars si sferele sculptate dau fatadei un aer pitoresc.

Depozitele cu carti din Sanahin sunt cladiri unice ce infatiseaza nivelul inalt de dezvoltare a arhitecturii civile in secolele XI-XIII in Armenia. Asemenea cladiri erau ridicate , ca regula generala, la o anumita distanta fata de biserica mare a manastirii.

Aceste cladiri erau de forma patrata prezentand niste nise pentru pastrarea manuscriselor. Acoperisul acestora le deosebea de celelalte cladiri.

Ansamblul arhitectural din Sanahin are o valoare general recunoscuta nu doar datorita faptului ca prezinta o arhitectura originala religioasa si civila, ci si pentru faptul ca toate cele pastrate arata nivelul ridicat al arhitecturii urbane armene din acele timpuri.

Cum am mai amintit, cea mai veche mentionare a manastirii apartine secolului al X-lea, fiind pastrata in manuscrisele armene, mentionand ca manastirea a fost ridicata pe ruinele unor foste temple din secolele IV si V.

Complexul monahal cuprinde mai multe cladiri ce dateaza din perioade diferite: cea mai mare biserica este cea a lui Amenaprkitch, una mai mica este cea a lui Astvatsatsin, mai avem si capela rotunda a lui Gregory, o academie, o clopotnita si o librarie.

O invazie a mongolilor din anul 1235 este considerata punctul de plecare al declinului monahal de aici. In timpul acestei invazii si in decursul celor ce au urmat, manastirea a fost usor usor distrusa, alaturi de chiliile calugarilor si alte cladiri ale complexului.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 3560

Voteaza:

Manastirea Sanahin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact