Manastirea Sfantul David din Gareji

Manastirea Sfantul David din Gareji Mareste imaginea.

Complexul monahal Sfantul David din Gareji este situat in Georgia, la o distanta de 25 km de Tbilisi, in apropierea granitei cu Azerbaijan. Asezamantul cuprinde 19 manastiri medievale avand aproximativ 5000 de chilii. Manastirea Sfantul David din Gareji ocupa un loc special intre numeroasele monumente culturale din timpul Georgiei feudale, prin maretia sa si valoarea istorica deosebita. Potrivit izvoarelor literare, Sfantul David – unul dintre cei treisprezece parinti asirieni, a intemeiat manastirea in prima jumatate a secolului al VI-lea. David s-a stabilit intr-o pestera din desertul Gareji, unde a intemeiat prima manastire, cunoscuta astazi sub numele de Lavra Sfantului David.

Manastirea Sfantul David din Gareji

In acelasi secol, ucenicii Sfantului David, Dodo si Lucian, au inaltat alte doua asezaminte monahale, inchinate Maicii Domnului respectiv Sfantului Ioan Botezatorul. Manastirea cunoaste o noua perioada de inflorire in sec. IX sub pastorirea sfantului georgian Ilarion.

Manastirea Sfantul David din Gareji

La inceputul secolului al XII-lea, Manastirea Sfantul David din Gareji a devenit proprietate a curtii regale fiind scutita de plata taxelor. Regele gerogian Dimitrie I, a ales sa traiasca in Manastirea Sfantul David dupa ce a abdicat de la tron.

Manastirea Sfantul David din Gareji

Apogeul Manastirii Sfantul David a fost atins in timpul renasterii nationale si cultural-politice din secolele XII-XIII, cand alte noi manastiri au fost ridicate: Udabno, Bertubani si Chichkhituri.

Manastirea Sfantul David din Gareji

In manastirile Udabno si Sfantul David a functionat o importanta scoala de pictura in fresca. Aceasta scoala de arta de la Gareji reprezinta unul dintre cele mai semnificative evenimente ale vietii culturale din Georgia medievala. Frescele de la Gareji pastreaza portretele unor importante persone istorice: David Intemeietorul, Dimitrie I etc.

Manastirea Sfantul David din Gareji

Fresca infatisand aspecte din viata Sfantului David din Gareji, "Lucian – mulgand caprioara” reprezinta varful dezvoltarii artistice atinse la Scoala din Gareji.

Manastirea Sfantul David din Gareji


Manastirea a suferit o lunga perioada de decadere fiind devastata de catre invaziile mongole (1265). A fost ulterior restaurata de catre regii gerogieni, in prima jumatate a sec. al XIV-lea, in timpul lui Gheorghe cel Mare, manastirea devenind o importanta forta politica si economica. Asezamantul a supravietuit atacului persan din 1615, cand calugarii au fost masacrati, iar manuscrisele si importante lucrari ale artei georgiene au fost distruse.

Manastirea Sfantul David din Gareji

Noi picturi murale nu au mai fost facute pana in sec. XVII-XVIII, cand s-au depus eforturi considerabile pentru refacerea vietii monahale, chiar daca la o scara mai mica decat anterior.

Manastirea Sfantul David din Gareji

Dupa instaurarea regimului bolsevic in Georgia ( 1921), manastirea a fost inchisa. Complexul Sfantul David din Gareji constituie in prezent unul din cele mai importante obiective turistice si locuri de pelerinaj ale Georgiei.

Radu Alexandru

 

Manastirea Sfantul David din Gareji

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2557

Voteaza:

Manastirea Sfantul David din Gareji 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE