
Manastirea Sfantul Prohor Pcinjski este o manastire ortodoxa din secolul al XI-lea, aflata in localitatea Klenike, in regiunea Pcinja, in sudul Serbiei, foarte aproape de granita cu Macedonia. Manastirea inchinata Sfantului Prohor este asezata pe valea ce se formeaza intre culmile muntoase Kozjak, in partea stanga a raului Pcinja. Manastirea se afla la o distanta de aproximativ 30 de kilometri de Vranje.
Aceasta este una dintre cele mai importante manastiri medievale din Serbia. Fiind inchinata Sfantului Prohor Pcinjski, unul dintre primii educatori slavi si unul dintre cei mai iubiti trei sfinti din Balcani, manastirea se arata a fi si astazi un adevarat centru duhovnicesc.
Potrivit traditiei locului, aceasta manastire a fost intemeiata intre anii 1067-1071, de catre imparatul bizantin Roman al IV-lea Diogenes, in cinstea sfantului Prohor Pcinjski, care i-a profetit acestuia ca va ajunge imparat al Bizantului. Legenda spune ca imparatul Roman se indrepta spre regiunea Kozjak, pentru o partida de vanatoare, ocazie cu care s-a intalnit cu Sfantul Prohor.
Acest lucru s-a petrecut in momentul in care Imperiul Bizantin si-a intins stapanirea spre Balcani. Atunci a fost recunoscuta si Patriarhia de Ohrida, sub a carei influenta a ajuns cunoscuta si regiunea Kozjak.
Mai tarziu, in vremea domnitorului sarb Stefan Nemanja (1170-1196), regiunea Vranje a reintrat in posesia Serbiei. Datorita greutatilor istorice din secolul al XI-lea, biserica monahala a manastirii a fost atat de avariata, incat a fost necesara inlocuirea ei cu una noua, lucrarile fiind efectuate sub purtarea de grija a regelui Milutin. Potrivit stilului arhitectural si frescelor din interior, se poate constata foarte usor cat de inalta era trairea duhovniceasca a ctitorului, cat si grija lui fata de traditia autentica rasariteana.
Frescele din biserica au fost zugravite de catre Mihailo si Eutiquio din Thessaloniki, intre anii 1316-1317. Dupa luptele din Kosovo, aceasta regiune a ajuns sub stapania otomanilor. In anul 1454, turcii pagani au avariat semnificativ Manastirea Sfantului Prohor Pcinjski.
Biserica manastirii va fi reconstruita de catre Marin din Kratovo, frescele acesteia fiind pastrate pana astazi, fiind unele dintre cele mai reusite lucrari ale secolului al XVI-lea. In anul 1817, manastirea va fi din nou atacata, de aceasta data insa de arnauti. In secolul al XIX-lea, ea va fi si incendiata.
Actuala biserica a manastirii a fost construita intre anii 1898-1904, ruinele celei vechi fiind incorporate in partea de rasarit a acesteia. Biserica centrala a vechii manastiri a fost zidita pe mormantul Sfantului Prohor, mormant la care se poate ajunge si astazi, sub podeaua noii biserici a manastirii. In interior sunt pastrate si Moastele Sfantului Prohor Pcinjski, a carui sfanta praznuire se face anual, in ziua de 1 noiembrie.
Complexul monahal al Sfantului Prohor Pcinjski este alcatuit din doua cladiri mari, ridicate pentru adapostirea calugarilor, intre anii 1854-1862. Acestea au fost construite de catre comerciantul hadzi-Mihailo Pogacarevic, din localitatea Vranje. Aceste doua cladiri sunt considerate a fi cele mai frumoase cladiri de acest gen din intreaga Serbie.
De-a lungul existentei sale, manastirea a gazduit o scoala de copisti, iar mai apoi, o tiparnita. In secolul al XVI-lea, in aceasta functionau cateva ateliere de pictura bisericeasca. In biserica centrala a manastirii se pastreaza pana astazi o serie de fresce datand din secolele IV-VI, adevarate comori iconografice. In jurul manastirii se afla o serie de ruine si de locuri arheologice medievale deosebite.
In aceasta manastire functioneaza atat un seminar teologic, cat si o scoala de pictura bisericeasca. Manastirea este, totodata, si un loc cultural de mare insemnatate. Astfel, aici a avut loc prima sedinta plenara a ASNOM (Adunarea Anti-fascista a Eliberarii Nationale a Macedoniei), in data de 2 august 1944. Manastirea Sfantul Prohor a fost inclusa pe lista Monumentelor Culturale deosebit de importante, in anul 1979, fiind astazi protejata de Republica de Serbia.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.