Manastirea Skripou

Manastirea Skripou Mareste imaginea.

Manastirea Skripou este o veche manastire ortodoxa aflata in Mitropolia de Teba si Levadia, regiunea Peloponez, Grecia. Biserica Adormirea Maicii Domnului - Panagia Skripou - se afla zidita in regiunea antica Orchomenos.

Biserica Skripou se afla in partea de est a monumentului antic de la Orchomenos. Una dintre cele mai vechi biserici bizantine din zona, dar si una dintre cele mai importante si mari din intreaga Grecie (29 x 31 metri), biserica de la Manastirea Skrypou isi trage numele, probabil, de la nenumaratele inscriptii antice, aflate pe pietrele din zidurile ei, pietre luate de la alte constructii din zona. "Scrip" ar deriva din latinescul "scriptus", adica "scriere".

Manastirea Skripou

Potrivit unei inscriptii dintr-o absida, manastirea a fost ctitorita de catre un inalt oficial bizantin, anume Leon Protospatarul, intre anii 873-874, pe locul unei mai vechi biserici crestine, de prin secolul al V-lea. Biserica de la Skripou este cel mai vechi exemplu de arhitectura ecclesiala in forma de cruce, cu dom central, din Grecia.

Manastirea Skripou

La aceasta biserica este impresionanta cantitatea de materiale de constructie (pietre, coloane, placi de marmura) luate de la templele pagane din zona. Cele mai multe pietre si coloane folosite la zidirea bisericii au fost luate de un templu pagan si de la teatrul antic din apropiere. Un cadran solar, poate cel mai bun dintre toate cele de factura grec-bizantina, se afla incadrat in zidul bisericii.

Manastirea Skripou

Cladirile antice nu au rezistat vremii, iar ruinele acelora au servit drept "depozit" de materiale de constructii pentru noile cladiri din zona. Astfel, asezate minutios in peretii bisericii, mai multe pietre poarta pe ele basoreliefuri, imagini si inscriptii istorice de la vechile cladiri.

Mai renumita ramane insa minunea ce a avut loc in vremea stapanirii lui Axis. In ziua de 9-10 septembrie 1943, un oarecare ofiter, pe numele sau Hoffman, a pornit un asediu asupra orasului Orchomenos. Dintr-o data insa, nici unul dintre tancurile sale nu a mai putut sa isi continue drumul. Oricat de mult incercat militarii sa le urneasca, tancurile parca se lipisera de pamant.

Manastirea Skripou

Mai multi localnici au sustinut ca, pe cer, se vedea chipul unei femei avand mana intinsa spre armata germ

anilor. Insusi ofiterul a vazut pe cer chipul acelei femei, iar cand a intrat in biserica manastirii, el a identificat-o pe aceea cu icoana Maicii Domnului. Din acel moment, el a fagaduit ca va apara orasul.

Manastirea Skripou

Dupa terminarea razboiului, crestinii din Orchomenos au randuit mare priveghere la manastire, in ziua de 10 septembrie. La aceasta a participat si ofiterul Hoffman, in fiecare an, pana la adormirea lui in Domnul. Din vechea manastire, astazi mai exista doar biserica centrala, inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Teodor Danalache

Manastirea Skripou

Manastirea Skripou

Manastirea Skripou

Manastirea Skripou

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1652

Voteaza:

Manastirea Skripou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE