
Manastirea Treskavec este o manastire ortodoxa asezata pe culmile stancoase ale Muntelui Zlatovrv, la numai 8 sau 10 kilometri inspre nord de Prilep, in Republica Macedonia. In limba macedoneana, cuvantul "treskavec" inseamna "loc unde tunetele se aud permanent". Manastirea din muntele Macedoniei este de o izolare vrednica de numirea monahala ce o poarta.
Cand a fost construita manastirea, putin mai sus de manastire a fost instalat un paratrasnet, spre a aduna fulgerele din zona, astfel incat muncitorii sa poata lucra in liniste la zidirea manastirii. In varful stalpului a fost pus un mar auriu (de aur).
Unii spun ca de la acest "mar" a primit muntele numele sau "zlatovrav", adica "varful auriu". Stalpul si marul au fost furate de otomani, in vremea in care distrugeau tot ce puteau in aceata zona, pe la sfarsitul secolului al XIV-lea.
Varful muntos de langa manastire atinge altitudinea de 1.422 de metri. De pe culmea muntelui Zlatovrv o panorama minunata se intinde inainte ochiului credincios: Pelagonia, Muntii Babuna, Pelister si Kajmakcalan. Noaptea, luminile oraselor Prilep, Bitola si Krusevo razbat pana in varful muntelui.
Construita in secolul al XII-lea, in apropierea unui vechi templu crestin, Manastirea Treskavec este inca si astazi destul de greu accesibila. Acum ceva vreme, in Manastirea Treskavec vietuia numai un singur calugar: parintele Calist. O inscriptie in fresca, asezata deasupra usii centrale a bisericii (pisania), vorbeste despre imparatul bizantin Andronic al II-lea si despre co-imparatul Mihailo al IX-lea.
Manastirea Treskavec a fost reconstruita undeva intre secolele XIII-XIV, de catre Stefan Uros al II-lea Milutin al Serbiei si de catre Stefan Uros al IV-lea Dusan al Serbiei. Se crede ca manastirea a avut mult de suferit in cadrul celui de-al XV-lea secol, lucru ce a dus la o serie de reparatii si reconstructii de cladiri anexe.
Manastirea Treskavec a fost construita in stilul bizantin obisnuit in acea vreme. Un model asemanator poate fi intalnit la Biserica Sfantul Pantelimon din Markovo, datand din anul 1095.
Din aceeasi perioada mai dateaza si urmatoarele locasuri de rugaciune: Biserica Sfantul Gheorghe din Kurbinovo, aflata langa Prespa, datand din anul 1191; Biserica Sfantul Chiril din Ohrid, datand din anul 1295; Biserica Sfantul Nikola, din Varosh, de langa Prilep, datand din anul 1299.
Biserica are o structura solida, interiorul acesteia fiind impartit in trei parti, prin coloane de piatra. Partea centrala este mai inalta decat celelalte doua, in partea de rasarit aflandu-se Sfantul Altar, cu trei abside exterioare.
In partea sudica a bisericii se afla o capela, pe jumatate ingropata in pamant. De asemenea, in partea nordica a bisericii, se afla o alta capela, zugravita in fresca probabil in secolul al XIV-lea. Vechea clopotnita a manastirii, construita din lemn, a fost daramata acum mai bine de o suta de ani.
Manastirea Treskavec pastreaza cu grija o larga colectie de fresce bizantine. Biserica cea mare a manastirii este inchinata Adormirii Maicii Domnului. Cele mai vechi fragmente de fresca dateaza inca din secolele XIV-XV.
Merita vazute si vechea bucatarie si trapeza manastirii, adevarate bijuterii ale artei de odinioara. Mobilierul din trapeza este in intregime sapat in piatra. Mesele sunt si ele tot din piatra, avand, din loc in loc, gauri speciale, pentru curatarea de resturile de mancare si firimituri. Un asemenea mobilier mai poate fi vazut si in trapeza din Manastirea Vatoped, in Sfantul Munte Athos. Peretii trapezei din Treskavec sunt zugraviti in fresca, pictura acestora datand din secolele XVII-XVIII.
De la baza muntelui si pana la manastire se fac in jur de doua ore. Pana in dreptul cimitirului manastirii se poate merge cu taxi-ul, de acolo pornind o carare printre stanci. In manastire se poate dormi gratuit peste noapte.
Teodor Danalache
-
Manastirea Sfantul Naum - Ohrida
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Vodoca - Sfantul Leontie
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Zrze - Schimbarea la Fata
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Veliusa - Veljusa
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Serres
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.