Manastirea Vratna

Manastirea Vratna Mareste imaginea.

Manastirea Vratna este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Vratna, la o distanta de 30 de kilometri de orasul Negotin, in Serbia. In zona Negotin, poate fi gasita si biserica ortodoxa romaneasca din localitatea Malainita, unde slujeste preotul Boian Aleksandrovici.

In apropierea Manastirii Vratna se afla o regiune deosebita si un canion renumit. Podurile Naturale de Piatra, din Vratna, sunt cunoscute inca din antichitate, ca niste locuri cu neobisnuite vartejuri de apa, reprezentand miracole ale naturii.

Manastirea Vratna

Primul locas monahal din acest loc a fost ctitorit in secolul al XIV-lea, de catre regele Stefan Milutin al Serbiei (1253-1321), din dinastia Nemanja, canonizat mai tarziu de Biserica Ortodoxa Sarba, si de Sfantul Nicodim I din Peci, al zecelea mitropolit de Peci si arhiepiscop al Serbiei, care a trait intre anii 1316-1325, praznuit in ziua de 11-24 mai.

Manastirea Vratna - Serbia

Manastirea Vratna a fost reconstruita in anul 1415, de catre "Sarban, din Struza", precum marturiseste episcopul Ghenadie, in anul 1856, cercetand vechile documente ale episcopiei. Manastirea a fost incendiata in anul 1813, ea fiind renovata, mai apoi, in anul 1817. Mai tarziu, in anul 1837, manastirea a fost amplu reparata, de catre Jon Tajkulica.

Ansamblul monahal din Vratna a fost distrus complet, intre cele doua Razboaie Mondiale. Dupa incetarea luptelor, manastirea a fost redeschisa, fiind construita o noua biserica si cateva chilii monahale. Obstea actuala este formata din cateva maici.

Manastirea Vratna - Serbia

Manastirea Vratna se afla in purtarea de grija a Manastirii Bukovo, aflata in apropiere. Biserica manastirii este inchinata Inaltarii Domnului. Biserica are o lungime de saisprezece metri si o latime de aproape opt metri, zidurile acesteia avand grosimea de doi metri si jumatate.

Sfantul Nicodim de la Tismana

Sfantul Nicodim s-a nascut la inceputul secolului al IV-lea, in localitatea Prilep, si a plecat in Sfantul Munte dupa anul 1335. A fost primit in obstea de la Manastirea Hilandar, fiind tuns in monahism in anul 1338, cu numele Nicodim. In anul 1341 a fost hirotonisit ierodiacon, iar mai apoi, in anul 1343, ieromonah. Pentru o vreme, dupa moartea egumenului, Sfantul Nicodim a fost asezat in fruntea obstii din Hilandar.

Manastirea Vratna - Serbia

Pe cand era simplu monah, Sfantul Nicodim a avut parte de o descoperire dumnezeiasca, prin care i s-a cerut sa zideasca o manastire, "langa o cadere de apa". Intorcandu-se in Serbia, potrivit legendelor locale, el a intemeiat doua manastiri: Manastirea Manastirita, la granita dintre Macedonia si Kosovo, si Manastirea Vratna, in regiunea Negotin, unde traiau mai ales romani.

In anul 1369, cuviosul a ajuns in Tara Romaneasca, trecand Dunarea fara barca, doar cu ajutorul lui Dumnezeu. In anul 1371, el a intemeiat Manastirea Vodita, iar mai apoi, in anul 1377, a inceput construirea Manastirii Tismana. In cele din urma, in ziua de 26 decembrie 1406, vrednicul monah adoarme in Domnul, fiind inmormantat in pridvorul Manastirii Tismana.

Teodor Danalache

Manastirea Vratna - Serbia

Pe aceeaşi temă

09 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1288

Voteaza:

Manastirea Vratna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE