Mensa Christi - Biserica Sfantului Petru

Mensa Christi - Biserica Sfantului Petru Mareste imaginea.

Biserica Primatului Sfantului Petru - Tabgha

Biserica Sfantului Petru din Tabgha, cunoscuta sub denumirea de "Biserica Primatului Sfantului Petru", se afla la foarte mica distanta de Biserica Inmultirii Painilor si Pestilor din Tabgha, pe malul nord-vestic al Marii Galileea.

Aceasta biserica, a Sfantului Petru, este zidita pe locul unde Mantuitorul s-a aratat ucenicilor, dupa Inviere, acolo unde Petru s-a aruncat in apa si a inotat pana la mal, nemaiavand rabdare sa ajunga odata cu barca. Potrivit traditiei, bisericuta isi inalta zidurile in jurul pietrei pe care Mantuitorul asezase jar aprins, deasupra avand peste.

Actuala bisericuta se afla, de asemenea, pe locul unei mai vechi biserici bizantine. Tot aici exista, in vechime, si o cariera de piatra. Bisericuta este o modesta capela condusa de calugarii franciscani, sub zidurile acesteia afandu-se ruinele unui alt locas de rugaciune, de prin secolul al IV-lea.

Mensa Christi si Biserica Sfantul Petru de pe malul Marii Galileii - scurt istoric

In jurul anului 381, pelerina de origine spaniola, Egeria, a vizitat intreaga Tara Sfanta. Ajungand la Biserica Inmultirii Pestilor si a Painilor, ea spune: "La mica distanta de aceasta se mai afla si inca un alt loc, unde sunt cateva trepte de piatra, pe care a stat Hristos".

Desi pelerina Egeria nu mentioneaza nici o bisericuta pe acest loc, se stiu cu certitudine ca pana la sfarsitul secolului al IV-lea, aici se va fi inaltat deja una. Aceasta avea aproximativ aceleasi dimensiuni cu Biserica din Tabgha, a Painilor si a Pestilor.

In secolul al IX-lea, locul este mentionat cu numele de "locul carbunilor"., pentru prima data in anul 808. Biserica de aici a suprvietuit mai mult decat oricare alta de varsta ei, insa si aceasta si-a primit daramarea, in anul 1263.

Actuala capela franciscana a fost construita in anul 1933. Capela franciscana, inchinata Sfantului Apostol Petru, este micuta si zidita din piatra locala, de culoare foarte inchisa. In capatul ei estic, capela isi inalta un micut turn.

De-a lungul peretelui vestic, in exterior, cat si pe celelalte laterale, se pot observa ruinele vechii biserici, zidite in secolul al IV-lea. Ca si veche biserica, actuala capela incorporeaza o mare parte din stanca numica "Mensa Christi", adica "Masa pusa de Hristos". Aceasta isi inalta piatra chiar inaintea Altarului.

Pe partea cu marea, langa biserica, se afla acele trepte de piatra mentionate de pelerina Egeria, pe care se spune ca a stat Hristos, privindu-i si chemandu-i la Sine pe ucenicii pescari. Nu se stie exact cand au fost sapate aceste trepte in piatra, insa este posibil ca ele sa dateze inca de prin secolele II-III, cand aici functiona o cariera de piatra de tip local.

Mensa Christi si marturia Sfintei Scripturi !

"Dupa acestea, Iisus S-a aratat iarasi ucenicilor la Marea Tiberiadei, si S-a aratat asa: Erau impreuna Simon-Petru si Toma, cel numit Geamanul, si Natanael, cel din Cana Galileii, si fiii lui Zevedeu si alti doi din ucenicii Lui. Simon-Petru le-a zis: Ma duc sa pescuiesc. Si i-au zis ei: Mergem si noi cu tine. Si au iesit si s-au suit in corabie, si in noaptea aceea n-au prins nimic.

 

Iar facandu-se dimineata, Iisus a stat la tarm; dar ucenicii n-au stiut ca este Iisus. Deci le-a zis Iisus: Fiilor, nu cumva aveti ceva de mancare? Ei I-au raspuns: Nu. Iar El le-a zis: Aruncati mreaja in partea dreapta a corabiei si veti afla. Deci au aruncat-o si nu mai puteau s-o traga de multimea pestilor.

Si a zis lui Petru ucenicul acela pe care-l iubea Iisus: Domnul este! Deci Simon-Petru, auzind ca este Domnul, si-a incins haina, caci era dezbracat, si s-a aruncat in apa. Si ceilalti ucenici au venit cu corabia, caci nu erau departe de tarm, ci la doua sute de coti, tragand mreaja cu pesti.

Deci, cand au iesit la tarm, au vazut jar pus jos si peste pus deasupra, si paine. Iisus le-a zis: Aduceti din pestele pe care l-ati prins acum. Simon-Petru s-a suit in corabie si a tras mreaja la tarm, plina de pesti mari: o suta cincizeci si trei, si, desi erau atatia, nu s-a rupt mreaja.

Iisus le-a zis: Veniti de pranziti. Si nici unul din ucenici nu indraznea sa-L intrebe: Cine esti Tu?, stiind ca este Domnul. Deci a venit Iisus si a luat painea si le-a dat lor, si de asemenea si pestele. Aceasta este, acum, a treia oara cand Iisus S-a aratat ucenicilor, dupa ce S-a sculat din morti.

Deci dupa ce au pranzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti tu mai mult decat acestia? El I-a raspuns: Da, Doamne, Tu stii ca Te iubesc. Zis-a lui: Paste mieluseii Mei. Iisus i-a zis iarasi, a doua oara: Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti? El I-a zis: Da, Doamne, Tu stii ca Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Pastoreste oile Mele. Iisus i-a zis a treia oara: Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti? Petru s-a intristat, ca i-a zis a treia oara: Ma iubesti? si I-a zis: Doamne, Tu stii toate. Tu stii ca Te iubesc. Iisus i-a zis: Paste oile Mele.

Adevarat, adevarat zic tie: Daca erai mai tanar, te incingeai singur si umblai unde voiai; dar cand vei imbatrani, vei intinde mainile tale si altul te va incinge si te va duce unde nu voiesti. Iar aceasta a zis-o, insemnand cu ce fel de moarte va preaslavi pe Dumnezeu. Si spunand aceasta, i-a zis: Urmeaza Mie." (Ioan 21, 1-19)

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6909

Voteaza:

Mensa Christi - Biserica Sfantului Petru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE