
Disciplina clerului
Art.145 - Organele disciplinare si de judecata pentru clericii de mir, preoti, diaconi si cantareti, in chestiunile pur bisericesti sunt:
1. Consistoriul Disciplinar Protopopesc;
2. Consistoriul Eparhial;
Organele de recurs sunt:
1. Sinodul Mitropolitan, pentru cazurile de depunere din treapta;
2.
Art.146 - Pe langa Protopopiate functioneaza Consistoriul Disciplinar Protopopesc.
Consistoriul Disciplinar Protopopesc are un presedinte si trei membri, dintre care doi membri clerici, numiti pe termen de patru ani, de catre Chiriarh, dintre preotii cu examenul de promovare din categoria I, din Protopopiat, cu cunostinte canonice si un cantaret.
In cazurile cand se judeca chestiuni privitoare numai la preoti, membrul cantaret nu participa.
Art.147 - Consistoriul Disciplinar Protopopesc functioneaza ca organ disciplinar si de judecata pentru personalul bisericesc inferior si ca organ de impaciuire pentru neintelegerile ivite in sanul personalului bisericesc, cu privire la taxele de epitrahil, neintelegerile dintre parohieni si preotime, precum si pentru cele privitoare la micsorarea veniturilor preotesti de catre Adunarea Parohiala.
Daca partile nu s-au declarat impacate prin hotararea data, cauza se transpune spre judecare, in ultima instanta, la Consistoriul Eparhial.
Hotararile Consistoriului Disciplinar Protopopesc, privind personalul bisericesc inferior, sunt definitive dupa aprobarea lor de Chiriarh- si nu pot fi atacate cu recurs la Consistoriul Eparhial, decat cele care prevad pedeapsa destituirii pentru cantaretii bisericesti.
Art.148 - Consistoriul Eparhial functioneaza la fiecare Eparhie si este format din: trei membri titulari, doi membri supleanti. Membrii sunt toti preoti cu examen de promovare, din categoria I, doctori sau licentiati in teologie, cu cunostinte canonice si juridice.
Ei se aleg de Adunarea Eparhiala, pe termen de patru ani si se aproba de Chiriarh, putand fi realesi.
Presedintele Consistoriului se numeste de catre Chiriarh dintre membrii titulari ai acestuia.
Consistoriul va avea un grefier numit de Chiriarh la propunerea presedintelui.
Art.149 - Consistoriul Eparhial da hotarari definitive si executorii, prin simpla lor aprobare de catre Chiriarh, sau hotarari supuse recursului, dupa criterii ce se vor stabili prin regulament.
Art.150 - Sinodul Mitropolitan ca instanta de recurs functioneaza la Mitropolie, sub presedintia Mitropolitului locului.
Art.151 - Sinodul Mitropolitan este instanta de recurs pentru hotararile Consistoriilor Eparhiale prin care s-a aplicat pedeapsa depunerii din treapta preotiei.
Art.152 - Sfantul Sinod ca organ de recurs judeca toate cauzele sanctionate de Consistoriile Eparhiale cu caterisirea.
Art.153 - Hotararile instantelor disciplinare si de judecata devin executorii numai dupa investirea lor cu formula executorie de catre Chiriarh.
Art.154 - Hotararile instantelor disciplinare si de judecata se executa prin organele bisericesti.
Art.155 - Membrii Sfantului Sinod sunt supusi jurisdictiei executive a acestuia, pentru toate abaterile disciplinare bisericesti.
Art.156 - Episcopul ca sef ierarhic, poate aplica singur sanctiuni disciplinare personalului bisericesc al Eparhiei, in masura si in conditiile ce se vor fixa prin regulament.
Art.157 - impricinatii pot fi aparati in fata tuturor organelor disciplinare si de judecata bisericeasca de catre aparatorii bisericesti, recrutati conform dispozitiilor din regulament.
Art.158 - Constituirea si competenta organelor disciplinare precum si procedura de judecata, se vor determina printr-un regulament special, intocmit si aprobat de Sfantul Sinod.
Regulamentul va determina normele si conditiile de revizuire a sentintelor date de organele disciplinare si de judecata.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.