
Dispozitii cu privire la edificiile si cimitirele parohiale
Edificiile bisericesti
Art.172 - Bisericile sunt:
a. Parohiale si filiale;
b. De cimitir;
c. Fundationale;
d. Izolate;
e. Paraclise;
f. Catedrale;
g. De manastiri;
h. Din strainatate.
Art.173 - Biserica parohiala apartine parohiei. Daca intr-o parohie sunt mai multe biserici, Episcopul desemneaza pe cea de capetenie ca biserica parohiala.
In orasele cu resedinta episcopala ca si in orasele de resedinta de regiune sau raion, Episcopul va designa biserica catedrala.
Art.174 - Bisericile din cimitire - intrucat nu sunt de sine statatoare - sunt pendinte de biserica parohiala cea mai apropiata.
Unde imprejurarile locale o pretind, Episcopul poate dispune si altfel.
Art.175 - Bisericile ctitoresti, intemeiate pe baza actelor de fundatii, se conduc de epitropii speciale, potrivit acelor acte, sub presedintia Chiriarhului sau delegatului sau; stau insa si ele sub jurisdictia si controlul autoritatilor bisericesti din punct de vedere administrativ, gestionar si religios, ca si bisericile parohiale, supunandu-se acelorasi obligatii fata de Eparhie.
Actele de fundatie ale acestor biserici pot fi, daca e cazul, cercetate si puse de acord cu dispozitiile acestui Statut de catre autoritatile bisericesti, in caz de refuz, biserica, cu toate bunurile ei mobile si imobile, trece in administratia Eparhiei.
Art.176 - Daca o fundatie filantropica sau culturala, cu biserica separata de cladirea fundatiei, s-ar desfiinta, biserica ei trece in posesia parohiei sau Eparhiei pe teritoriul careia se afla.
Art.177 - O biserica particulara, imediat dupa sfintirea ei, trece in proprietatea si folosinta Eparhiei, cu tot terenul si cladirile afectate ei si cade sub dispozitiile acestui Statut, tinandu-se, bineinteles, seama de actele de fundatie. Eventualele conditii testamentare contrare acestui Statut se vor considera nule.
Art.178 - Bisericile izolate care nu se afla pe un teritoriu locuit de vreo asezare omeneasca, bisericile monumente istorice, cum si toate monumentele istorice cu caracter religios apartin Eparhiei pe teritoriul careia se afla si cad in grija si administrarea acelei Eparhii.
Art.179 - Afara de paraclisele de la resedinte sau biserici principale, mai sunt paraclise de sine statatoare.
Acestea sunt pendinte de autoritatea in serviciul careia stau, avand insa ca autoritate suprema bisericeasca pe Episcop.
Pe preotul lor il numeste pretutindeni Episcopul, dupa propunerea motivata a Consiliului Eparhial.
Art.180 - Biserici de orice categorie se pot ridica numai cu invoirea si binecuvantarea Episcopului, fie ca se cladesc din nou, fie ca se transforma dintr-un alt edificiu.
Cimitirele parohiale
Art.181 - Fiecare parohie are dreptul la un cimitir pentru ingroparea mortilor, care este proprietatea parohiei.
Cimitirele sunt bunuri sacre si urmeaza regimul juridic al acestor bunuri: sunt inalienabile si imprescriptibile si nu pot fi schimbate, grevate, instrainate sau sechestrate.
Activitatea cimitirelor parohiale este reglementata prin "Regulamentul pentru organizarea si functionarea cimitirelor parohiale si manastiresti" aprobat de Sfantul Sinod in sedinta din 23 septembrie 1977 si de Adunarea Nationala Bisericeasca prin hotararea nr. 10.272/1977 si de autoritatea de stat competenta prin Decizia nr.16.285 din 30.12.1981.
Art.182 - Cimitirul si locul sau se administreaza de organele parohiale.
Art.183 - Cimitirul se supravegheaza de paroh si Consiliul Parohial, care este dator a se ingriji de imprejmuirea lui si de tinerea in buna ordine.
Art.184 - Locurile de morminte se dau cu plata sau gratuit, dupa hotararea Consiliului Parohial si potrivit legii ce ar reglementa aceasta.
Art.185 - Cimitirele noi se infiinteaza in intelegere cu autoritatile sanitare si administrative.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.