Schitul Dobrusa

Schitul Dobrusa Mareste imaginea.

Schitul Dobrusa, a carui biserica este inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, se afla in satul Dobrusa, comuna Zlatarei, judetul Valcea, la o distanta de sapte kilometri de orasul Dragasani si la saizeci de kilometri de orasul Ramnicu Valcea.

Schitul Dobrusa este amplasat la gura a trei vai, la marginea satului Dobrusa de Sus, in partea de vest a lui, si aproape de malul paraului Dobrusa. La aproximativ patru sute de metri, in nordul schitului, se afla padurea satului. In jurul schitului se intind podgoriile Episcopiei de Ramnic, din care se asigura vinul pentru slujbele religioase la bisericile din eparhie, schitul fiind metoc al Episcopiei.

Schitul Dobrusa - scurt istoric

Biserica schitului este una din cele mai vechi ctitorii din Oltenia, avand insa ctitori necunoscuti. Intemeiat ca schit de calugari, in aceeasi perioada cu Manastirea Cozia Veche si Manastirea Vodita, vechiul Schit Dobrusa este atestat documentar inca din anii 1500-1520, cand se face pomenire despre daniile lui "jupan Radu, jupan Badea, paharnic si jupanita Vladoaia", catre acest schit.

Deoarece biserica este scunda, firidele de decor exterior sunt neregulate, nu are braie exterioare, iar piatra de rau utilizata la temelie indica o vechime considerabila, se crede ca anul ctitoriei este chiar mai vechi decat cel mentionat in daniile documentate.

Schitul Dobrusa

Biserica schitului a fost reparata in anul 1610, cu o danie de o mie de galbeni, daruita de Radu Buzescu, in urma casatoriei cu jupanita Stanca, mostenitoarea mosiei. Mai apoi, Schitul Dobrusa este reparat cand acesta a fost inchinat Episcopiei din Ramnic, in ziua de 2 mai 1675. Reparatiile au fost sustinute material de episcopii Stefan (1673-1693) si Ilarion (1693-1705) ai Ramnicului.

O serie de reparatii si adaugiri se efectueaza intre anii 1701-1702, de catre episcopul Ilarion al Ramnicului. Mai apoi, intre anii 1771-1774, biserica schitului este zugravita de o obste de zugravi, cu binecuvantarea episcopilor Partenie (1764-1771) si Chesarie (1773-1780) ai Ramnicului. Echipa de zugravi a fost alcatuita din ieromonahul Daniil si preotul zugrav din Sutesti, ajutat de fratii lui, Nicolae iereul, ierodiaconul Rafael, ierodiaconul Dumitrasco si de Petru ucenicul.

Biserica din Dobrusa este mentionata ca schit inca din anul 1820, aceasta avand deja patruzeci si patru de sate de tigani. Intre timp, biserica s-a ruinat. Astfel, in anul 1888, biserica a fost acoperita cu un acoperis nos, de catre mesterii din localitate, ca urmare a straduintei parintelui Nicolae Constantinescu.

In anul 1907, din cauza degradarii, Schitul Dobrusa era inca inchis cultului. Mai apoi, in anul 1926, satenii schimba acoperisul bisericii, din purtarea de grija a preotului Teodor Balasel. In anul 1937, biserica este amplu reparata, podeaua acesteia fiind acoperita cu mozaic. In acest an, biserica este redata cultului.

Din punct de vedere arhitectural, biserica Schitului Dobrusa este tipica zonei valcene. In interior insa, intre naos si pronaos, se afla o camera deosebita, gandita pe post de gropnita. Aceasta este unica in cadrul bisericilor din Tara Romaneasca, ea fiind specifica bisericilor din Moldova. In aceasta gropnita nu a fost amenajat insa nici un mormant.

Schitul Dobrusa

In partea de vest a pronaosului sunt doua ferestre astupate, de o parte si de alta a intrarii principale. Celelalte ferestre, late de aproape cincisprezece centimetri, au fost realizate mai sus, prin astuparea partii de jos. Prin aceasts astupare se vede legatura orizontala din lemn a zidului care taia in doua lumina ferestrelor. Acest lucru indica faptul ca biserica s-a adancit mult, in timp, daca a fost nevoie de ridicarea ferestrelor.

Biserica este in forma de cruce, cu impartirea interioara in Altar, naos, gropnita si pronaos. Biserica a avut si un pridvor din lemn, pana la reparatiile din anul 1962. Altarul este destul de spatios, se termina sus cu o calota sferica, iar in exterior este poligonal. Naosul sta pe patru picioare de zid, adaugate ulterior, cu o cupola deasupra, refacuta la o data necunoscuta. In exterior, absidele naosului sunt poligonale.

Gropnita are arhitectura caracteristica destinatiei cu boltire in semicilindru transversal. Pronaosul este in forma dreptunghiulara, boltit ca o calota sferica. Turla s-a inaltat cu prilejul reparatiilor din anul 1962. Tot in anul 1962 s-a pus pardoseala din caramida dublu presata si s-a acoperit biserica cu sindrila. Biserica a fost consolidata cu subzidire, cu centuri armate. Peretii exteriori ai acesteia sunt din caramida aparenta.

Episcopiile de Ramnic si Arges au purtat mult de grija Schitului Dobrusa, intre anii 1956-1958 el fiind reparat, iar in anul 1962 el fiind restaurat complet, dandu-i-se astfel infatisarea originala, prin purtarea de grija a preotului Dumitrascu, inmormantat mai apoi in dreptul Sfantului Altar. Acum s-au indepartat toate adaugirile exterioare si interioare, s-a subzidit intreaga biserica, s-a acoperit cu sindrila si s-a pardosit cu caramida speciala.

Ansamblul monahal de la Schitul Dobrusa este considerat monument istoric. Intre timp, langa schit s-a ridicat o casa noua, iar de jur-imprejur s-a plantat vita-de-vie, folosita pentru producerea vinului liturgic. Biserica a fost restaurata iarasi, in cadrul anilor 1997-1998, de catre episcopul Gherasim al Ramnicului, cu ajutoare materiale din partea satenilor si a staretului. In cadrul ultimelor reparatii, pamantul din jurul bisericii a fost indepartat pe o adancime de saizeci de centimetri.

Teodor Danalache

Schitul Dobrusa

12 Iunie 2012

Vizualizari: 18224

Voteaza:

Schitul Dobrusa 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE