
Biserica Sfintii Arhangheli este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Galda de Sus, din comuna Galda de Jos, judetul Alba. Biserica a fost construita in secolul al XVIII-lea si este monument istoric.
"Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim; unuia graind: Bucura-te, slujitorule al Legii! iar altuia, zicand: Bucura-te, ingere al darului!"
Biserica Sfintii Arhangheli - Galda de Sus
In satul Galda de Sus, atestat documentar inca din anul 1565, s-au aflat doua biserici vechi, precum aflam dintr-un document pastrat din anul 1760, una ortodoxa, din lemn, si alta unita. Cea ortodoxa, construita in anul 1645, avea 147 de familii, iar cea unita abia daca avea cateva zeci de familii.
Actuala biserica din Galda de Sus a fost construita pe locul celei din lemn, de la care a mostenit un tezaur deosebit: o cruce de argint, donata de voievodul Matei Basarab, in anul 1645, impodobita cu o inscriptie deosebita, in limba latina; mai multe icoane, zugravite pe lemn, in secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, (cele din urma) pictate de Oprea Zugravul, Simion Zugravul, din Bălgrad, si Stan Zugravul, din Răsinari; mai multe cărti vechi si un clopot turnat in anul 1742, de catre Iovan G.
Biserica este zidita din piatra si caramida, avand ziduri deosebit de groase (peste un metru grosime). Arhitectura bisericii este tributara stilului gotic. In interior, patru bolti, din caramida, incununeaza naosul. Acoperisul din sindrila a fost inlocuit cu unul din tigla, apoi cu unul din sita (1973-1991), iar in cele din urmă cu unul din tabla.
Iconostasul este si el specific stilurilor apusene. A fost sculptat in lemn de plop, in anul 1804, precum se mentioneaza intr-o inscriptie asezata pe icoana hramului: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Catapeteasma, care imbină elemente baroce si neoclasice, este zugravita de un autor anonim.
Pictura originala, lucrata in anul1 802, se pastreaza numai in absida Sfantului Altar si pe alocuri. Se pot observa inca Sfintii Ierarhi si cateva scene din Vechiul Testament. Biserica a fost supusa unor modeste lucrari de reparatie si restaurare, in anii 1902, 1920, 1926 si 1973.
Iulian Predescu
-
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil in iconografie
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitori si modele de urmat
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.