Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil in iconografie

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil in iconografie Mareste imaginea.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti pe 8 noiembrie. Este ziua pe care Biserica o dedica ingerilor, de aceea ea numele complet al acestei zile este Soborul mai-marilor Arhistrategi (capetenii) Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri.

Parintele Ene Braniste afirma ca in secolul al V-lea a fost construita o biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail la Thermele lui Arcadius din Constantinopol si, initial, sarbatorirea era legata de amintirea sfintirii acestei biserici. Ulterior, sfera sarbatoririi a fost largita, fiind "cooptat" si Sfantul Arhanghel Gavriil. In cele din urma, sarbatoarea a devenit o zi de praznuire a tuturor cetelor ingeresti (Liturgica Generala).

In iconografia ortodoxa, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt pictati pe cele doua usi laterale ale catapetesmei, ca pazitori ai usilor raiului. Mihail este redat la miazanoapte, iar Gavriil la miazazi.

In iconografia bizantina, Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt pictati cu doua aripi, semn al apartenentei lor la lumea cereasca. Amandoi arhanghelii au parul decorat cu panglici ce sunt redate in miscare, care semnifica auzul spiritual al ingerilor, atenti pururea la voia si poruncile lui Dumnezeu. In credinta populara cei doi Arhangheli sunt cei care iau sufletele oamenilor atunci cand ei mor si din acest motiv in ziua praznuirii lor exista obiceiul de a aprinde o lumanare pentru cei adormiti.

Arhanghelul Mihail este reprezentat in chip de ostean cu mantie, avand in mana o sabie de foc, pentru ca el pedepseste pacatul, nedreptatea si apara pe cei drepti. El pedepseste popoare rele si apara popoare bune care implinesc voia lui Dumnezeu. Sfantul Arhanghel Mihail este pomenit in cartile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepseste nedreptatea si nelegiuirea sau apara pe cei nevinovati: el aduce pedepsele asupra lui Faraon si asupra egiptenilor, care tineau in robie poporul lui Israel; el pedepseste nelegiuirile din Sodoma si Gomora, el este cel ce apara ostirea credincioasa a lui Dumnezeu si se arata lui Iosua Navi, conducatorul poporului ales dupa moartea lui Moise, zicand: "eu sunt conducatorul ostirilor ceresti" (Iosua Navi 5, 13-14). Sfantul Arhanghel Mihail este zugravit purtand in mana o sabie de foc, semnul puterii, dreptatii si al judecatii dumnezeiesti.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat in iconografia noastra in haine de diacon cu stihar si orar, purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al puritatii, al bucuriei si binecuvantarii, pentru ca el aduce neamului omenesc vestea cea buna a intruparii Fiului lui Dumnezeu, Care ne aduce mantuirea. De asemenea, Sfantul Arhanghel Mihail ii pazeste pe cei trei tineri in cuptorul din Babilon, nevatamati de vapaia focului (cf. Daniel 3, 23-28). El apara pe prorocul Daniil in groapa cu lei (cf. Istoria omorarii balaurului 1, 40-46), nefiind atacat de catre acestia.

Arhanghelul Mihail se arata a fi un inger al dreptatii Dumnezeiesti, in vreme ce Arhanghelul Gavriil este ingerul bunatatii si milostivirii lui Dumnezeu. In limba ebraica Mihail inseamna "Cine este ca Dumnezeu?", iar numele Gavriil se traduce tot din ebraica si inseamna: "omul lui Dumnezeu".

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

07 Noiembrie 2017

Vizualizari: 8722

Voteaza:

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil in iconografie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE