Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Dragomirna

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Dragomirna Mareste imaginea.

Manastirea Dragomirna este una dintre cele mai vechi si deosebite manastiri ortodoxe din judetul Suceava, Romania. Aflata la numai 15 kilometri nord-est de municipiul Suceava, vestita ctitorie a marelui mitropolit si carturar Anastasie Crimca, se inalta peste veacuri, ca o marturie a trecutului zbuciumat si a dragostei de frumos a romanilor de pe aceste meleaguri.

Schitul cel dintai al manastirii, aflat astazi in cimitirul de la Dragomirna, situat in afara zidurilor fortificate ale incintei, a fost construit in anul 1602, fiind considerat drept un model in miniatura al bisericii celei mari a manastirii. In acest an, la initiativa episcopului mitropolitan Anastasie Crimca, a fost zidita o micuta capela, inchinata Sfantului Ioan Evanghelistul, precum si Sfintilor Profeti Enoh si Ilie.

In numai cativa ani, capela va deveni prea mica pentru a adaposti numarul vietuitorilor din schit, drept pentru care, in anul 1609, mitropolitul va hotara si va incepe zidirea unei marete biserici, ajutat fiind de marele cancelar Luca Stroici. Astfel se va pune temelia actualei biserici din Manastirea Dragomirna, unica in arhitectura si dimensiuni.

Ansamblul monahal de la Manastirea Dragomirna, un adevarat complex de arta medievala, este compus din biserica schitului (biserica mica din cimitir), biserica mare, zidurile de aparare, vechea cladire a staretiei, cele cinci turnuri fortificate, chiliile si paraclisul interior.

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Biserica cea mica a Manastirii Dragomirna, asezata astazi in afara zidurilor fortificate, pe malul lacului din apropiere, numita "biserica schitului", "biserica bolnita" sau "biserica cimitirului", este cel mai vechi locas de rugaciune zidit pe locul actualei manastiri.

Desi aceasta bisericuta a fost zidita in anul 1602, dupa cum marturiseste pisania de piatra a acesteia, asezata deasupra usii de intrare, se crede totusi ca viata monahala din tinutul Dragomirnei a inceput cu mult timp inainte, aici nevoindu-se pustnici si sihastri.

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Pisania bisericutei din cimitir, scrisa in limba slavona, marturiseste urmatoarele: "In anul 1602, smeritii robi si inchinatori ai Sfintei Treimi, chir Anastasie Crimcovici (Crimca), fost episcop de Radauti, si Pan Lupu Stroici, mare logofat, si fratele sau, Pan Simion, mare vistier, au ridicat din temelie acest mic locas."

Schitul cel dintai de la Dragomirna a fost unul, pe cat de smerit, pe atat de sfant si sfintitor. Ansamblul monahal initial era format din bisericuta cea mica, precum si dintr-o serie de chilii, smerit randuite in jurul locasului, pe locul altualelor morminte.

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Se crede ca bisericuta schitului, pastrata in buna stare pana astazi, a fost zidita de aceeasi mesteri ai bisericii celei mari, zidita peste numai cativa ani. Astfel, cele doua biserici, una deosebit de micuta si smerita, iar alta deosebit de inalta si impunatoare, infatiseaza unele elemente arhitecturale comune.

Episcopul Anastasie Crimca a fost un adevarat innoitor al artei bisericesti, precum se vede clar din arhitectura celor doua biserici de la Manastirea Dragomirna. Datorita migalei arhitecturale si stilului deosebit care caracterizeaza cele doua biserici, se crede ca episcopul ctitor a supravegheat indeaproape zidirea celor doua locasuri sfinte.

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Biserica Sfintilor Enoh, Ilie si Ioan are un pridvor poligonal, element arhitectural, pe cat de simplu, pe atat de deosebit si de rar intalnit. Un astfel de pridvor poate fi intalnit numai la o singura biserica mai veche decat aceasta, si anume, la Biserica Balinesti, ctitorita de logofatul Tautu, in anul 1549. Biserica din cimitirul monahal de la Manastirea Dragomirna, pe langa pridvorul poligonal, mai infatiseaza si alte elemente arhitecturale deosebite, precum arcadele deschise ale pridvorului si naosul boltit intr-un mod aparte.

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Bisericuta din cimitir, desi pare mai mult un locas in miniatura, decat o biserica adevarata, are un interior armonios proportionat, acesta fiind alcatuit numai din doua parti, Sfant Altar si naos. In locul clasicei impartiri a locasului, anume in Sfant Altar, naos, pronaos si pridvor, bisericuta din cimitir, datorita dimensiunilor ei smerite, infatiseaza numai Sfant Altar, naos si pridvor.

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Catapeteasma bisericutei, tot atat de smerita precum locasul in sine, are numai doua usi, in loc de trei, precum este randuiala, si anume Usile Imparatesti si usa diaconeasca din partea nordica. Din pricina spatiului ingust dintre ziduri, usa diaconeasca din partea sudica nu a mai fost asezata in catapeteasma.

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

Daca, initial, bisericuta inchinata Sfintilor Enoh, Ilie si Ioan era centrul comunitatii monahale, in jurul acesteia functionand un schit bine randuit, astazi, cand obstea se aduna in jurul bisericii celei mari, inconjurata de zidurile fortificate, aceasta micuta biserica a ramas in afara incintei, ea fiind folosita numai ca biserica de cimitir.

Adresa: Manastirea Dragomirna, comuna Mitocul Dragomirnei
Cod postal: 727366, Judetul Suceava, Romania.

Teodor Danalache

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Manastirea Dragomirna

11 Iunie 2012

Vizualizari: 4986

Voteaza:

Biserica Sfintilor Enoh si Ilie - Dragomirna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE