Manastirea Nicula, renumita pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, se afla la cativa kilometri distanta de orasul Gherla, in localitatea Nicula, intre multe dealuri impadurite.
Anual, in ziua de 15 august, cand manastirea isi serbeaza hramul, anume Adormirea Maicii Domnului, mii de pelerini, atat din tara, cat si de peste hotare, se aduna in poienile din jurul bisericii, inchinandu-se si nevoindu-se dupa puteri.
Manastirea Nicula - scurt istoric
Manastirea Nicula este o manastire in jurul careia a luat nastere unul dintre cele mai mari pelerinaje, atat din tara, cat si din lumea ortodoxa. Manastirea Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale nu doar din spatiul transilvanean, ci din intreg spatiul romanesc. Inceputurile unei asezari monahale aici se leaga de vietuirea unui pustnic (1326), Nicolae, care a dat numele atat manastirii, cat si satului in care se gaseste. Prima marturie istorica ce atesta existenta manastirii face trimitere la o biserica din lemn datata 1552, cu hramul „Sfanta Treime”, locas ce a fost renovat intre anii 1712-1714, dar a fost mistuit dupa aproximativ un secol si jumatate intr-un incendiu.
Biserica din zid a fost construita in perioada 1875-1879, procesul continuand in 1905, la initiativa profesorului de teologie Mihai Ivasco. Ridicarea acestui locas s-a impus datorita numarului mare de credinciosi ce frecventau manastirea, dincolo de piedicile ivite in decursul istoriei. Dupa moartea profesorului Ivasco, a fost realizat iconostasul aurit, care a fost inlocuit, in anul 1938, cu unul realizat din lemn de tei, acesta avand in centru un gol care descopera Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Pictura bisericii a fost executata in tehnica tempera, in 1961. Biserica a functionat fara cele doua turle timp de 30 de ani, acestea fiind ridicate in 1905.
La Manastirea Nicula a functionat in vechime o scoala, unde invatau copiii din satele invecinate, avandu-i dascali pe cativa calugari. Tinerii care au studiat aici au deprins nu doar invataturile de carte, ci si pictarea icoanelor, ceea ce a facut ca vreme de aproape doua veacuri Nicula sa dea Ardealului multime de icoane.
Desfiintata in anul 1859, scoala bisericeasca si-a continuat activitatea in spatiul liturgic, prin propovaduirea Sfintei Evanghelii si arta pictarii icoanelor.
In timpul staretiei arhimandritului Cleopa Nanu, dupa incendiul din 1973, a inceput colectionarea unor obiecte de cult, constituindu-se astfel muzeul manastirii, care ofera astazi o perspectiva autentica asupra artei populare. Deschis in 1997, in vremea protosinghelului Visarion Pasca, muzeul include carti vechi, icoane pe sticla si lemn, precum si obiecte sau carti de cult, intre care Biblia de la 1795 a lui Ioan Bob, Evanghelia lui Constantin Voievod, un Liturghier de la Manastirea Hurez din anul 1711, alaturi de care se gasesc icoane din secolele XVI-XVIII.
Anul 2001 a marchat istoric Manastirea Nicula, prin interventia vrednicului de pomenire Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, care a rectitorit asezamantul monahal, reorganizandu-l urbanistic si, impreuna cu obstea calugareasca, demarand constructia de noi edificii: biserica, o casa de creatie, centrul de studii patristice, un corp administrativ, Arhondaric si Clopotnita.
Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula
Icoana Maicii Domnului de la Nicula, in jurul careia s-a si dezvoltat pelerinajul si multimea rugaciunilor pelerinilor, a fost zugravita in anul 1681, de catre preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este realizata pe scandura de brad, intarita cu doua cingatoare de brad, in grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns aici prin mana nobilului roman Ioan Cupsa, care a cumparat-o de la preotul Luca, donand-o manastirii.
Potrivit unui proces verbal, scris de cativa militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflata astazi la Nicula, a lacrimat in mod continuu, intre 15 februarie si 12 martie 1699.
Din momentul plangerii, Maica Domnului si-a aratat milostivirea fata de multime de credinciosi care veneau, se inchinau si erau izbaviti de bolile si nevoile lor. Exista pana astazi foarte multe marturii venite de la oameni tamaduiti de boli declarate de medici incurabile, venind la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Cateva dintre acestea au fost cuprinse intr-o carte aparuta in acest an sub ingrijirea staretului Manastirii Nicula, pr. arhim. Andrei Coroian, intitulata Sfanta Icoana a Maicii Domnului de la Nicula si minunile ei.
Din cauza pericolului strain, intre anii 1714-1782, icoana a fost ingropata in pamant, fiind ascunsa din nou intre 1948-1962, fiind gasita de staretul de atunci, arhimandritul Serafim Maciuca. A fost zidita in geamul casei lui Vasile Chezan, tatal unuia dintre calugarii uniti. Dupa gasire, a stat in manastire doar cateva ore, fiind dusa ulterior de organele comuniste la Cluj, la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe. Aici a ramas pana in 24 martie 1992, cand a fost readusa la manastire, printr-o procesiune impresionanta. De atunci a parasit manastirea de putine ori si numai la evenimente deosebite din viata Bisericii noastre. Icoana este adapostita in prezent de biserica din zid, unde se slujesc si sfintele slujbe.
Icoana este cunoscuta pentru puterile ei tamaduitoare, sunt multi oameni care s-au vindecat de boli incurabile, inclusiv de cancer, sunt multe familii care au dobandit prunci dupa ce s-au inchinat la icoana si poate cea mai mare minune e faptul ca exista, in inima Transilvaniei o obste monahala si un aflux foarte mare de pelerini.
In ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana este scoasa din biserica, in timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului si se face inconjurul bisericii cu aceasta icoana.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului si Protopopiatul Gherla organizeaza si anul acesta pelerinajul pe jos din Gherla la Manastirea Nicula, intitulat "La Nicula, colo-n deal". Acesta va avea loc in ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe14 august si va avea in frunte ierarhi si preoti. Pentru al treilea an consecutiv, soborul va fi condus de Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului.
"In spiritul vechii noastre traditii transilvanene, pe 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, vom face pelerinaj din Gherla, de la Biserica «Sfantul Nicolae» pana la Manastirea Nicula. Toata lumea stie ca acolo, la poala codrului, e icoana Maicii Domnului facatoare de minuni si poporul alearga cu toate mijloacele ca sa fie prezent la celebrarile ce se fac cu prilejul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului“, a spus IPS Parinte Mitropolit Andrei. Astfel, asa cum a mai spus ierarhul, „episcopi, preoti si credinciosi vom pleca la ora 13:00 de la Biserica «Sfantul Nicolae» si incet, incet vom ajunge la Manastirea Nicula, unde la ora 18:00 va incepe slujba Vecerniei, apoi seara, la ora 22:00, slujba Privegherii, dupa miezul noptii va fi inconjurarea bisericii cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, iar a doua zi la ora 9:00, Sfanta Liturghie".
Manastirea Nicula - date de contact
Manastirea Nicula, localitatea Nicula, Cod: 407278, Nicula, judetul Cluj, Romania.
Telefon: +40 (264) 241.835
Fax: +40 (264) 244.901
Telefon mobil: +40 (723) 372.698
Email: manastireanicula@yahoo.com
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Ramet - crucea prigoanelor
Publicat in : Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului
-
Manastirea Cisterciana de la Carta
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Manastirea Prislop (Silvasul de Sus)
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Catedrala din Miercurea-Ciuc
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Biserica Sfantul Nicolae din Densus
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.