Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Manastirea Nicula, aflata in judetul Cluj, la numati trei kilometri distanta de Gherla, este una dintre cele mai renumite si cunoscute icoane din tara, in jurul acesteia adunandu-se, anual, zeci de mii de pelerini.

Anual, biserica este inconjurata de pelerini, mergand in coate si in genunchi, ca jertfa pentru iertarea pacatelor. Icoana este cunoscuta pentru puterile ei tamaduitoare, sunt multi oameni care s-au vindecat de boli incurabile, inclusiv de cancer, sunt multe familii care au dobandit prunci dupa ce s-au inchinat la icoana si poate cea mai mare minune e faptul ca exista, in inima Transilvaniei o obste monahala si un aflux foarte mare de pelerini.

 

Manastirea Nicula

"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Manastirea Nicula

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula, in jurul careia s-a si dezvoltat pelerinajul si multimea rugaciunilor pelerinilor, a fost zugravita in anul 1681, de catre preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este realizata pe scandura de brad, intarita cu doua cingatoare de brad, in grosime de doi centimetri.

Potrivit unui proces verbal, scris de cativa militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflata astazi la Nicula, a lacrimat in mod continuu, intre 15 februarie si 12 martie 1699. Pana sa ajunga la manastirea Nicula, icoana a poposit si in castelul guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, in Benediugu Dejului. Icoana a fost adusa la castel in anul 1713, iar dupa o perioada oarecare de timp, ea a fost adusa in manastirea Nicula.

Icoana Maicii Domnului - Manastirea Nicula

Icoana Maicii Domnului a fost incredintata calugarilor de la Nicula de catre nobilul local Ioan Cupsa. Calugarii au asezat icoana intr-o strana de lemn, in biserica manastirii.
In perioada interbelica Biserica Ortodoxa Romana a organizat o propaganda intensa impotriva pelerinajelor de la Nicula, aceasta aflandu-se, la acea data, in mana greco-catolicilor. Atunci, se spunea ca cercetarile istorice dovedesc ca la Nicula e numai o pseudo-icoana, iar originalul s-ar afla la Biserica Piaristilor din Cluj.

In anul 1948, odata cu scoaterea Bisericii Romane Unite cu Roma in afara legii, manastirea greco-catolica de la Nicula a fost inchisa. In data de 18 decembrie 1948, comunistii au instalat la Nicula primul staret ortodox, in persoana ieromonahului Varahiil Jitaru, nascut in anul 1913, in localitatea Pangarati, judetul Neamt.

Icoana Maicii Domnului - Manastirea Nicula

In vremurile de grea incercare, in perioada comunista, fostul ingrijitor al manastirii a salvat icoana, zidind-o intr-unul din peretii casei sale. Abia in anul 1964, in pragul mortii, el a marturisit cele despre icoana staretului ortodox al manastirii. Icoana a fost adusa la manastire insa, la doar cateva zile, ea a fost confiscata de catre comunisti.

La insistentele episcopului ortodox Teofil Herineanu, icoana a fost pusa in capela Institutului Teologic Ortodox din Cluj Napoca. In anul 1991, icoana a fost restaurata intr-un mod nu foarte bun, la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, dupa care a revenit la Manastirea Nicula.

Icoana de la Nicula este pretuita in mod deosebit si in lumea romano-catolica. Astfel, in anul 1767, papa Clement al XIII-lea a acordat "indulgenta plenara" tututor pelerinilor ce calatoresc la Manastirea Nicula, spre a se inchina icoanei, in zilele de 15 august si 8 septembrie. In anul 1928, papa Pius al XI-lea numeste locasul drept "sanctuar marian", adica inchinat Maicii Domnului intr-un mod deosebit.

Teodor Danalache

28 Iulie 2017

Vizualizari: 77389

Voteaza:

4.25 / 5 din 4 voturi.

Comentarii (12)

  • Iulian SerbanaPostat la 2013-02-11 11:51

    Dau slava Bunului Dumnezeu caci prin mila Lui m-a invrednicit sa gust din Bucuria Maicii Domnului care se bucura in fiecare an de prezenta numerosior binecredinciosi care vin sa ceara ajutorul si mijlocirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.Cu siguranta fiecare manastire este dupa cum zicea un bun calugar:"..un colt de Rai."Cea mai mare bucurie a fost sa cant impreuna cu fratii din obstea manastirii Acatistul Maicii Domnului..desi nu sunt vrednic de aceasta.Ma rog Bunului Dumnezeu ca tot poporul roman sa intre macar o singura data in viata lor intr-una din Sfintele noastre manastiri,sa guste din bucuriile duhovnicesti ce sa afla intr-ansele.Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul.Amin!

  • susana susicaPostat la 2012-04-24 08:42

    “Daca ti se pare ca poteca vietii tale urmeaza o cale prea intortocheata si ca foarte rar se deschid flori pe marginea ei, gandeste-te ca sufletul tau deschis poate umple cu flori poteca vietii altora.”

  • cosor benoniaPostat la 2011-11-08 11:25

    ICOANA FACATOARE DE MINUNI AMAICII DOMNULUI DE LA MANASTIREA NICULA FACE MININIAIN FIECARE ZI !!!DE FIECARE DATA CIND AM AVUT NECAZURI AM CERUT AJUTORUL SI PRIN RUGACIUNE AM FOST BINECUVINTA IMEDIAT CU MINUNEA REZOLVARII !!!!PRE SFINTA NASCATOARE DE DUMNEZEU MILUIESTE NE PE NOI!!!

  • Octavia GrozeaPostat la 2011-10-20 16:21

    Ii multumesc si eu Maicii Domnului ca am ajuns la manastirea Nicula,locul unde harul Maicii Domnului se face simtit si unde linistea-ti acopera sufletul.Doresc tuturor sa poata ajunge si chiar va rog pe aceasta cale sa ii facem o vizita Maicii Domnului sa ii multumim pt binefaceri si sa o rugam sa ne ajute in continuare."Bucura-te cea plina de dar,nascatoare de Dumnezeu Fecioara,bucuria tuturor celor necajiti"

  • Popa AnisoaraPostat la 2011-10-08 12:20

    Maica Domnului, Maica noastra slava Tie!

  • iulian balanPostat la 2011-08-31 04:15

    AM PRIMIT CADOU ICOANA,SI DORESC IN CEL MAI SCURT TIMP SA AJUNG,CU AJUTORUL LUI DZEU SA MA INCHIN EI

  • Marioara MihelePostat la 2011-08-15 09:25

    Nicula este un loc Binecuvintat de Dumnezeu .Icoana Maici Domnului de la SF. Manastire Nicula este o Binecuvuvintare pentru toti Romani si pentru Romania si nu numai .Doamne Ajuta !

  • Istrate MirelPostat la 2011-08-03 20:51

    In luna decembrie 2010 sotia mea a suferit o operatie in urma careia a contactat o infectie care a ajuns la stadiul de soc septic si totodata i-au fost afectati si plamanii avand Sindrom de Detresa Respiratorie(o infectie foarte grava a plamanilor). Desi sansele de supravietuire erau infime (sub 5 % din statistici) nu mi-am pierdut niciodata speranta ca va supravietui. Auzeam zilnic aceeasi placa a medicilor - noi am facut tot ce e omeneste posibil (tin sa le multumesc pe aceasta cale caci chiar au facut ), ce o vrea Dumnezeu. Am mers la Manastire la Nicula de 6 ori in perioada in care se afla la terapie intensiva. Desi vorbeam cu medicul de 2-3 ori pe zi, in 3 din cele 6 dăţi cand eram la Manastirea Nicula la slujba m-a sunat si mi-a dat vesti bune. Prima oara a fost in Sfanta Zi de Craciun, la trei zile de la cea de-a doua operatie, cand mi-a spus ca avem primele semne bune. A doua oara a fost in Sfanta Zi a Anului Nou,Sfantul Vasile. A treia oara cand mi-a spus ca este in afara oricarui pericol era in Sfanta Zi a Bobotezei. Consider aceasta supravietuire o Minune Dumnezeiasca infatuita de Sfanta Icoana a Maicii Domnului cu Pruncul de la Nicula. Aceasta experienta prin care am trecut ne-a schimbat practic viata, apropiindu-ne foarte mult de Dumnezeu. Aceasta ar fi poveste noastra legata de Minunile Icoanei de la Nicula. Am vrut neaparat sa fac publica experienta prin care am trecut pentru ca oamenii aflati in suferinta sa nu isi piarda niciodata credinta si speranta. Acolo unde medicii nu mai pot face nimic sau au facut tot ce e omeneste posibil cum a fost in cazul nostru, Dumnezeu face minuni !

  • Credincios Mihail Postat la 2011-01-31 21:43

    Pentru prima data am intrat pe site la aceasta Prea Sfanta Icoana si cred ca nu e intamplator pentru ca tôt acum am aflat de adormirea in Domnul a IPS Bartolomeu Anania. Rog pe Milostivul Dumnezeu si Prea Sfanta Fecioara sa-l odihneasca cu toti Sfintii si Sfintii Ingeri pe IPS Bartolomeu Anania, alaturi si de PF Teoctist, Pr Sofian, Pr Galeriu si toti Sfintti Parinti. Iar de acolo de Sus, sa aiba un gand de ruga sfanta si pentru noi pacatosii. Vesnica si Sfanta Pomenire. Amin.

  • florin liviuPostat la 2010-12-18 00:05

    Maica DOMNULUI este ocrotitoarea Romaniei insa fara respectul cuvenit si departarea de credinta ne atragem mania Fiului Ei

  • Viorica ApostolPostat la 2010-10-29 13:50

    Nicula este o manastire foarte frumoasa,am vizitato in data de 11.08.2010,am trecut pe la icoana si Maica Domnului a fost alaturi de mine caci am fost greu incercata cu probleme de sanatate. Doamne Ajuta!

  • ioana bogdanPostat la 2010-09-25 16:23

    Nicula este locul unde Maica Domnului ne primeste ca o mama iubitoare. Niciunde nu gasesti mai multa pace! Maicuta noastra draga...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE