Biserica Kretzulescu - Cretulescu

Biserica Kretzulescu - Cretulescu Mareste imaginea.

Biserica Kretzulescu - Cretulescu, considerata drept unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura de la sfarsitul perioadei brancovenesti, este una dintre bisericile vechi ale orasului Bucuresti. Aceasta a fost construita intre anii 1720-1722, prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale, Safta, fiica Sfantului voievod Constantin Brancoveanu.

Biserica Kretzulescu - Cretulescu

Biserica Kretzulescu, inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, a fost construita in timpul celei de a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat, intre anii 1720-1722, fiind terminata de zidit in data de 30 septembrie 1722, precum spune pisania originala, sapata in piatra si asezata deasupra usii de intrare.

Initial, biserica era inconjurata de magazine si case, care formau "Hanul lui Kretulescu". Marele logofat a construit in vecinatatea bisericii un han, nu numai pentru ca asa se obisnuia in aceea vreme, dar si pentru faptul ca aici se afla, pe atunci, bariera de nord a orasului, numita si "Podul Mogosoaiei". Mai tarziu, insa, acestea au fost demolate, pentru ridicarea Palatului regal.

 Biserica Kretzulescu - Cretulescu

Cutremurul din anul 1838 a distrus turnul bisericii, care a fost refacut, in anul 1859, in stilul neo-clasic, cu o turla din lemn, acoperita cu tabla, a carei pictura fusese refacuta de pictorul Gheorghe Tattarescu. Pridvorul bisericii, care, la inceput, era inchis, pastreaza inca pictura originala, care trimite spre stilul specific perioadei brancovenesti.

Biserica Kretzulescu a fost adusa la forma initiala in urma lucrarilor de restaurare, care au avut loc intre anii 1935-1936. Cu ajutorul arhitectilor Stefan Bals si Emilian Miclescu, pridvorul bisericii a fost redeschis, iar in locul turlei din lemn, s-a creat unul in piatra naturala. De asemenea, tot acum a fost indepartata tencuiala exterioara a zidurilor, care era deja distrusa, si a fost pusa in valoare arhitectura deosebita a monumentului. Pentru a se ajunge la fresca in stil bizantin, a fost indepartata pictura in ulei, semnata de Gheorghe Tattarescu, cu exceptia portretelor ctitorilor.

 Biserica Kretzulescu - Cretulescu

Biserica a fost reparata si intre anii 1842-1843, dupa cutremurul din anul 1940. In perioada comunista se vorbea despre daramarea acestei biserici, care era asezata mult prea aproape de bulevardul Victoria. Biserica a fost salvata insa datorita arhitectilor, un merit deosebit avand arhitecta Henriette de la Vrancea.

Biserica a fost restaurata din nou, atat in exterior, cat si in interior, dupa cutremurul din anul 1977, iar mai apoi, dupa revolutia din anul 1989, cu un efort deosebit depus de parintele Vasile Raduca. Ultima restaurare a monumentului a inceput in anul 1996 si a durat pana in anul 2003, cand pictura cea veche a fost partial spalata.

Din punct de vedere al proportiilor, Biserica Kretzulescu este asemanatoare cu Biserica Enei, care a fost realizata tot in aceeasi perioada. Sistemul de boltire interioara este acelasi, la cele doua biserici, astfel incat se poate ca cele doua locasuri sa fi avut aceeasi mesteri.

 Biserica Kretzulescu - Cretulescu

Biserica Kretzulescu - Cretulescu

Biserica este zidita in forma de cruce, avand o turla pe naos si o turla-clopotnita, pe pronaos. Turlele bisericii sunt asezate pe un plan octogonal, iar ferestrele sunt inguste si inconjurate de arcade. Decoratia exterioara este din caramida, iar fatadele au o tencuiala subtire. Braul bisericii, specific artei brancovenesti, este lat. Registrul inferior are panouri dreptunghiulare, care incadreaza ferestrele, in vreme ce registrul superior are panouri inalte.

Biserica Kretzulescu are un pridvor cu cinci arcade, pe fatada de vest, si cu cate doua arcade, pe cele doua laturi, care se sprijina pe stalpi din piatra. Cele doua bolti semisferice, cu care este acoperit pridvorul, sunt despartite de un arc median. Pronaosul bisericii este despartit de naos cu trei arcade simple. Cafasul are balconul stramt si este sustinut de doua coloane subtiri, din fonta. Altarul este acoperit cu o semicalota, iar in grosimea zidurilor dinspre nord si sud se afla firida proscomidiei si a firida diaconiconului, care este prevazut cu o usa de acces din exterior.

Biserica Kretzulescu - Cretulescu

Biserica Kretzulescu este unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura pastrate in Bucuresti, fiind creata intre cele doua epoci de glorie ale arhitecturii muntenesti: epoca brancoveneasca si cea a primilor domni fanarioti. Aceasta nu este doar o simpla opera valoroasa de arhitectura romaneasca veche, ci si una dintre putinele constructii bune care s-au zidit in epoca imediat urmatoare domniei Sfantului Constantin Brancoveanu.

Teodor Danalache

Biserica Kretzulescu - Cretulescu 

Pe aceeaşi temă

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE