Biserica 44 de Izvoare

Biserica 44 de Izvoare Mareste imaginea.


Biserica 44 de Izvoare

Costesti

Comuna Costesti, din judetul Valcea, este compusa din patru sate: Costesti, care este si centrul asezarii, Varatici, Bistrita si Pietreni. Comuna este asezata intr-o zona muntoasa, si are o istorie ce se intinde, asa cum arata marturiile arheologice, pe mai multe milenii - circa 10 milenii. Cu toate acestea, prima atestare documentara a Costestilor vine de la un hrisov emis de domnitorul Neagoe Basarab la data de 11 octombrie 1512.

Biserica 44 de Izvoare - Pietreni

Biserica 44 de Izvoare - Costesti, Valcea

Comuna Costesti atrage nu numai prin frumusetea naturii, ci si prin zestrea culturala, prin monumentele istorice si lacasurile ei de cult. Pe teritoriul comunei se afla o serie de monumente istorice de o importanta deosebita privind cultura si civilizatia romaneasca: Manastirea Bistrita (1494), Manastirea Arnota (1634), Schitul Papusa (secolul al XVI-lea), Biserica din Pestera (1633), Biserica Sfintii Ingeri (secolul al XVII-lea), Biserica Peri (1689), Biserica Ciorobesti (1750), Biserica Grusetu (1801), Biserica Gramesti (1664) si Biserica 44 de izvoare (1701).

Biserica 44 de Izvoare - Costesti, Valcea

Prin asezarea sa teritoriala, avand acces la soseaua DN 67 (Ramnicu Valcea - Costesti - Horezu - Targu Jiu - Motru - Drobeta Turnu-Severin), cu legatura la Ramnicu Valcea la soseaua E 81, ofera un potential turistic deosebit.

Biserica 44 de Izvoare - "Schitul de sub Piatra"

Biserica 44 de Izvoare este situata in satul Pietreni, la extremitatea nord-vestica a acestuia, si la poalele Muntilor Buila-Vanturarita,fiind inconjurata de codrii seculari si livezi de pruni si meri. Biserica se afla pe malul stang al raului Costesti, la iesirea acestuia din Cheile cu acelasi nume.

 Biserica 44 de Izvoare - Costesti, Valcea          Biserica 44 de Izvoare - Costesti, Valcea

Numele bisericii - "44 de izvoare" - vine probabil de la multimea izvoarelor ce se gasesc in zona. Chiar in comuna Costesti se gasesc mai multe izvoare minerale vindecatoare, de care nu mai stiu decat localnicii. Pe vremuri, in localitate a functionat si o baza de tratament care este acum in paragina.

Biserica 44 de Izvoare - Pietreni

Initial, biserica a fost metoc al Manstirii Bistrita, cunoscuta fiind sub numele de "Schitul de sub Piatra". Schitul este atestat documentar din anul 1701 conform inscriptiei de la intarare. Aceasta biserica a fost construita de egumenul Stefan al Manstirii Bistrita, si poarta haramul Sfantul Ierarh Nicolae. Din vechiul schit nu s-a mai pastrat decat biserica si un zid de incinta.

Biserica 44 de Izvoare - Costesti, Valcea

Biserica 44 de Izvoare este o biserica simpla, in forma de nava, cu pridvor inchis (ulterior), naos si altar, avand ca ornamentatie exterioara cateva brauri de caramida aparenta si un fronton cu icoana Sfantului Stefan. Ea este acoperita cu sita, acoperisul in patru ape fiind de o zveltete foarte eleganta.

Biserica 44 de Izvoare - Costesti, Valcea

Pictura este opera pictorului bistritean Efrem Zugravul, din pacate deteriorata in urma fisurarii peretilor, ca urmare a zguduirilor produse de exploziile din cariera aflata in apropiere.

Biserica a fost vizitata de regele Carol si de Alexandru Odobescu. De la biserica, pe o poteca nemarcata inspre nord-vest, se poate ajunge, dupa cinci minute de urcus, in Cheile Costestilor.

Biserica 44 de Izvoare - Pietreni

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 12919

Voteaza:

Biserica 44 de Izvoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE