Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa din localitatea Tanganu, judetul Ilfov. Pana in anul 1853, locuitorii satului Tanganu si-au gasit mangaiere in slujbele tinute in vechea Manastire Tanganu, ctitorie a lui Radu cel Frumos (1462-1470). Ruinele manastirii au dainuit pana pe la mijlocul secolului al XX-lea si se aflau inainte de intrarea in sat, in padure.

<a href='/biserici-si-manastiri-din-romania/67852-biserica-adormirea-maicii-domnului' _fcksavedurl='/biserici-si-manastiri-din-romania/67852-biserica-adormirea-maicii-domnului' title='Biserica Adormirea Maicii Domnului' class='linking auto'>Biserica Adormirea Maicii Domnului</a> - Tanganu

In anul 1853, cand poporul se inmulteste si manastirea era in ruina, se construieste in centrul satului Tanganu o biserica noua, in forma de nava. Redam integral textul pisaniei, care este inscriptionata cu litera chirilica: „Aceasta Sfanta Biserica, in care se praznuieste hramul Adormirea Maicii Domnului, s-a zidit din temelie in zilele M Sale Domnului Stapanitor Barbu D. Stirbei B.B., fiind patriarh al Ierusalimului Preafericitul Kiril si Mitropolit al tarii Prea Sf. Sa Parintele Nifon, in epitropia Prea Cuviosului Vacaresteanu Iov Kavaler - 1853 - 15 August.”

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

Forma initiala a bisericii a fost de „corabie” sau nava si acoperita cu sindrila. In anii 1870-1873 locasul este acoperit cu tabla. In anul 1898 acestuia i se adauga un pridvor din paianta, iar pisania originala ramane in interiorul pridvorului. Din 1914 incep renovari si transformari importante. Se fac doua turle mici in locul celei initiale si o cupola mica centrala. Se picteaza de catre pictorul P. Ioanid din Bucuresti. De asemeni, se fac subzidiri iar pridvorul se reface din zid. Se acopera din nou cu tabla, cu Wolfnetter din plumb. Tot intre anii 1914-1915 se picteaza icoanele de pe tampla, de catre pictorul N. Vasilescu - Pantelimon.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

In anul 1938, in timpul preotului Ioan Gr. Popescu, se transforma in „cruce” prin adaugarea sanurilor (zidurile vechi ale „corabiei” raman) iar cupola centrala este transformata, devenind o cupola mare in opt laturi, puternic consolidata cu grinzi de beton, sprijinite pe zidurile vechi ale „corabiei” initiale.

In anul urmator, in 1939, se picteaza din nou in ulei de pictorul Ghe Ionescu. Rezista foarte bine la cutremurul cel mare din 1940. Pana in anii deceniului 1970-1980, biserica nu a mai suferit modificari si reparatii importante. Dupa cutremurul din 1977, cand zidurile sunt puternic deteriorate iar cupola Sfantului Altar cade peste Sfanta Masa, biserica este consolidata cu stalpi si centuri din beton armat, iar in anul 1979, acesteia i se reface invelitoarea din tabla galvanizata.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

Intre aprilie 1980 si octombrie 1982, biserica este renovata in totalitate, prin refacerea tencuielilor interioare si exterioare de la caramida. In exterior se aplica tehnica „praf de piatra” iar in interior se face din nou pictura in tehnica „fresco”, de catre pictorul C. Nachescu. Biserica a fost resfintita la 31 octombrie 1982, de catre P.S. Episcop Vicar Vasile Targovisteanu, in timpul arhipastoririi P.F.P.P. Iustin Moisescu - preot slujitor fiind Parintele Constantin Popescu.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

In anul 1986 se reface si pardoseala prin placarea cu marmura alba peste lespezile de piatra tocite de trecerea vremii si se face mobilier nou: strani din stejar masiv, lacuite, si lambriu din brad de jur imprejurul zidurilor pe interior. In anii 1990-2000 se construieste din temelie „casa parohiala”, in partea stanga a bisericii, implinind dorinta mai veche a credinciosilor parohiei Tanganu, de a avea o locuinta pentru parintii slujitori ai parohiei.

Urmeaza construirea, in partea dreapta a bisericii a unui complex „bisericesc social-cultural”, format din clopotnita de zid, biblioteca si cancelarie parohiala, cantina sociala si capela. Deja proiectul intra in lucru in primavara anului 2009.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

Biserica Adormirea Maicii Domnului, din localitatea Tanganu, are cateva obiecte si icoane vechi (unele chiar de la fosta Manastire Tanganu) cu care s-a si initiat o vitrina, in cancelaria parohiala. De asemenea, parohia detine intraga colectie de carti de cult cu litera chirilica pe care le pastram in conditii exceptionale, in vederea extinderii vitrinei cu icoane, la o camera muzeala in noua constructie, care va fi gata in decursul anului viitor.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

Cat priveste activitatiile cu copii si tinerii, pe langa corurile de sarbatori cu colinde si cantari religioase, aici se fac si manifestari cu caracter patriotic la sarbatoarea eroilor neamului si de ziua nationala. Acestea intregesc activitatea regulata prin cateheze si convorbiri directe pe teme religioase cu copii si tinerii din parohie. Parohia Tanganu a fost intotdeauna foarte implicata in ajutorarea celor aflati in dificultate prin preotii inaintasi care au format in acest sens o adevarata traditie. In acest sens agapele de la inmormantari si parastase cat si la sarbatorile mari sunt facute pentru cei care sunt intr-adevar saraci si nu cu rudele si vecinii pentru ca enoriasii au inteles pe deplin sensul milei crestine.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

In plan social, parohia avand peste 100 de familii de rromi, a cautat sa ii integreze in comunitatea credinciosilor activi la Biserica, iar pe copiii si tineriii care abandonau scoala sa ii faca sa freventeze scoala procurandu-le chiar si cele necesare: haine, incaltaminte si rechizite. In prezent Biserica din Tanganu este angajata in construirea unui complex bisericesc, cultural si social filantropic. Acesta cuprinde o clopotnita, o capela, cancelaria si biblioteca parohiala, o cantina sociala precum si cateva locuri de cazare la etaj . Proiectul este gata si urmeaza ca inca din aceasta toamna sa se puna piatra de temelie, incepand clopotnita.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu

12 Iunie 2012

Vizualizari: 8816

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Tanganu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE