Inmormantarea (Prohodul) Domnului

Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei.

 

Acest sfant se tragea din tara galatilor, din satul ce se cheama Sicheot, nascut fiind in vremea lui Iustinian cel batran, parand a nu fi de nastere laudata, fiindu-i nasterea neche-zasuita si intunecata, caci se zice ca maica-sa Maria, stralucind in frumusete si daruri, a atras la dansa pe oarecare din curierii imparatesti, anume Cosma, din care s-a nascut cuviosul; dar ar fi fost fara cuviinta si de mustrare a ascunde cele de dupa nasterea lui sau rele dinainte de nastere; ca indata intr-acea noapte ce s-a unit maica-sa cu acel barbat, i s-a aratat in vis, ca s-a pogorat un luceafar si a intrat in pantecele ei, ceea ce arata stralucirea ce era sa aiba mai pe urma pruncul. Iar sfantul ca aceasta intelegere sa fie implinita mai apoi, caci dandu-se pe sine dintru intaia varsta spre dragostea lui Dumnezeu si a sfantului mucenic Gheorghe, atat cat i se parea ca este totdeauna cu dansul de-l invata si-l facea a inainta spre cele mai bune dorinte si cu totul a-l iubi cu o dumnezeiasca si minunata dragoste. Facand el asa, si inaintand cu fiecare suisi se arata pururea sfantul. A fost numarat intai in ceata calugarilor.

Dupa aceea trecand prin treptele ce duc spre culmea virtutii si imbogatindu-se cu lucrarea minunilor, ca dovada a desavarsitei virtuti si a apropierii de Dumnezeu, a fost ridicat la marea inaltime a arhieriei, si i s-a incredintat Biserica Anastasiopolei. Acolo invatand el pe multi cunostinta lui Dumnezeu, si indrumandu-i a face cele ce se cuvin, si tamaduind pretutindenea pe cei de un neam prin minuni si prin fapte minunate, pe toti uimind; si aratandu-se minunat si iubit la imparati si la arhierei, si proorocind multora cele ce aveau sa fie, si-a incheiat viata primind cu zambire cuvioasa pe ingerii ce aveau sa-l ia. Se spune ca cu putin inaintea mortii, i s-a aratat in vis stralucitul mare mucenic Gheorghe si i-a dat un toiag. Apoi i s-a aratat iarasi calare pe un cal, tragand cu sine si alt cal, pe care a poruncit cuviosului sa incalece, aratandu-i cu aceste vedenii dinainte calea ce avea sa faca de acolo.

 

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului mucenic Nearh, care prin foc s-a savarsit.

 

Tot in aceasta zi, pomenirea intalnirii cu Hristos a sfantului apostol Natanael.

 

Acest sfant a fost din Cana, cetatea Galileii, unde Hristos Dumnezeul nostru fiind chemat la nunta de preacurata Sa Maica, a facut intaia Sa minune, prefacand apa in vin.

 

Astepta si el venirea lui Hristos, ca un legiuitor ce era. Pce Care aflandu-L Filip cel din Betsaida, si cunoscand ca astepta venirea lui Hristos, i-a zis cu bucurie: "Aflat-am pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret, de Care au scris Moise in lege si proorocii" (Ioan I, 46). Mergand Natanail si vazand pe Hristos, a crezut intr-Insul si L-a urmat. Si dupa Patimi si dupa Inviere, propovaduindu-L Dumnezeu adevarat, s-a sfarsit.

 

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 912

Voteaza:

Inmormantarea (Prohodul) Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE