Sfantul Apostol si Evanghelist Luca

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca Mareste imaginea.

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca s-a nascut in Antiohia Siriei. Il intalneste pe Hristos in Teba Boetiei, loc in care se ingrijea de bolnavi in calitatea sa de medic. Crezand in El, Sfantul Luca ajunge sa se numere printre cei 70 de Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Cleopa, el L-a vazut pe Domnul inviat pe drumul catre Emaus (Luca 24). Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca s-a intors la Antiohia si l-a ajutat pe Pavel sa vesteasca Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie si cartea Faptele Apostolilor adresate dregatorului Teofil. Evanghelia se remarca prin bogatia de pilde - 33 de parabole impodobesc Evanghelia Sfantului Luca.

Dupa martiriul Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Luca a predicat Evanghelia in Italia, Dalmatia, Macedonia si Grecia.

Este socotit si patronul iconografiei crestine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtand in brate pe Hristos si prima icoana a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

A trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, cand niste pagani l-au spanzurat de un maslin in cetatea Tebei din Boetia.

Constantie, fiul imparatului Constantin, a adus moastele sfantului din Teba si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli, sub sfanta masa, alaturi de cele ale Sfintilor Andrei si Timotei.

Simbolul Evangheliei sale este un taur care semnifica rangul preotesc si de jertfa al Mantuitorului Hristos.

Citeste si articolul: Mormantul Sfantului Apostol Luca - Teba

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Marin cel Batran;
- Sfantului Cuvios Iulian;
- A patruzeci de sfinti tineri;
- Sfantului Mnason, episcopul Ciprului;
-Sfintilor Mucenici Gavriil si Chirmidol.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:
Sfânta Muceniţă TRIFONIA, soţia unui magistrat roman prigonitor (+251);
Sfinţii 46 de Mucenici, soldaţi din Roma (+268);
Sfântul Mc. IUST pruncul de Beauvais (Franţa, +287);
Sfântul AMABIL, preot la Rio (Franţa, sec. V);
Sfânta Cuv. GWEN, stareţă din Ţara Galilor (Anglia, sec. V);
Sfânta Muceniţă CANDIDA, prinţesă în Anglia (+492);
Sfinţii BROTHEN şi GWENDOLEN, din Anglia (sec. VI)
Sfinţii Mc. IUST, FLAVIAN şi cei 90 împreună cu dânşii din Piemonte (sec. VI-VII);
Sfântul IACOB, diacon (Anglia, sec. VII);
Sfântul Cuv. Mc. MONON din Scoţia (cca +645);
Sfinţii Cuv. SIMEON, TEODOR şi EUFROSINA, care au aflat Icoana Maicii Domnului din Peştera Mare, în Peloponez (Grecia, sec. IX);
Sfântul Ier. DIOIMISIE, arhiepiscop de Rostov (Rusia, +1425);
Sfântul Cuv. IOSIF din Volokolamsk (Rusia, +1515);
Sfântul Cuv. DAVID, egumen la Serpukhov (Rusia, +1520);
Sfântul Ier. PETRU, mitropolit de Muntenegru +1830);
Sfinţii Sf. Noi Mucenici (Rusia, + 1937):
SERGHIE (Bajanov), ANDREI (Voskresenski), NICOLAE şi SERGHIE (altul), preoţi, şi ELISABETA fecioara;
Adormirea Cuviosului PAISIE Olaru, ieroschimonah de la Mănăstirea Sihăstria (România, n. 1897-+1990).

Maine facem pomenirea Sfantului Proroc Ioil

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox

18 Octombrie 2018

Vizualizari: 46034

Voteaza:

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca 4.50 / 5 din 2 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-10-17 17:26

    "Minunile Sfântului Luca Mormântul Sfântului Luca a fost descoperit încă de timpuriu de creştinii dreptmăritori. Se spune că în locul unde a fost îngropat ploua cu colirie, apă care vindeca bolile de ochi, aceasta fiind şi o mărturie a meseriei pe care sfântul a exercitat-o în timpul vieţii. Constanţiu, fiul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, a fost cel care a adus moaştele Sfântului Evanghelist Luca la Constantinopol, unde au fost îngropate sub sfânta masă în biserica Sfinţilor Apostoli. Acolo mai erau îngropaţi şi Sfinţii Apostoli Andrei şi Timotei. Una dintre minunile săvârşite de Sfântul Luca s-a petrecut chiar în cursul procesiunii cu sfintele sale moaşte din Constantinopol. Un famen al palatului imperial, pe nume Anatolie, zăcea grav bolnav, dar, auzind de aducerea moaştelor Sfântului, a făcut eforturi mari să ajungă şi să se roage pentru vindecarea sa. Cu toate că avea dureri intense, Anatolie a ajuns lângă raclă şi, atingându-se, s-a vindecat miraculos. Nu a plecat imediat, ci a rămas în continuare, mulţumind sfântului şi fiind el însuşi unul dintre cei care au dus pe umeri racla până la biserica unde au fost aşezate". (Adrian Agachi)

  • simona turkPostat la 2015-10-18 12:52

    Laudata fie numele Domnului,intru Sfintii Sai,caci bine au placut in fata Sa,iar acum salasluindu-se in Imparatia Tatalui Ceresc se roaga pentru noi pacatosii sa fim iertati si sa ne indrume pe fiecare pe calea cea dreapta! Sfinte Apostole si Evangheliste Luca roaga-te si pentru mine pacatoasa si pentru familia mea,catre Domnul cel iubitor de oameni,sa ne ierte greselile,sa ne inatreasca in dreapta credinta si sa mantuiasca ale noastre sufletele,Amin!

  • Valeriu TanasaPostat la 2010-10-18 18:46

    Sfântul Apostol Luca, fiind de profesie medic este singur dintre ucenicii Domnului care a explicat ştiinţific sudoarea cu sânge, de pe Muntele Măslinilor. "Sudoarea Lui ca picăturile de sânge ce pică pe pământ" (Luca 22, 44). Hematridesa este un fenomen foarte rar,însă bine descris. Ea se produce, după cum descrie doctorul Le Bec, în condiţii cu totul speciale: "O mare debilitate fizică însoţită de o zguduire morală ca urmare a unei emoţii adânci, a unei frici mari" Acetea sunt explicate de Doctorul P.P. Barbet, medic chirurg la Spitalul Sf. Iosif din Paris. Sursa Pelerinul Român

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox