Sambata invierii lui Lazar

Pomenirea Sfintilor Apostoli Aristarh, Pud si Trofim, din cei saptezeci

  

Sfantul Apostol Aristarh, pe care il pomenesc Faptele Apostolilor si epistolele Sfantului Pavel catre Coloseni si catre Filimon, a fost episcop in Apamia Siriei. Sfantul Pud, de asemenea este pomenit de Sfantul Apostol Pavel in epistola a doua catre Timotei, unde zice: "Inchina-se tie si Pud". El a fost barbat drept si credincios intre boierii Romei, primind in casa sa pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, precum si adunarea celorlalti credinciosi. Acea casa s-a prefacut dupa aceasta in biserica si se numea "pastoreasca", in care se zice ca si Sfantul Petru lucra cele sfinte.

 

Pe Sfantul Trofim la fel il pomenesc Faptele Apostolilor, cum si Sfantul Pavel spune in aceeasi scrisoare catre Timotei, zicind: "Pe Trofim l-am lasat bolnav in Milet".

Sfantul Trofim impreuna cu Pud si cu Aristarh au urmat in toate prigonirile Sfantului Pavel; iar la sfirsit, adica la taierea lui Pavel de catre Nero in Roma, au fost taiati si acesti trei Apostoli ai Domnului, Aristarh, Pud si Trofim, impreuna cu Sfantul Pavel.

 

Sfantul Mucenic Crescent din Mira Lichiei

 

Acest Sfant a fost din Mira Lichiei, de neam stralucit, inaintat in virsta. Vazind ca paginatatea se semeteste, si legea idolilor se inalta, si pe multi supusi sub robia ratacirii, de se inchinau la cele fara de suflet, el intrind in mijlocul lor, ii indemna sa paraseasca desertaciunea si sa se intoarca spre Dumnezeul, Cel cinstit de crestini, ca un facator al tuturor si a toata suflarea de viata datator. Iar guvernatorul, numindu-l pe sfant bicisnic si nenorocit, ca insusi de bunavoia lui si-a ales a ajunge la torturi, sfantul zise ca mai mare fericire si cinste este a patimi cineva pentru Hristos. Si intrebindu-l de soarta, de patrie si de nume, el pentru toate spunea ca este crestin. Si nevrind nici de forma sa dea cinste idolilor, cum il sfatuia guvernatorul la toate, ci marturisea si zicea ca nu poate trupul sa faca alta decit ceea ce vrea sufletul, de care sufletul este ocirmuit. De aceea a fost supus la chinuri in timpul carora si-a dat sufletul in mina lui Dumnezeu.

 

Sfintele Mucenite Vasilisa si Anastasia

 

Aceste sfinte erau din marea cetate Roma, de bun neam si bogate, mucenite fiind ale Sfintilor Apostoli. Dupa sfirsitul carora, adunind noaptea sfintele lor moaste, si ingropindu-le, au fost pirite la Nero imparatul, care le-a pus intii la inchisoare. Apoi, fiind scoase si spunind ele ca ramin intru marturisirea lui Hristos, au fost spinzurate si li s-au taiat sinii si miinile si picioarele si limbile si la sfirsit li s-au taiat si capetele de sabie.

 

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Leonid episcopul Atenei.

 

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici Teodor preotul si Pavsolipic.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 596

Voteaza:

Sambata invierii lui Lazar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE