Botezul Domnului - Boboteaza

Botezul Domnului - Boboteaza Mareste imaginea.

Pe 6 ianuarie praznuim Botezul Domnului, cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mantuitorului in Iordan, poarta si denumirea de "Epifanie" sau "Teofanie", termeni care provin din limba greaca si inseamna "aratare", "descoperire". De ce aratare sau descoperire? Pentru ca in momentul in care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat in chip de porumbel si a stat peste El, iar Tatal a marturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!" (Matei 3, 17).  In acest sens, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor cand S-a nascut, ci cand S-a botezat".

Boboteaza - scurt istoric

Sarbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II lea, la Sfantul Clement Alexandrinul. Mentionam ca in primele secole, Boboteaza era sarbatorita impreuna cu Nasterea Domnului, pe 6 ianuarie. Incepand cu secolul al IV lea, cele doua sarbatori au fost despartite: 25 decembrie fiind data stabilita pentru praznuirea Nasterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Boboteaza, ziua in care Hristos S-a descoperit lumii

Afara de cele graite de Iisus la varsta de 12 ani in templu, Hristos nu a savarsit nicio minune si nu a rostit niciun cuvant retinut de evanghelisti. Incepand cu Botezul Sau, Hristos iese din umbra si incepe sa propovaduiasca. A primit botezul la 30 de ani, varsta maturitatii la evrei.

Iisus a venit la Ioan si i-a cerut sa-L boteze, nu pentru ca avea nevoie de curatire de pacate, caci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinti creatia. Ca Mantuitorul nu a venit sa primeasca iertare de pacate de la Ioan, reiese si din faptul ca botezul lui Ioan il ajuta pe om sa constientizeze starea pacatoasa, insa, nu oferea iertarea. De aceea se si spune ca era "spre iertarea pacatelor" (Luca 3, 3), pe care avea s-o aduca Hristos.

El primeste botezul de la Ioan pentru a readuce Duhul Sfant in creatie. Prin caderea in pacat, omul Il pierduse pe Sfantul Duh, asa cum ne marturiseste Sfantul Chiril al Alexandriei. Botezul Mantuitorului reprezinta momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fusesera zavorate pentru om si pentru intreaga creatie. Prin cuvintele din rugaciunea citita la Boboteaza: "Astazi firea apelor se sfinteste...", nu trebuie sa intelegem ca harul lui Dumnezeu se pogoara in timpul slujbei de sfintire a apei peste toata apa care exista in diverse locuri, ci doar peste apa pregatita din timp pentru acest lucru.

In Botezul Domnului stau inceputul si temeiul Sfintei Taine a Botezului crestin

Acceptand sa Se cufunde in Iordan, Hristos l-a ingropat pe vechiul Adam si a inceput astfel zidirea unui om nou. Apele Iordanului primind pe Dumnezeu-Omul nu au avut ce sa curete, ci au fost ele insele purificate. Hristos a curatit prin cufundarea Sa in Iordan, creatia intinata de caderea omului in pacat si a inlaturat puterea satanei. Astfel, in clipa cand El S-a lasat botezat de Ioan, izvoarele harului s-au pogorat peste creatie.

In rugaciunea de sfintire a apei de la Botez, se cere venirea Duhului pentru curatirea apei de lucrarea puterilor demonice, pentru ca ea sa devina, prin pogorarea deplina a Duhului, loc al nasterii omului nou in Hristos.

Astfel, ritualul Botezului crestin repeta aceste momente, care semnifica trecerea dintr-o etapa existentiala in alta: el se deschide cu lepadarile, menite sa alunge puterea satanei si se incheie cu primirea darului Sfantului Duh.

Boboteaza - sfintirea apei

In ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfant, la rugaciunile arhiereilor si preotilor se sfinteste Agheasma Mare.

Crestinii ortodocsi pot lua pe nemancate din Agheasma Mare in perioada 5 ianuarie - 14 ianuarie si la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosita in Ajunul Bobotezei la sfintirea casele credinciosilor si locuitorii acestora. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi: binecuvantarea si sfintirea prapurilor, sfintirea crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, sfintirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir.

Adrian Cocosila


Despre Boboteaza - Parintele Dumitru Staniloae - AUDIO
Troparul Bobotezei - Stavropoleos
 

Pe aceeaşi temă

05 Ianuarie 2021

Vizualizari: 120058

Voteaza:

Botezul Domnului - Boboteaza 4.73 / 5 din 15 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

 • Daniela Larisa OprisPostat la 2017-01-06 08:02

  Multumim tare mult pentru articol! Doamne ajuta!

 • Radu AlexandruPostat la 2017-01-05 15:15

  Porumbelul care a ieşit din corabia lui Noe, care preînchipuia Biserica, arăta că s-a sfârşit potopul. La Botezul Domnului, Duhul se arata in chip de porumbel şi arată că a încetat robia păcatului asupra oamenilor. Pentru că prin Botez se iartă păcatul strămoşesc şi păcatele personale şi începe o nouă viaţă.

 • Andrei PanaitPostat la 2015-01-05 22:36

  În râul Iordan, unde a fost botezat Domnul Hristos, există o specie de somn caracterizată de ceva supranatural. La cap, care este ceva mai mare de-o palmă, dacă dăm la o parte carnea până la os, întâlnim un lucru extraordinar. În mijlocul osului, se poate distinge foarte clar imprimat un desen, ce reprezintă trupul unui om. De-a dreapta şi de-a stânga se disting aripi de îngeri, iar deasupra lui, un porumbel zburând cu aripile deschise. Din dreptul porumbelului izvorăsc raze ce coboară asupra omului. Prin urmare este reprezentată scena botezului Domnului, aşa cum ne-o înfăţişează şi iconografia bisericească. Acest lucru minunat este întâlnit numai la somnul din Iordan şi din lacul Ghenizaret (care-şi primeşte apa tot din Iordan). În nici o parte a lumii nu mai trăieşte această specie. Pescarii de aici, atunci când prind un astfel de somn, îl eliberează din nou în apă şi nu-l mănâncă, deoarece, aşa cum spun ei, Îl simbolizează pe Hristos. (Părintele Damaschin Grigoriatul, Minunile – mărturie a dreptei credinţe, Editura Areopag)

 • costel popescu Postat la 2014-01-05 22:21

  Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca de marea sarbatoare a Botezului Domnului 'lumea se lumineaza din toate partile. Se bucura mai intai cerul, spunand oamenilor din inaltimea cerurilor glasul lui Dumnezeu; se sfinteste vazduhul cu pogorarea Duhului Sfant; se sfinteste firea apelor… numai diavolul singur plange, vazand sfanta scaldatoare gatindu-se spre incercarea puterii lui…O, minune noua! O, dar negrait! Hristos se nevoieste si eu primesc darurile. El se boteaza si eu lepad intinaciunea. Peste dansul vine Duhul Sfant, iar mie imi daruieste iertarea pacatelor. El se marturiseste de Tatal si Fiul iubit, iar eu ma fac fiu al lui Dumnezeu pentru Dansul. Lui I s-au deschis cerurile, iar eu intru intr-insele. Lui, celui ce s-a botezat, I s-a aratat imparatia cea de sus, pe care si eu o primesc ca si mostenire; catre El a fost glasul Tatalui si dimpreuna cu Dansul eu sunt chemat; Tatal a binevoit catre Domnul si nici pe mine nu ma departeaza. Deci, si eu vreau sa preaslavesc pe Tatal cel ce a dat din ceruri glasul Sau, pe Fiul care S-a botezat pe pamant, si pe Duhul cel ce S-a pogorat ca un porumbel, pe Unul Dumnezeu in Treime'.

 • Vasa NastaPostat la 2012-01-08 20:52

  Va multumesc pentru articol !

 • ALEXANDRINA GORDANPostat la 2012-01-06 08:20

  Dumnezeu sa va binecuvinteze cu sanatate ,pace si lumina in suflet. Va multumesc pentru toate informatiile primite si va doresc din toata inima sa aveti un an binecuvantat cu sanatate ,abundenta si prosperitate ALEXANDRINA GORDAN

 • SIDA-FLORICA MAXAPostat la 2011-01-06 19:56

  Multumesc din suflet pentru toate informatiile primite.Sa ne miluiasca Dumnezeu si sa ne faca una pe toti.Binecuvantari divine sa aveti, pururea!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE