Sf. Ap. si Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Batran

 

Sf. Ap. si Evanghelist Luca

Sfantul apostol si evanghelist Luca, a fost din Antiohia Siriei si din tinerete a deprins intelepciunea elineasca si mestesugul doctoricesc, facandu-se doctor iscusit. Apoi a fost si zugrav ales. Acesta aflandu-se in Teba Beotiei si doctorind pe vremea imparatului Tit Claudie, a aflat pe Sfantul Apostol Pavel si crezand in Hristos, a parasit ratacirea cea parinteasca, si lasandu-se de tamaduirea cea trupeasca, s-a apucat de cea sufleteasca.

A scris si Evanghelia sa catre oarecare dregator anume Teofil, care crezuse in Hristos, dupa cum o stia de la Sfantul Apostol Pavel. Dupa aceea a scris si Faptele Apostolilor catre acelasi Teofil.

Apoi dupa ce s-a dus de la Roma si a lasat pe fericitul Pavel, a umblat invatand toata Grecia si ajungand, precum se spune la optzeci de ani, a raposat cu pace; iar in locul in care a fost ingropat trupul lui, marind Dumnezeu pe apostolul lucratorul sau, a plouat colurie deasupra mormantului lui, spre semnul mestesugului lui cel doctoricesc. (Caci coluria este o doctorie alcatuita din picaturi de apa de trandafiri si din alte feluri, folositoare la boala ochilor). Pentru care a fost cunoscut si mai mult mormantul lui de toti. Iar Constantie feciorul marelui Constantin a adus de la Teba moastele lui prin mijlocirea lui Artemie marele duce al Egiptului, care si mucenic s-a facut, si le-a pus in biserica Sfintilor Apostoli, sub sfanta masa, impreuna cu ale lui Andrei si ale lui Timotei. Si se spune despre dansul ca el a zugravit intai icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, tinand in brate pe Domnul nostru Iisus Hristos, cu mestesugul zugravirii cu ceara si alte doua si cum ca le-a dus apostolul la Maica Domnului sa le vada, si aceasta ar fi zis: "Harul Celui nascut din mine, prin mine sa fie cu dansele. Asemenea si icoanele sfintilor mai marilor apostoli". Si de atunci s-a impartit in toata lumea un lucru bun ca acesta, ortodox si intru totul cinstit.

 

 

Tot in aceasta zi, Sfantul Mucenic Marin cel batran

 

Acesta a fost pe vremea lui Diocletian si a lui Aristobul. Deci, stand inaintea guvernatorului Ciliciei, a fost batut cumplit cu toiege si legandu-i-se picioarele cu fiare, a fost bagat in temnita, si a doua zi iarasi aducandu-l inainte, l-au spanzurat pe lemn de picioare, si l-au batut fara de mila; apoi pogorandu-l de pe lemn, a suferit moarte prin sabie, dandu-si duhul lui Dumnezeu.

 

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 523

Voteaza:

Sf. Ap. si Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Batran 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE