Sf. Apostoli: Irodion, Agav si Ruf

 

 

Pomenirea Sfintilor Apostoli Irodion, Agav, RufSfantul Apostol Irodion era de neam din Tarsul Ciliciei, ruda Sfantului Apostol Pavel si slujitor al Sfintilor Apostoli in toate. El a fost pus episcop de dansii al Neopatarelor si pe multi din elini i-a intors prin sfanta lui invatatura la Hristos. Pentru acest lucru pizmuindu-l evreii, au navalit asupra lui impreuna cu slujitorii de idoli si l-au muncit tare, caci unii il bateau pe Sfantul Irodion, unii cu pietre ii sfarimau gura, iar altii cu lemne il loveau peste cap. Dupa aceea cu un cutit a fost lovit, fiind ca si mort scaldat in singe. Socotind ca a murit, l-au lasat si s-au dus, dar Sfantul Apostol, cu darul lui Dumnezeu raminind viu, a propovaduit dupa aceea Cuvantul Domnului in Roma, impreuna cu Sfantul Apostol Petru.

 

    Sfantul Apostol Pavel, scriind de la Corint Epistola catre romani, a pomenit despre Sfantul Irodion, care era pe atunci in Roma langa Sfantul Petru, zicand: Inchinati-va lui Irodion, ruda mea. Cand Sfantul Petru a fost rastignit, atunci Sfantul Irodion, dupa marturia lui Metafrast, a fost taiat impreuna cu Sfantul Olimp si cu multime de credinciosi.

 

    Sfantul Apostol Agav, a fost plin de proorocescul dar. Despre el vorbesc Faptele Apostolilor astfel: S-au pogorat din Ierusalim prooroci in Antiohia si, sculandu-se unul dintre dansii cu numele Agav, arata cu duhul, ca avea sa fie foamete mare in toata lumea, care a si fost pe vremea lui Claudie Cezarul. Si iarasi in Cezareea Sfantul Agav a spus mai dinainte Sfantului Apostol Pavel, patimirile cele ce avea sa le aiba in Ierusalim. Luind braul lui Pavel si legandu-si mainile si picioarele sale, a zis: Asa graieste Duhul Sfant: pe barbatul al caruia este braul acesta, asa il vor lega in Ierusalim iudeii si-l vor da in mainile neamurilor. Sfantul Agav a propovaduit pe Hristos in partile ce i se orinduisera lui si pe multi a intors la Hristos Dumnezeu.

 

    Sfantul Apostol Ruf, despre care graieste Sfantul Pavel, in Epistola catre Romani, zicand: Inchinati-va lui Ruf celui ales intru Domnul, a fost episcop in Teba din Elada.

 

    Sfantul Apostol Asincrit se pomeneste in aceeasi Epistola a lui Pavel catre Romani, ca a fost episcop in Iraclea, in partile Asiei.

 

    Despre Sfantul Apostol Falegont se pomeneste in aceeasi epistola ca a fost episcop in Maratoni, cetatea Frachiei.

 

    Despre Sfantul Apostol Ermie se pomeneste in aceiasi epistola, ca a fost episcop in Dalmatia.

 

    Toti acesti apostoli din numarul celor 70 au propovaduit in lume bunavestire a lui Hristos, aducand pe cei necredinciosi la adevarata credinta si munciti fiind in multe feluri de catre iudei si de elini, s-au sfarsit.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 3019

Voteaza:

Sf. Apostoli: Irodion, Agav si Ruf 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE