Sf. Ier. Grigorie Teologul; Sf. Ier. Bretanion de Tomis

SF. GRIGORIE DE NAZIANZ (TEOLOGUL)

Se naste la Arianz, aproape de Nazianz, pe la 329-330, ca fiu al episcopului Grigorie si al Nonei. Are un frate, Cezar, medic invatat, si o sora Gorgonia. Face studii la Cezareea Capadociei, unde-l cunoaste pe viitorul sau prieten Sf. Vasile, apoi la Cezareea Palestinei, la Alexandria si in fine la Atena.

Viata lui de student o gasim pe larg in operele sale autobiografice: Despre viata sa si Necrolog la moartea Sf. Vasile.

Se intoarce in patrie unde e botezat. E chemat de Sf. Vasile la manastirea sa, in Pont. Aici lucreaza cu prietenul sau la alcatuirea primei Filocalii. Grigorie e plin de dorul de a se face monah, insa cei din Nazianz au nevoie de ajutor in ale episcopiei. In 361 e hirotonit preot, impotriva vointei sale, fugind dupa aceasta, in Pont, la Sf. Vasile, de unde revine dupa staruintele tatalui sau.

In 371, este facut de Sf. Vasile episcop de Sasima, pentru a rezista lui Antim de Tiana. Sf. Grigorie nu.s-a dus la Sasima, probabil niciodata, atat pentru ca o asemenea misiune l-ar fi stingherit in dorurile sale dupa viata contemplativa, cat si pentru ca localitatea Sasima i se parea insuportabila. In anul 374, dupa moartea tatalui sau si a mamei sale, Sf. Grigorie se retrage in manastirea Sf. Tecla, la Seleucia, in Isauria. La staruinta unei delegatii de ortodocsi venite de la Constantinopol, in 378, dupa moartea imparatului Valens, si la indemnul Sf. Vasile, Sf. Grigorie pleaca in 379 la Constantinopol spre a regrupa si reface Biserica Ortodoxa de acolo. In capela aceasta, numita in mod simbolic, Invierea, Sf. Grigorie a rostit cele cinci Cuvantari teologice, care i-au adus, mai tarziu, numele de Teologul.

Munca lui, virtutile lui de monah cu viata severa, succesele lui misionare contra ereticilor au dus la instalarea lui oficiala ca episcop al cetatii de catre insusi imparatul Teodosie, la 27 noiembrie 380. Sinodul II ecumenic, care se deschide in mai 381 la Constantinopol, confirma alegerea Sf. Grigorie ca episcop de Constantinopol si el fu instalat de Meletie al Antiohiei. Dupa moartea acestuia, care surveni intre timp, Sf. Grigorie fu chemat la presedintia sinodului, probabil gratie prestigiului sau crescand sau gratie Canonului 3 al acestui sinod, care prevedea primatul de onoare al episcopului de Constantinopol.

Sosirea episcopilor egipteni si macedoneni intarziati a pus problema canonicitatii alegerii Sf. Grigorie. I s-a reprosat ca el era deja episcop de Sasima. Sf. Grigorie si-a dat demisia si, dupa o cuvantare de ramas bun catre Biserica din Constantinopol, a plecat, in iunie 381, in Capadocia. A venit la Nazianz, unde a condus catva timp treburile episcopiei, inca vacanta. Dupa ce, in 383, a hirotonit aici ca episcop pe o ruda a sa, Eulalius, Sf. Grigorie se retrase la locul sau natal, Arianz, unde si-a petrecut ultimii ani ai vietii in rugaciune, studiu si creare de poezii.

A murit probabil la 389 sau 390, in varsta de aproximativ 60 de ani.

Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sf. Grigorie Teologul de doua ori pe an: singur la 25 ianuarie si impreuna cu Sfintii Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur la 30 ianuarie.SFANTUL IERARH BRETANION (VETRANION) 

Era de origine capadocian. A ocupat scaunul Episcopiei Tomisului prin anul 360.

Date despre acest episcop avem de la Sozomen si Teodoret al Cirului. Astfel, Sozomen vorbeste de vizita Imparatului arian Valens (364-378) la Tomis, In anul 369, pe cand se Intorcea dintr-o expeditie Impotriva gotilor. Autorul spune In "Istoria sa bisericeasca" ca Imparatul a intrat In biserica episcopala si a cerut episcopului Vetranion sa intre In comuniune cu arienii pe care Ii simpatiza, si sa slujeasca Impreuna cu ei. Marele episcop a aparat dreapta credinta si "a vorbit Imparatului cu Indrazneala despre hotararile celor 318 Sfinti Parinti de la Sinodul I de la Niceea (325) Impotriva lui Arie, pe care nu le putea calca".

Teodoret, episcopul Cirului, spune si el: "Iar Vetranion, fiind Impodobit cu tot felul de virtuti si Incredintandu-i-se sarcina de arhiereu peste cetatile din toata Scitia (Dacia Pontica), si-a Inflacarat cugetarea cu ravna si a Infruntat stricarea Invataturilor dreptei credinte si faradelegile comise de Valens Impotriva dreptcredinciosilor."

Sfantul Vetranion este considerat de unii teologi autorul "Scrisorii Bisericii Gotiei (Daciei Traiane) catre Biserica din Capadocia ." care a Insotit moastele Sfantului Sava Gotul. El a contribuit Impreuna cu guvernatorul Daciei Pontice, Iunius Soranus, la transportarea moastelor Sfantului Mucenic Sava Gotul din Dacia la Cezareea Capadociei.

 

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 895

Voteaza:

Sf. Ier. Grigorie Teologul; Sf. Ier. Bretanion de Tomis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE