Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile - Cincizecimea); Sfanta Mucenita Agripina; Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Apostoli

Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile - Cincizecimea); Sfanta Mucenita Agripina; Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Apostoli Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Agripina a luat cununa muceniciei in anul 275, in timpul domniei imparatului Valerian. Sfanta Agripina s-a nascut la Roma intr-o familie de crestini, primind inca din copilarie o educatie in duhul Evangheliei lui Hristos.

Marturisind dreapta credinta in vremea persecutiilor, Sfanta Agripina a fost supusa la numeroase torturi. In timpul acestora mucenitei i s-a aratat ingerul Domnului care a intarit-o. Dar nemaiputand suporta chinurile ingrozitoare la care a fost supusa, sufletul mucenitei s-a mutat la Domnul.

Insotitoarele acesteia, Vasa, Paula si Agathonica au luat trupul sfintei si l-au dus in Sicilia. Pe locul unde au fost ingropate sfintele moaste a fost ridicata o biserica in cinstea Sfintei Mucenite Agripina, unde, potivit traditiei, s-au petrecut numeroase minuni.

Sarbatoarea Rusaliilor

Sarbatoarea Rusaliilor este cunoscuta si sub denumirea de sarbatorea Cincizecimii sau a Pogorarii Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Este mentionata in Noul Testament, in special in cartea Faptele Apostolilor, in al doilea capitol. Aici se spune ca Duhul Sfant Se pogoara din cer ca un vuiet mare de vant si Se imparte deasupra capului fiecaruia din cei prezenti, in chip de limbi de foc. De asemenea, se face pomenire de ea si in canonul 20 al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325.

Rusaliile este sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceasta zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41).

Citeste mai multe informatii despre Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile - Cincizecimea)

Lasata secului pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Postul inchinat sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe anul acesta pe 24 iunie. Postul Sfintilor Apostoli nu este aspru, sambata si duminica se poate manca peste. In zilele de luni, miercuri si vineri se mananca legume pregatite fara untdelemn, iar marti si joi se poate consuma untdelemn si vin. In cazul in care avem parte de o sarbatoare mai mare, in zilele de miercuri si vineri avem dezlegare la untdelemn si vin, iar in zilele de luni, marti si joi, avem dezlegare la peste. Mentionam ca si pe 24 iunie, de sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, Sfintii Parinti au randuit sa avem dezlegare la peste.

Citeste mai multe informatii despre Postul Sfintilor Petru si Pavel

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

- Sfintelor Vasa, Paula si Agatonica;

- Sfintilor Mucenici Aristocleu preotul, Dimitrian diaconul si Atanasie anagnostul;

- Sfantului Mucenic Eustohie preotul si cei impreuna cu el, Gaie nepotul sau, si fiii sai Lolia (Lulo), Prov si Urban (secolul al IV-lea);

Maine, facem pomenirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

23 Iunie 2024

Vizualizari: 38254

Voteaza:

Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile - Cincizecimea); Sfanta Mucenita Agripina; Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Apostoli 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfanta Mucenita Agripina

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-06-23 12:39

    Domnul Dumnezeu sa faca primite rugaciunile tale,Sfanta Mucenita Agripina,roaga-te te rog si pentru mine pacatoasa si pentru toti cei dragi mie! Laudat fie Domnul,laudat fie Numele Lui!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox