Sfanta Mucenita Chiriachi

Sfanta Mucenita Chiriachi Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Chiriachi este cinstita pe 7 iulie. Sfanta Chiriachi a trait in secolul al III lea, in vremea imparatului Diocletian.

Sfanta Chiriachi s-a nascut din parinti crestini, intr-o duminica. Acesta a fost si motivul pentru care Dorotei si Evsevia, parintii ei, i-au pus numele Chiriachi, care in limba greaca inseamna duminica. Sfanta Chiriachi a refuzat multe cereri de casatorie, invocand ca ea este logodita cu Mirele Ceresc si ca-si doreste sa moara fecioara. Unul din pretendentii respinsi i-a spus imparatului Diocletian ca Sfanta Chiriachi este crestina. Din momentul aflarii acestei vesti, Sfanta Mucenita va fi supusa la multe chinuri. Acoperita de rani din cap pana in picioare, ea va fi tamaduita in chip minunat de un inger. In urma acestei minuni, multi pagani au crezut in Hristos si au primit moartea muceniceasca.

Sfanta Chiriachi i-a spus ighemonului: "Vezi bine ca nicicum nu ma poti intoarce de la credinta mea. Caci de ma arunci in foc, mai inainte de mine Cei Trei Tineri in foc au fost aruncati si prin credinta s-au mantuit; iar de ma arunci la fiare, mai inainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credinta s-a mantuit; iar de ma arunci in mare, mai inainte de mine lona Prorocul a fost in pantecele chitului trei zile si trei nopti si prin credinta s-a mantuit; daca taisului sabiei ma dai, mai inainte de mine Cinstitul Botezator loan sabiei a fost dat si credinciosia lui l-a mantuit. Caci ca si tuturor acestora, mie viata imi este a muri pentru Hristos."

Mana dreapta a Sfintei Chiriachi se afla in Catedrala episcopala din Husi din anul 1763, de cand episcop al Husilor era Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei. In timpul pastoririi sale, mana dreapta a Sfintei Chiriachi a fost primita in dar de la Marea Lavra din Muntele Athos, pentru ca acest vrednic ierarh a platit datoriile pe care Marea Lavra le avea catre Poarta Otomana.

In urma acestor cuvinte, Sfanta Mucenita Chiriachi a fost ucisa prin taierea capului.

Troparul Sfintei Mari Mucenite Chiriachi

Glasul 4

Mieluseaua Ta, Iisuse, Chiriachi, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Mucenite Chiriachi

Glasul 2

Cele de sus cautand.

Mucenita lui Hristos ne-a chemat pe noi impreuna acum sa cantam cu laude luptele si dumnezeiestile ei nevointe. Caci ea, ca o viteaza cu cugetul, dupa numele ce poarta, este doamna a gandului si a patimilor celor necuvioase.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Toma din Maleon;
- Sfantului Cuvios Acachie de la Scara;
- Sfintilor Mucenici Peregrin si cei dimpreuna cu dansul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin si Ghermano;
- Sfantului Mucenic Evstatie;
- Sfantului Policarp cel Nou;
- Sfantului Evanghel.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mare Mucenic Procopie si a Sfintilor Mucenici Epictet si Astion.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

05 Iulie 2018

Vizualizari: 29637

Voteaza:

Sfanta Mucenita Chiriachi 5.00 / 5 din 7 voturi. 3 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfanta Mucenita Chiriachi

Comentarii (3)

  • Ioan DragomirPostat la 2016-07-07 09:08

    Canon de rugăciune către Sfânta Mare Mucenită Chiriachi Cu sabia Indrăznirii Tale ai omorât pe vrăjmasul Adevărului , Fecioară Mucenita Chiriachi , Dorind să Dobândesti Dorirea cea vesnică si cântând : Binecuvântat Esti , DUMNEZEUL părintilor nostri . Troparul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi Mieluseaua Ta , Iisuse , Chiriachi , Strigă cu Glas Mare : Pe Tine , Mirele meu , Te Iubesc si pe Tine Căutându-Te mă chinuiesc si Impreună mă Răstignesc si Impreună mă îngrop cu Botezul Tău ; Si Pătimesc pentru Tine , ca să Impărătesc întru Tine ; și mor pentru Tine , ca să Viez pentru Tine ; Ci , ca O Jertfă Fără de Prihană , Primeste-mă pe Mine Ceea ce cu Dragoste mă Jertfesc Tie . Pentru Rugăciunile Ei , ca Un Milostiv , Mântuieste sufletele noastre . Condacul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi Cele de Sus Căutând ... Mucenita lui Hristos ne-a chemat pe noi împreună acum să cântăm cu Laude Luptele si Dumnezeiestile Ei Nevointe . Căci Ea , ca O Vitează cu Cugetul , după Numele ce poartă , Este Doamnă a Gândului si a Patimilor celor Cuvioase . Amin ! 07 Iulie

  • simona turkPostat la 2015-07-07 12:22

    Sfanta Mucenita a Lui Hristos,Chiriachi inalta rugaciune si pentru noi robii Domnului Dumnezeu si roaga-te sa ne ierte Milostivul Dumnezeu pacatele noastre si sa ne inareasca in necazurile si in nevoile noastre,sa fim mai buni si mai milostivi fata de cei saraci! Amin!

  • Desanca TismanarPostat la 2011-07-07 08:22

    Credinta ne va mantui pe toti!Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox