Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfantul Timotei a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel.

Din Faptele Apostolilor, aflam ca Sfantul Apostol Pavel ajunge impreuna cu Barnaba in Listra, unde va tamadui un schiop din pantecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei il gazduieste in casa sa, si-l daruieste pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvantarea adusa in cetatea ei.

Mai tarziu, dupa ce Sfantul Evanghelist Ioan va fi alungat de imparatul Domitian in insula Patmos, Sfantul Apostol Pavel il va hirotoni episcop in locul acestuia. Patimirea sa este legata de o sarbatoare in cinstea zeilor. Exista obiceiul in timpul anului, ca inchinatorii la idoli sa poarte masti si sa omoare persoanele pe care le intalneau pe strazi. Socoteau ca asa aduc jertfa zeilor. In timpul acestui obicei, Timotei iese cu indrazneala in fata acestora si Il marturiseste pe Hristos. Acestia, neprimind cuvintele Sfantului Timotei, l-au batut pana cand si-a dat duhul. Trupul sau a fost ingropat cu cinste in locul ce se numea Pion. Din porunca imparatului Constantiu (337-361), moastele sale au fost duse in Constantinopol, de Sfantul Artemie mucenicul si au fost puse in biserica "Sfintii Apostoli”, alaturi de Apostolii Luca si Andrei.

Troparul Sfantului Apostol Timotei

Bunatatea invatandu-te si intru toate cumpatat fiind, imbracandu-te cu buna constiinta, precum i se cuvine unui sfant, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; si credinta pazind, aceeasi cale ai savarsit, apostole Timotei: roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea
- Sfantului Cuvios Mucenic Anastasie Persul;
- Sfintilor Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod si alti 377 de mucenici.

Maine, 23 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Mucenic Clement al Ancirei.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

.

Calendar Ortodox

22 Ianuarie 2013

Vizualizari: 21233

Voteaza:

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul 5.00 / 5 din 6 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox