Sfantul Atanasie Todoran

Sfantul Atanasie Todoran Mareste imaginea.

Sfantul Atanasie Todoran este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 12 noiembrie. Mentionam ca in perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotarat canonizarea Sfintilor Martiri si Marturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu. Proclamarea oficiala a canonizarii lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Manastirea Salva. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotarat trecerea lor in randul sfintilor, cu ziua de pomenire, 12 noiembrie.

Sfantul Atanasie Todoran s-a nascut in Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, intr-o familie de tarani liberi, inrudit cu stramosii poetului George Cosbuc.

Se pare ca inca din tinerete a facut parte dintr-un regiment care era asezat undeva langa Viena si, tot amanandu-i-se eliberarea, a dezertat si s-a intors acasa. Urmarit de oamenii imparatiei, s-a refugiat in Muntii Tiblesului, in Maramures si in Tara Chioarului.

Pentru vechea dezertare, a fost inchis cativa ani in Turnul Dogarilor din cetatea Bistritei. Dupa ce a fost eliberat, s-a intors la Bichigiu. Neexistand preot ortodox in sat, s-a opus cu indarjire impartasirii fiului sau cu azima, precum si spovedirii lui de catre un preot unit. Mentionam ca si-a ingropat baiatul in ritul credintei stramosesti.

In anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alaturi de alti fruntasi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei si Somesului Mare. El a cerut ca prin infiintarea regimentului de granita, romanii sa nu fie siliti sa-si lepede credinta, caci de decenii ortodocsii transilvaneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credintei unite.

Atanasie si-a dat seama ca nu s-a tinut seama de dorinta romanilor si a inceput sa se opuna pe fata procesului de militarizare. Nasaudenii vedeau limpede ca sistemul graniceresc urmarea sa-i converteasca la catolicism.

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit "La mocirla", era organizata sfintirea drapelelor de lupta si depunerea juramantului de catre noua companii ale Regimentului de granita nou infiintat. Generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena sa urmareasca si sa impulsioneze in Ardeal trecerea la catolicism, a venit sa primeasca juramantul granicerilor nasaudeni si sa le sfinteasca steagul.

Cand militarii erau pregatiti pentru depunerea juramantului, in fata a iesit, calare, "mos Tanase Todoran", in varsta de 104 ani, si le-a rostit granicerilor o cuvantare. Printre altele le spunea: "De doi ani noi suntem graniceri si carte n-am primit de la inalta imparateasa ca suntem oameni liberi!... si apoi asa nu vom purta armele, ca sfanta credinta sa ne-o batjocoreasca! Jos armele!".

Soldatii care urmau sa depuna juramant de credinta fata de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncand armele jos, in semn de protest si nesupunere.

La scurt timp dupa aceea, s-au facut cercetari pentru ca vinovatii sa fie pedepsiti.

La 12 noiembrie 1763, pe acelasi platou din Salva a avut loc executia celor gasiti vinovati de revolta din luna mai. Atanasie Todoran a fost frant cu roata de sus in jos, iar capul i-a fost legat de o roata, "pentru ca i-a retinut pe oameni de la unire si de la inrolarea in statutul militar graniceresc..." - dupa cum se arata in sentinta de condamnare.

Impreuna cu Atanasie au fost martirizati prin spanzurare, "pentru aceeasi vina", Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra si Vasile Oichi din Telciu, alte nouasprezece persoane fiind supuse batailor cu vergi; multi dintre cei batuti au murit sub lovituri.

Tot astazi facem pomenirea Sfantului Ioan cel Milostiv

Sfantul Ioan cel Milostiv a trait in timpul imparatului bizantin Heraclie (610-641). S-a calugarit dupa moartea copiilor si a sotiei. Datorita virtutilor sale, a fost ales patriarh al Alexandriei.

Sfantul Ioan era cunoscut pentru ajutorul dat saracilor, de unde si numele de Eleemon, "Milostivul". Se spune ca o data, primind in dar o patura cu cusaturi scumpe, n-a putut adormi pana nu a vandut-o, iar suma primita a dat-o saracilor. Se afla neincetat la dispozitia oricarei persoane care avea o rugaminte, o plangere sau o cerere. Nu s-a ingrijit doar de turma sa din Alexandria, ci si-a extins ajutorul si catre poporul din Palestina, cand acesta suferea din cauza invaziei persilor si a jefuirii Ierusalimului.

Potrivit traditiei, mergand Sfantul sa cerceteze pe bolnavi, l-a intampinat un strain si i-a cerut milostenie. El a poruncit slugii sale sa-i dea sase arginti. Strainul si-a schimbat hainele si l-a intampinat din nou pe Sfantul Ioan zicand: "Miluieste-ma, stapane, ca sunt robit". El a poruncit din nou slugii sale sa-i dea sase arginti. Desi sluga i-a atras atentia ca saracul s-a deghizat ca sa mai ceara, patriarhul nu a spus nimic. S-a comportat ca si cand nu a auzit cele spuse de sluga sa. Strainul dupa ce a luat a doua oara milostenie, s-a deghizat si l-a intampinat din nou pe patriarh cerand ajutorul. Din nou sluja ii atrage atentia ca este aceeasi persoana, insa, patriarhul a raspuns: "Da-i lui doi arginti, ca nu cumva sa fie Hristosul meu, Care ma ispiteste pe mine!"

Sfantul Ioan cel Milostiv s-a impotrivit imparatului Heraclie, atunci cand acesta a incercat sa impuna erezia monoenergismului (conform careia in Hristos s-ar fi gasit doua naturi, divina și umana, dar o singura "energie").

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

- Sfantului Cuvios Nil Pustnicul;
- Sfantului Cuvios Martin de Tours, facatorul de minuni, episcopul Frantei;
- Sfantului Prooroc Ahia;
- Sfantului Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;
- Sfintilor Mucenici Antonie si cei impreuna cu dansul Zevina, Ghermanos, Nichifor si Marato, fecioara; a Sfantului Mucenic Arsachie;
- Sfantului Leon, patriarhul Constantinopolului;
- Sfantului Mucenic Sava Nigdeli;
- Sfantului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi praznuim pe:
Sfântul Ier. RUF, primul episcop de Avignon (Franţa, +200);
Sfântul Ier. RENATUS (sau RENE), episcop de Angers (cca +422)
Sfântul Ier. MACARIE, episcop de Aberdeen (Scoţia, sec. VI);
Sfântul SINNELL de Ucenish (Irlanda, sec. VI);
Sfântul Ier. EVODIE, episcop de Le Puy (Franţa, cca +560);
Sfântul Cuv. EMILIAN, pustnic şi stareţ (Spania, +574);
Sfântul Cuv. HIMERIE (sau IMIER), pustnic din Jura (cca +610);
Sfântul Sf. Mc. LIVINUS, episcop de Aalst (cca +650);
Sfântul Cuv. CUMMIAN FADA, întemeietorul Mănăstirii din Kilcummin (+662);
Sfântul Ier. CUNIBERT, arhiepiscop de Cologne (cca +663);
Sfântul CADWALDAR, rege din Ţara Galilor (Anglia, +664);
Sfântul Cuv. Mc. PATERNUS, monah în Franţa (cca +726);
Sfântul Cuv. LIAFWINE (sau LEBBUINE) din Olanda (+773);
Sfântul Cuv. NAMPHASIE (sau NANPHRASE), pustnic lângă Marcillac (Franţa, cca +800);
Sfântul Cuv. Mc. YMAR, monah la Mănăstirea din Reculver (Anglia, cca +830);
Sfinţii Cuv. Mc. BENEDICT, IOAN, MATEI, ISAAC şi CRISTIAN (+1005);
Sfântul Cuv. IOAN Părosul, nebun pentru Hristos din Rostov (+1580)
Sfinţii Sf. Noi Mucenici (Rusia, +1937): protoereu CONSTANTIN (Uspenski), preoţi: VLADIMIR (Krasnovski),
ALEXANDRU (Arhanghelski), MATEI şi DIMITRIE (Rozanov);
Sfântul Cuv. Nou Mc. BORIS, monah (Rusia, +1942);
Soborul Noilor Martiri de la Optina: VARNAVA, DOSITEI, PANTELEIMON, VINCENŢIU şi ISAAC II (Bobrikov).

Maine, 13 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

12 Noiembrie 2016

Vizualizari: 39653

Voteaza:

Sfantul Atanasie Todoran 5.00 / 5 din 9 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Atanasie Todoran

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox