Sfantul Chiril al Ierusalimului; Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul Mare

Sfantul Chiril al Ierusalimului; Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul Mare Mareste imaginea.

Sfantul Chiril s-a nascut la Ierusalim, in anul 315 dupa Hristos, in timpul domniei imparatului Constantin cel Mare. Sfantul Chiril a fost hirotonit diacon de catre Macarie al Ierusalimului, iar preot de episcopul Maxim II. In legatura cu hirotonirea sa ca episcop, in anul 348, de catre Acaciu, episcop arian, exista semne de intrebare. Cum putea un episcop arian sa numeasca pe cineva care nu-i impartasea invatatura pe care o vestea?

Dupa numirea sa pe scaunul episcopal al Ierusalimului a izbucnit un conflict deschis pentru suprematie intre Acaciu si Chiril, acesta din urma pretinzand primatul deoarece scaunul de la Ierusalim era apostolic. Cearta a dus la exilarea de trei ori a lui Chiril. Exilurile lui Chiril determina sinodul de la Antiohia din 379 sa-l trimita pe Sfantul Grigorie de Nyssa sa cerceteze aceasta situatie. Sfantul Grigorie marturiseste ca Biserica de la Ierusalim are parte de o credinta sanatoasa.

Sfantul Chiril participa la sinodul II ecumenic de la Constantinopol din 381, unde isi marturiseste ortodoxia credintei.

Sfantul Chiril a avut de dus doua lupte grele in viata lui: una impotriva ereticilor arieni care devenisera foarte puternici in timpul domniei lui Constantius, fiul Marelui Constantin, iar cealalta impotriva evreilor care, in timpul lui Iulian Apostatul, nepotul Marelui Constantin, aveau mari privilegii si puteri.

Sfantul Chiril a trecut la cele vesnice in anul 386, in timpul domniei imparatului Teodosie cel Mare.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Chiril al Ierusalimului

Troparul Sfantului Chiril al Ierusalimului

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Chiril, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Canonul cel Mare

La inceputul Postului, ca un "debut" al acestuia, ca un "acordaj" inainte de "armonia" deplina, gasim Marele Canon de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul. Impartit in patru parti, este citit la Vecernia cea Mare, in serile primelor patru zile ale Postului. Canonul poate fi descris cel mai bine ca o plangere de pocainta care ne vorbeste despre proportiile si adancimea pacatului, tulburand sufletul cu jale, cainta si nadejde. Cu o maiestrie unica, Sfantul Andrei impleteste marile teme biblice - Adam si Eva, Raiul si caderea in pacat, Noe si Potopul, David, Pamantul fagaduintei si, in cele din urma, Hristos si Biserica - cu marturisirea pacatului si cu pocainta.

Citeste mai multe informatii despre Canonul cel Mare

Tot astazi, facem pomenirea:
- A zece mii de mucenici;
- Sfintilor Mucenici Trofim, Evcarpion si cei impreuna cu dansii;
- A Mariei, sora lui Lazar;
- Sfântului Nicolae Velimirovici.

Maine, 19 martie, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Hrisant, Daria si Ilaria.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

18 Martie 2024

Vizualizari: 30613

Voteaza:

Sfantul Chiril al Ierusalimului; Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul Mare 5.00 / 5 din 5 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox