Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul; Canonul Mare

Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul; Canonul Mare Mareste imaginea.

Sfantul Iacob a imbratisat viata de sihastru din tinerete. Nu se cunoaste locul nasterii Sfantului Iacob si nici eparhia pe care a pastorit-o. Stim ca a fost episcop si ca in vremea imparatului Constantin Copronim (741-775), a indurat multe prigoniri si chinuri pentru ca s-a opus celor care luptau impotriva sfintelor icoane.

Troparul Sfantului Iacob Marturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba claugarilor cea de Dumnezeu insuflata Iacob, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Serapion din Sidon.

Sfantul Cuvios Serapion a fost discipol al Sfantului Antonie cel Mare si sustinator al Sfantului Atanasie din Alexandria. A trait in Egipt in secolul al IV-lea. Sfantul Serapion este cunoscut sub numele de „sindonitul”, deoarece purta doar haine de in aspru (sindona). Din relatarea vietii sale aflam ca intr-o zi, cand a vazut un cersetor ca tremura de frig, i-a dat sindonul si a ramas pe jumatate gol.

Mai tarziu s-a calugarit si a locuit in Pustia Sketis. Sfantul Serapion i-a calauzit pe multi pe calea mantuirii. A trecut la cele vesnice in anul 370, fiind pilda pentru toti calugarii.

Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul

In primele patru zile ale Postului Mare, în cadrul slujbei Pavecernitei Mari, se citeste pe fragmente Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. In miercurea din saptamana a V-a a Postului Mare se reciteste pentru a doua oara in perioada postului Canonul Sfantului Andrei Criteanul. Spre deosebire de prima lectura din Postul Mare cand acest canon este impartit in patru stari citite la slujbele Pavecernitei din ziua de luni, marti, miercuri si joi din prima saptamana, in miercurea saptamanii a V-a canonul se citeste integral. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Citeste mai multe informatii despre Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul

- Sfantului Ierarh Toma, patriarhul Constantinopolului;
- Sfintilor Mucenici Filimon si Domnin;
- Sfantului Cuvios Viril, episcopul Cataniei;

Maine, 22 martie, facem pomenirea Sfantul Mucenic Vasile, preotul din Ancira.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

21 Martie 2024

Vizualizari: 29362

Voteaza:

Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul; Canonul Mare 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • II CPostat la 2012-03-21 07:33

    Sfantule Ierarh Iacob Mărturisitorul, roagă-te pentru noi, păcătoșii.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox