Sfantul Leon, episcopul Cataniei (Zi aliturgica. Canonul cel Mare)

Sfantul Leon, episcopul Cataniei (Zi aliturgica. Canonul cel Mare) Mareste imaginea.

La inceputul Postului, ca un "debut" al acestuia, ca un "acordaj" inainte de "armonia" deplina, gasim Marele Canon de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul. Impartit in patru parti, este citit la Vecernia cea Mare, in serile primelor patru zile ale Postului. Canonul poate fi descris cel mai bine ca o plangere de pocainta care ne vorbeste despre proportiile si adancimea pacatului, tulburand sufletul cu jale, cainta si nadejde. Cu o maiestrie unica, Sfantul Andrei impleteste marile teme biblice - Adam si Eva, Raiul si caderea in pacat, Noe si Potopul, David, Pamantul fagaduintei si, in cele din urma, Hristos si Biserica - cu marturisirea pacatului si cu pocainta.

Citeste mai multe informatii despre Canonul de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul

Sfantul Leon a trait in timpul imparatului Heraclie (641-668). A fost episcop in Catania, din insula Sicilia. El se ingrijea neincetat de saraci si bolnavi. La un moment dat si-a facut aparitia in Catania, vrajitorul Eliodor. Acest vrajitor insela poporul cu diferite inchipuiri. Va fi prezent si la o Liturghie, unde va face diverse vraji. In urma acestui fapt, Sfantul Leon il va lega cu unul din capetele omoforului si il va duce in piata orasului. Aici va porunci sa se faca un foc mare si va intra in el impreuna cu vrajitorul Eliodor. Sfantul Leon va iesi din foc nevatamat, in timp ce vrajitorul a fost ars cu desavarsire. A pastorit multi ani episcopia Cataniei, aducand la credinta multe persoane si ajutand pe multi, fara sa tina seama daca sunt crestini sau nu. Dupa trecerea sa la cele vesnice, moastele sale au fost asezate in Biserica "Sfanta Lucia“.

Troparul Sfantului Leon, episcopul Cataniei

Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale Adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Leon, roaga pe Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, face pomenirea:

- Sfantului Mucenic Sadoc si a 128 de Sfinţi care au murit impreuna cu dansul;
- Sfantului Agaton, episcopul Romei;
- Sfantului Cuvios Visarion;
- Sfantului Cuvios Chindiu, episcopul Pisidei;
- Cuviosului Plotiu.

Maine, 21 februarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Timotei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

20 Februarie 2018

Vizualizari: 20456

Voteaza:

Sfantul Leon, episcopul Cataniei (Zi aliturgica. Canonul cel Mare) 4.33 / 5 din 6 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Leon

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox