Sfantul Maxim Marturisitorul

Sfantul Maxim Marturisitorul Mareste imaginea.

Sfantul Maxim Marturisitorul s-a nascut in anul 580, in Constantinopol, intr-o familie nobila. A intrat in monahism in manastirea Chrysopolis. Misiunea principala a Sfantului Maxim Marturisitorul a fost apararea dreptei credinte impotriva monotelismului. Adeptii monotelismului sustineau ca in Hristos nu a existat decat o singura vointa si o singura lucrare: cea dumnezeiasca. Imparatul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania impotriva persilor si ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute in timpul domniei regelui Chosroe II, accepta sa se afirme ca in Hristos exista o singura lucrare.

Scopul imparatului era de a atrage de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria si Palestina. Insa, a fi de acord cu afirmatia ca in Hristos exista o singura lucrare, insemna a fi de acord cu invatatura ca natura umana nu mai persista in Hristos. Sfantul Maxim Marturisitorul reuseste sa condamne monotelismul, impreuna cu papa Martin. Sunt arestati si trimisi in exil. Papa Martin moare in urma chinurilor la care a fost supus in temnita, iar Sfantul Maxim, adus in Constantinopol in anul 662, dupa exilul petrecut in 655, primeste pedeapsa de a i se taia limba si mana dreapta. Va muri la putin timp, in cursul aceluiasi an si va fi ingropat in Manastirea "Sfantul Arsenie“.

Troparul Sfantului Maxim Marturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei, si luminatorule al lumii, podoaba calugarilor cea de Dumnezeu insuflata, Maxim, intelepte, cu invatataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Icoanei Maicii Domnului “Injunghiata” - Esphagmeni;
- Icoanei Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia;
- Sfantului Mucenic Neofit;
- Sfantului Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);
- Patimirii Sfintilor Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila;
- Sfantului Cuvios Neofit;
- Sfintei Irina;
- Sfintei Mucenite Agni;
- A patru Sfinti Mucenici din Tir.

Maine, 22 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Apostol Timotei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sfantul Maxim Marturisitorul - Definitia raului AUDIO

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

21 Ianuarie 2015

Vizualizari: 37642

Voteaza:

Sfantul Maxim Marturisitorul 5.00 / 5 din 5 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Andrei PanaitPostat la 2015-01-20 14:49

    "Când patimile stăpânesc mintea, o leagă de lucrurile materiale şi, despărţind-o de Dumnezeu, o fac să se ocupe de acelea. Când însă o stăpâneşte iubirea de Dumnezeu, o dezleagă de toate legăturile lor, înduplecând-o să dispreţuiască nu numai lucrurile ce cad sub simţuri, ci însăşi viaţa noastră vremelnică (...) Dragostea este o dispoziţie bună şi afectuoasă a sufletului, datorită careia el nu cinsteşte nici unul dintre lucruri mai mult decât cunoştinţa lui Dumnezeu. Dar este cu neputinţă să ajungă la deprinderea dragostei cel ce e împătimit de ceva din cele pământeşti (...) Dragostea e născută din nepătimire; nepătimirea de nădejdea în Dumnezeu; nădejdea de răbdare şi îndelungă-răbdare; iar pe acestea le naşte înfrânarea cea atotcuprinzătoare. Înfrânarea, la rândul ei, e născută de frica de Dumnezeu, în sfârşit frica din credinţa în Domnul“". Sfantul Maxim Marturisitorul

  • Cristian BalintPostat la 2014-01-23 01:58

    I-au tăiat limba din rădăcină Ca să nu mai poată vorbi Căci nu ştia să spună decât Adevărul I-au retezat şi dreapta apoi Ca să nu mai poată scrie L-au trimis în exil şi a murit Într-o şură-ngheţată Pentru o dogmă aparent Neînsemnată Problema era dacă-n Logosul întrupat Convieţuiesc cele două firi Dacă omenescu-i sortit Să se îndumnezeiască vreodată Dacă are un sens vieţuirea în curăţie Dacă nu-i mai de dorit să mori Decât să trăieşti în devălmăşie Că atârnă de faptele din credinţă Ca omul să fie îndumnezeit prin voinţă Că izbăvirea nu-i întâmplătoare Pe cât e dar sporeşte prin lucrare Că unde-i înfrânare şi iubire Trup şi suflet ţin de nemurire Că la viaţă duce calea strâmtă Că pâinea bună pumnii o frământă Unde mustesc plăcerile-a risipă Viermii neadormirii se înfiripă În poftele de la buric la vale Îşi sapă iadul peşterile sale I-au smuls din umăr dreapta roditoare Să se usuce pomul pe picioare Şi cleştele i-au spânzurat de limbă Când au văzut nici moartă că se schimbă Când moartea i-a fost dat să îl ajungă Era-n exil numai cu mâna stângă Şi n-a avut de ce să îl apuce Căci dreapta-i era aripă şi cruce (Ioan Alexandru - Maxim Marturisitorul)

  • hapciu bivolPostat la 2012-01-22 07:28

    Sfinte Maxim Marturisitorul ai mila de mine si familia mea pacatosii, roaga-te Lui Hristos pentru noi. Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox