Icoana Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia

Icoana Maicii Domnului Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului cea numita "Paramythia", adica "Mangaietoarea" sau "Ocrotitoarea", este cinstita in chip deosebit pe 21 ianuarie. Este una dintre icoanele facatoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu pastrate in Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos. Este o icoana in fresca, nefacuta de mana omeneasca, ci schimbata prin voia lui Dumnezeu.

Sfantul Munte Athos este un loc ocrotit de Maica Domnului. Multi l-au numit "Gradina Maicii Domnului". In acest loc sfant, viata zilnica se intrepatrunde in mod obisnuit cu minunile. Fiecare calugar athonit a vazut sau a trait minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu. Pentru minunile savarsite de Maica Domnului, icoanele ei, pastrate in bisericile manastirilor, sunt ferecate in aur si impodobite cu pietre si bijuterii scumpe.

"Fiind turma inconjurata de cei care o lupta si-nversunati prigonitorii asupra oilor tale, Curata, ai vestit pe robul tau, graind aievea catre el. Pentru aceasta, cetele de monahi tie iti striga, Maica: Slava, Preacinstita, ajutorului tau, slava ocrotirii tale, slava tie, Mangaietoare, una Atotlaudata." (Troparul icoanei Paramythia)

Sapte icoane facatoare de minuni

Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor din Sfantul Munte Athos, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Fiind distrusa de imparatul Iulian Apostatul, ea a fost rectitorita de imparatul Teodosie I cel Mare (379-395), in semn de multumire catre Maica Domnului, pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.

Potrivit unei vechi legende, corabia pe care se afla tanarul Arcadie a naufragiat, iar Maica Domnului l-a salvat in chip minunat, ducandu-l in locul pe care a fost zidita mai apoi manastirea. Oamenii imparatului l-au gasit dormind sub o tufa de maracini. Aceasta legenda a dat si numele manastirii, prin unirea cuvintelor grecesti "vato" (tufa) si "paedion" (copil), care inseamna "copilul din tufis".

Istoria manastirii se impleteste cu istoria icoanelor minunate, prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind manastirea de atacurile piratilor, inmultind untdelemnul in camarile acesteia si vindecand de boli sau pedepsind indrazneala unor vietuitori din manastire, a Imparatesei Placidia sau a turcilor.

Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita"; "Paramythia", adica "Mangaietoarea"; "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer"; "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn"; "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea"; "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata"; "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.

Icoana Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia

Icoana Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia - este o icoana facatoare de minuni pastrata in Manastirea Vatoped. Aceasta icoana este, de fapt, o fresca din secolul al XIV-lea care s-a aflat mai intai in pridvorul bisericii mari, in fata Paraclisului Sfantul Nicolae. Dupa savarsirea minunii, insa, ea a fost stramutata intr-un paraclis inchinat ei: Paraclisul Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia.

Icoana Maicii Domnului Paramythia - Mangaietoarea - Manastirea Vatoped

Aceasta icoana este legata de minunea in urma careia Maica Domnului si Pruncul si-au schimbat forma fetei si pozitia corpului. Este o icoana nefacuta de mana omeneasca, deoarece s-a savarsit in forma de astazi prin harul lui Dumnezeu, dupa interventia minunata a Maicii lui Dumnezeu pentru ocrotirea manastirii.

Exista in trecut obiceiul ca, iesind monahii din biserica, dupa savarsirea slujbei de dimineata, sa se inchine fiecare la icoana Maicii Domnului din privdor si, tot acolo, staretul sa dea portarului cheile de la poarta cea mare a manastirii, inchisa peste noapte, pentru a o deschide.

In data de 21 ianuarie 1320, cand staretul a dat portarului cheile, icoana Maicii Domnului, pictata pe zidul bisericii, s-a insufletit deodata, iar Nascatoarea de Dumnezeu a zis cu voce tare: "Nu deschideti astazi portile manastirii, ci urcati-va pe ziduri si alungati mai intai piratii!"

Atunci, indata, Pruncul Iisus si-a intins mana si a acoperit gura Maicii Sale, in semn de tacere, zicand: "Nu, Maica Mea, nu le spune. Lasa-i sa fie pedepsiti, dupa cum merita, caci si-au lasat neimplinite datoriile lor calugaresti!" Atunci, cu indrazneala de maica, Nascatoarea de Dumnezeu a indepartat mana Pruncului, coborand-o de la gura sa, si, indreptandu-si capul spre dreapta, a zis staretului a doua oara: "Nu deschideti astazi portile manastirii, ci urcati-va pe ziduri si alungati piratii cei ascunsi pe tarm!" Apoi, a continuat: "Luati aminte si pocaiti-va, caci Fiul meu s-a maniat pe voi!" Apoi, a zis iarasi: "Astazi nu deschideti portile manastirii."

Icoana Maicii Domnului Paramythia - Mangaietoarea - Manastirea Vatoped

Dupa aceasta minunata descoperire a milei Nascatoarei de Dumnezeu catre oameni, icoana in fresca de pe zidul manastirii a ramas in pozitia aceea, diferita de cea dintai, spre aducere aminte. Chipul Fecioarei a ramas plin de blandete si de mila, in timp ce chipul Pruncului a ramas cu o miscare aspra, de Judecator.

Cuviosul Neofit Vatopedinul, pe cand se afla cu ascultare la un metoc al manastirii, in insula Evia, s-a imbolnavit si a rugat-o pe Maica Domnului sa nu-l lase sa moara departe de manastirea lui athonita. In vremea rugaciunii, in taina inimii sale, el a primit cuvant de la Maica Domnului: "Neofite, mergi la manastirea ta si, dupa un an, sa fii gata." Intors in manastire, dupa exact un an, in timp ce trecea pe langa paraclisul icoanei Maicii Domnului "Paramythia", cuviosul a auzit: "Neofite, vremea iesirii tale a sosit!" Apoi, si-a cerut iertare de la intreaga obste si a adormit lin in Domnul.

Icoana Maicii Domnului Paramythia - Mangaietoarea - Manastirea Vatoped

De atunci si pana astazi, calugarii din Manastirea Vatoped ii multumesc cu lacrimi Maicii Domnului pentru ajutorul primit in tot ceasul. In fiecare vineri, in paraclisul unde se afla icoana, se savarseste Sfanta Liturghie, iar Paraclisul icoanei se canta in fiecare zi. Candela de langa icoana lumineaza tot timpul chipurile inchinatorilor. Exista obiceiul ca tunderile in calugarie sa fie savarsite in acest paraclis, inaintea Maicii Domnului.

*

Prin aceasta minune s-a facut inca o data vadita indrazneala de Maica a Nascatoarei de Dumnezeu catre Fiul ei. Ea mijloceste si astazi pentru izbavirea neamului omenesc, prin rugaciunile ei, din pedepsele pe care le merita pentru multimea pacatelor lui.

Teodor Danalache

Icoana Maicii Domnului Paramythia - Mangaietoarea - Manastirea Vatoped

Pe aceeaşi temă

12 Ianuarie 2022

Vizualizari: 35917

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia 5.00 / 5 din 5 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE