Sfantul Mucenic Nicon

Sfantul Mucenic Nicon Mareste imaginea.

Sfantul Nicon s-a nascut la Neapole dintr-un tata pagan si o mama crestina. A trait in secolul al XIII lea si a fost ofiter roman. In timpul unui razboi, tinanad seama de sfaturile mamei sale, Sfantul Nicon a facut semnul Sfintei Cruci si a rostit tare numele lui Hristos. In acel moment a simtit in el o putere neobisnuita cu ajutorul careia a reusit sa-i alunge pe dusmani. Dupa razboi, ajunge la Cizic, unde primeste botezul din mana Arhiereului Teodosie, episcopul locului. Dupa ce devine crestin, se retrage intr-o manastire unde se va darui studiului si ascezei. La trei ani de la botezul sau a fost hirotonit preot si apoi episcop.

Dupa moartea mamei sale, se retrage in Sicila, unde va predica Evanghelia. Sfantul Nicon reuseste sa stranga in jurul sau 199 de monahi. In acea vreme incepe prigoana impotriva crestinilor.

Printul Quintianus l-a prins pe Nicon impreuna cu ucenicii lui si i-a supus la mari chinuri. Cei 199 de ucenici ai Sfantului Nicon au fost cu totii omorati prin decapitare. Pe Sfantul Nicon l-a legat de coada unui cal caruia i-a dat drumul in galop in josul unui defileu abrupt, apoi l-au batut cumplit si l-au jupuit de viu; dar Sfantul a supravietuit tuturor acestor pedepse. In urma acestor chinuri, i s-a taiat si lui capul. Trupul sau a fost descoperit in urma vindecarii minunate a unui pazitor de turme. Acesta avea duh necurat si in momentul in care s-a atins de trupul sfantului, s-a tamaduit. Pazitorul a vestit minunea, iar crestinii au luat trupul sfantului Nicon si l-au ingropat cu cinste.

Troparul Sfantului Mucenic Nicon

Mucenicul Tau Doamne, Nicon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Luca din Mitilini;
- Sfantului Dometie;
- Sfantului Cuvios Nicon, egumenul Manastirii Pecerska;
- Sfantului Cuvios Gheorghe cel Nou, facatorul de minuni, din Diipiu;
- Sfantului Cuvios Luca, care a patimit in Mitilene.

Maine, 24 martie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Zaharia.

Calendar Ortodox

13 Noiembrie 2019

Vizualizari: 31963

Voteaza:

Sfantul Mucenic Nicon 4.88 / 5 din 8 voturi. 5 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Mucenic Nicon

Comentarii (5)

  • simona turkPostat la 2015-03-23 11:42

    Sfinte Mucenice Nicon roaga-te pentru noi catre Domnul Dumnezeu sa ne ierte pacatele noastre si fie ca prin ale tale sfinte rugaciuni sa dobandim sanatate si tamaduire de boli de la Atotinduratul Dumnezeu caruia i se cuvine slava si inchinaciune in vecii vecilior,Amin!

  • Mihaela NistorPostat la 2014-03-23 18:01

    Sf. Mucenice Nicon, roaga-te Tatalui Ceresc pentru noi pacatosii.

  • II CPostat la 2012-03-23 09:22

    Sfantule Mucenic Nicon roaga-te pentru noi!

  • roxanica simionPostat la 2011-03-23 10:16

    DOAMNE AJUTA NE PE NOI TOTI FIII TAI CE I STIUTI SI NESTIUTI DE NOI.AMIN.

  • roxanica simionPostat la 2011-03-23 10:11

    ASA SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU SI PE NOI SA NE SCHIMBAM MACAR HAINA CEA URITA DE A URI DE A INVIDIA DE A CLEVETI DE RAU SI DE A GELOZI UNI PE ALTI NUMAI ATUNCI BUNUL DUMNEZEU I SI VA INTOARCE FATA CATRE NOI VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU TOT CE FACETI TOTI CRESTINI CA SA PUTETI A NE N VATA PE NOI CE I FARA STIINTA DOAMNE AJUTA.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox