Sfantul Nichita Marturisitorul

Sfantul Nichita Marturisitorul Mareste imaginea.

In Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului, Sfintii Parinti au randuit sa se citeasca Pilda celor zece fecioare. Aceasta pilda ne prezinta zece fecioare, cinci "intelepte" si cinci "neintelepte", care se pregatesc pentru nunta. In Noul Testament, intalnirea cu Hristos este asemanata unei nunti. Hristos se numeste pe sine "mire", iar Apostolii poarta numele de "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica.

Citeste mai multe informatii despre Martea Mare din Saptamana Patimilor

Sfantul Nichita s-a nascut in Bitinia. A trait in vremea luptei impotriva sfintelor icoane. Dupa finalizarea studiilor, Sfantul Nichita a intrat in Manastirea Midichia, unde staretul Nichifor l-a tuns monah. Dupa sase ani de nevointe, a fost hirotonit preot. Este ales egumen al manastirii, dupa moartea staretului.

In timpul prigoanei declansate de luptatorii impotriva icoanelor, Sfantul Nichita a fost intemnitat si torturat, fara insa a putea fi clintit din Sfanta Ortodoxie.

Dupa moartea imparatului Leon Armeanul, Sfantul Nichita a fost eliberat si s-a retras intr-un loc pustiu de langa Constantinopol, unde a petrecut ultimele sale zile in rugaciune. Dupa adormirea sa, trupul lui a fost adus in manastirea pe care a pastorit-o. In timpul slujbei de ingropare, multi bolnavi au ajuns si s-au atins de trupul lui, capatand vindecare. Sfintele sale moaste au fost asezate langa cele ale parintelui lui duhovnicesc, sfantul patriarh Nichifor, si langa ale fratelui sau intru nevointe, sfantul Atanasie.

Troparul Sfantului Nichita Marturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba claugarilor cea de Dumnezeu insuflata Nichita, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Iosif imnograful
- Sfantului Mucenic Elpidifor;
- Sfantului Mucenic Diu;
- Sfantului Mucenic Vitonie;
- Sfantului Mucenic Galic;
- Sfantului Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona;
- Sfantului Mucenic Pavel Rusul.

Maine, facem pomenirea: Sfintilor Cuviosi Gheorghe de la Maleon, Zosima, Platon.

Sursa: CalendarOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

03 Aprilie 2018

Vizualizari: 21446

Voteaza:

Sfantul Nichita Marturisitorul 5.00 / 5 din 7 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-04-03 13:47

    Sfinte a lui Dumnezeu,Nichita Marturisitorul,te rog nu jnceta a te ruga catre Stapanul nostru pentru iertare de pacate si pentru izbavire de vrajmasii vazuti si nevazuti,iar toti cei ce aleafga la sfintele tale moaste sau se roaga tie cu credinta sa fie izbaviti si tamaduiti de toate bolile sufletesti si trupesti.Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox