Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului

Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului Mareste imaginea.

Sfantul Pavel Marturisitorul, originar din Tesalonic, a fost secretar si diacon al Sfantului Alexandru. Cand patriarhul Alexandru a fost intrebat pe patul mortii pe cine doreste sa lase pastor in urma sa, a raspuns: "De veti voi barbat dumnezeiesc si intelept, puternic sa va invete pe voi adevarul si luminand cu virtutile ca sfesnicul scos de sub obroc, sa il alegeti pe Pavel".

Astfel, dupa moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.

Din nefericire, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni si nici de Constantiu (337-361), imparat arian. A fost scos din scaun si nevoit sa se refugieze la Roma. Aici se va intalni cu Sfantul Atanasie cel Mare, alungat si el de Constantiu.

Este repus in scaun la insistentele imparatului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu. Dupa moartea lui Constantin, Pavel va fi exilat la Cucuzon, in Armenia. Aici, pe cand se afla la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni cu omoforul sau.

In timpul domniei imparatului Teodosie, moastele Sfantului Pavel Marturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar in anul 1236 ele au fost aduse la Venetia.

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 3

Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 2

Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

Tot in aceasta zi, facem si pomenirea:
- Sfantului Varlaam Hutinski;
- Sfantului Cuvios Luca;
- Sfantului Mucenic Nicandru;
- Sfantului Pavel cel nebun pentru Hristos.

Maine, facem pomenirea Sfintilor 33 de Mucenici din Melitina.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

.

Calendar Ortodox

06 Noiembrie 2014

Vizualizari: 32304

Voteaza:

Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului 4.83 / 5 din 6 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-11-06 11:28

    Sfinte Pavel Marturisitorul,avandu-te pe tine neincetat mijlocitor catre Domnul Iisus Hristos,roaga-te si pentru iertarea pacatelor noastre,Domnul Nostru sa se indure de noi pacatosii,sa ne apere si sa ne ocrotesca impreuna cu toate Bisericile Crestine si toate tarile crestine de toti vrajmasii vazuti si nevazuti,sa trimita pace intre popoare si intelegere intre oameni,Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox