Sfintii Mucenici Hrisant si Daria; Zi aliturgica. Canonul Mare

Sfintii Mucenici Hrisant si Daria; Zi aliturgica. Canonul Mare Mareste imaginea.

Sfantul Hrisant a fost fiul lui Polemius, un distins patrician. A trait in secolul al III lea. Dupa ce citeste Faptele Apostolilor, primeste sa fie botezat. Tatal sau a facut tot posibilul ca Sfantul Hrisant sa lepede credinta in Hristos. Dupa multe incercari in acest sens, il obliga sa o ia in casatorie pe Daria, o tanara pagana. Insa, Hrisant ii aprinde Dariei dorul dupa unirea cu Hristos. Dupa moartea tatalui sau, Hrisant nu se mai ferea de nimeni, marturisea in fata tuturor credinta in Hristos. Fiind parati prefectului Celerin, au fost dati pe mana tribunului Claudiu. Dumnezeu i-a ajutat atat de mult, incat acestia primeau chinurile cu bucurie. Claudiu, uimit de felul in care acestia rabdau suferintele, s-a facut crestin cu toata familia. Pentru aceasta el si familia sa au suferit mucenicia.

Daria a rabdat cu atata vitejie chinurile, incat paganii strigau: „Daria este o zeita!” Dupa diferite chinuri, tortionarii au hotarat ca Hrisant si sotia sa Daria, sa fie ingropati de vii. Mai tarziu s-a zidit o biserica in acel loc.

Acesti soti propovaduitori si impreuna-mucenici pentru Hristos au trecut la cele vesnie in anul 283, la Roma, sub domnia imparatului Numerian.

Citeste mai multe informatii despre Sfintii Hrisant si Daria

Troparul Sfintilor Mucenici Hrisant si Daria

Mucenicii Tai, Doamne Hrisant si Daria, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Claudiu Tribunul;
- Sfintei Mucenite Ilaria, sotia lui Claudiu;
- Sfintilor Mucenici Iason si Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul si al Ilariei;
- Sfantului Mucenic Panhariu;
- Sfintilor Diodor, preotul, si Marian, diaconul;
- Sfantului Dimitrie Strungarul.

Maine, 20 martie, facem pomenirea sfintilor mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 43973

Voteaza:

5.00 / 5 din 4 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintii hrisant si daria

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-03-19 11:40

    Sfintilor Mucenici Hrisant si Daria rugati-va Domnului nostru Iisus Hristos sa ne ierte pe noi cei pacatosi si sa ne intareasca pe fiecare in dreapta credinta.Amin

  • II CPostat la 2012-03-19 09:07

    Sfintilor Mucenici Hrisant si Daria, rugati-va pentru noi!

  • sonia andronic Postat la 2011-03-19 13:10

    Cred ca la scurta descriere a vietii acestor doi mucenici ar fi fost totusi bine de adaugat faptul ca ei au intemeiat, probabil pt.prima data in Roma, un fel de manastiri de fete si, separat de baieti, care traiau in feciorie. Ei insisi au trait astfel, iar pt.aceste lacasuri, in care adunau tinerii romani,cu scopul de a trai in feciorie, au fost dusi inaintea stapanirii.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox