Sfintii mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit; Canonul Mare

Sfintii mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit; Canonul Mare Mareste imaginea.

Paganii etiopieni au atacat Manastirea Sfantului Sava cel Sfintit in secolul al VIII lea, crezand ca manastirea adaposteste multe bogatii. Pentru ca nu au gasit bunuri materiale, acestia au decis sa ii treaca prin ascutisul sabiei pe vietuitorii de acolo.

Monahii, sfatuiti de Staretul Toma, au zis: "Noi din lume am fugit in aceasta pustie pentru dragostea lui Hristos, si prearusinos lucru ar fi sa fugim din pustie de frica oamenilor. De ar fi sa fim cu totii junghiati aici, junghiati vom fi pentru dragostea noastra pentru Hristos pentru Care am si venit sa locuim aici." Astfel, pe unii dintre ei arabii i-au ucis cu sageti, iar pe altii i-au inchis de vii in pestera Sfantului Sava. La usa pesterii au pus apoi foc, astfel incat monahii dinauntru au murit cu totii sufocati de fum. Asa si-au dat sfintele lor suflete mucenicii lui Hristos. Mucenicia lor preaslavita a fost inaintea Praznicul Luminat al Invierii Domnului din anul 796 dupa Hristos, cand pe scaunul imparatiei Rasaritului se aflau Constantin si Irina, iar Patriarh al Ierusalimului era Arhiereul Ilie.

Tropar

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuthbert;
- Sfantului Cuviosului Nichita Marturisitorul, episcopul Apoloniadei;
- A sfintelor sapte femei din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia si Teodosia;
- Sfantului Mucenic Rodian;
- Sfantului Achile;
- Sfantului Lolion;
- Sfantului Emanoil;
- Sfantului Mucenic Miron Criteanul.

Maine, 21 martie, facem pomenirea Sfantului Ierarh Iacob Marturisitorul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 36684

Voteaza:

4.80 / 5 din 5 voturi.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-03-20 12:19

    Ma rog voua Sfintilor mucenici de la Manastirea Sava ce Sfintit sa va rugati catre Imaparatul nostru pentru iertare pacatelor mele si sa reverse mare mila asupra mea,a pacatoasei si asupra tuturor care se roaga Domnului Iisus cu credinta si umilinta.Amin! Salava voua Sfintilor Mucenici pentru rabdarea voastra si pentru patimirea voastra.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox