Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul (Post)

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL

(29 august)

Sfantul Ioan a propovaduit adevarul chemarii sale inca de mic. La varsta de 16 ani cunostea legea si randuiala, lucruri insusite de la tatal sau, preotul Zaharia si mama sa, Elisabeta. Glasul sau de tunet, fara toleranta in predicarea adevarului, a rascolit insa multe constiinte intunecate incat unii il urmareau si cereau botezul pocaintei. Autoritatea I s-a marit, mai ales cand insusi Iisus isi pleaca fruntea pentru a fi botezat. De acum, vestea despre Sfantul Ioan Botezatorul creste si mai mult, incep sa vina spre botezul pocaintei oameni de toate categoriile sociale si din toate nationalitatile.

intr-o noapte intunecoasa, o ceata de slujbasi, deghizati in "ucenici si ascultatori" au prins pe Ioan, l-au dat pe mana garzii imperiale sub acuzatia de crima si a fost intemnitat si supus la chinuri. Irod a facut aceasta pentru ca se apropia ziua lui de nastere si dorea sa fie linistit. Si sosi ziua de nastere a regelui: torte aprinse, garzi si jocuri populare anuntau ziua fatala in palatul regal de langa Sevasta, iar in temnita Maherus, Sfantul Ioan zacea in lanturi si butuci grei. Printre dansatoarele de frunte si cele mai ispititoare se gasea si salomia, fiica Irodiadei, care prezinta goala un dans. Toti sunt cuprinsi de o aclamatie fara sfarsit, iar Irod se pierde cu firea si intreaba pe fata ce dorinta are; aceasta, la sfatul mamei, cere capul lui Ioan pe un taler de aur. Irod este de acord cu cererea fetei si un general din garda lui se ofera sa mearga la Ioan.

Scoate sabia si cind vede pe Ioan robust si cu priviri de foc i se intuneca mintea, dar diavolul prin patima betiei ii adoarme simtul milei. Ioan este legat de maini si de picioare, este pus cu capul pe un butuc si, astfel, sabia nelegiuitului ridica viata pamanteasca a Sfantului Ioan Botezatorul. Capul este oferit fetei care il da mamei, lumea a ramas uimita de aceasta crima; din petrecere, diavolul a facut o priveliste a iadului, multi meseni au parasit sala. Dar ucenicii si ascultatorii Sfantului Ioan auzind, in ascuns, au venit, au ridicat trupul si l-au inmormantat, iar capul a soi fost ascuns de Salomia, dar gasit mai tarziu. Acestea sunt imprejurarile in care s-a sfarsit din viata, la 29 august, inaintemergatorul lui Hristos, Botezatorul Mantuitorului si Profetul care a incheiat Legea veche.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 1221

Voteaza:

Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul (Post) 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE