Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste, este cinstit de Biserica Ortodoxa pe 11 ianuarie. Sfantul Cuvios Teodosie s-a nascut in anul 423, in Mogarion, un sat din Capadocia (Asia Mica) din parintii Proheresiu si Evloghia care i-au oferit o educatie aleasa.

Cuviosul Teodosie a intrat in monahism, iar in jurul anului 451 a plecat spre Ierusalim unde s-a inchinat la locurile sfinte a caror grija o avea atunci patriarhul Juvenalie (420-458). Mergand la Antiohia, Fericitul Teodosie a dorit sa-l vada pe Cuviosul Simeon, cel ce statea pe stalp, si s-a invrednicit de binecuvantarea lui. O perioada de timp Cuviosul Teodosie cel Mare a stat aproape de calugarul Longhin, apoi a slujit si a povatuit la Biserica de la locul "vechea sedere", inchinata Maicii Domnului, din Tara Sfanta, adunand in jurul lui multi ucenici. Acest asezamant sfant a fost ridicat de o femeie bogata si evlavioasa, pe nume Ikelia.

In continuare Cuviosul Teodosie cel Mare s-a mutat intr-o pestera fiind aceea in care au poposit cei trei magi in drumul spre Betleem, iar aici s-au strans si mai multi ucenici in jurul sau care ii ascultau sfaturile si-i urmau viata. Aici, timp de 30 de ani nu a gustat paine, ci numai ierburi si fructe de finic.

Cuviosul Teodosie cel Mare, datorita numarului mare de frati, s-a gandit sa intemeieze o manastire si a construit-o unde i-a descoperit lui Domnul. Locul unde printr-o minune carbunele si tamaia din cadelnita unui ucenic de-al sau s-au aprins singure in timpul peregrinarii prin desert a acestuia a fost locul ridicarii manastirii.

Astfel, s-a inaltat Manastirea care este numita pana astazi „Manastirea Cuviosului Teodosie cel Mare”, in apropiere de pestera sa. Pentru aceasta i s-a dat numele de "chinoviarhul", adica incepatorul de obste, nume cu care a fost trecut in randul sfintilor.

Cu timpul in Manastire a zidit patru Biserici: una pentru monahii ce vorbeau greceste, alta pentru armeni, arabi si persi, alta pentru bessi, adica pentru cei din partile dinspre miazanoapte si alta pentru cei din alte locuri. Tot aici a mai inaltat trei cladiri, o bolnita pentru cei bolnavi, un azil pentru batrani si neputinciosi si alta pentru pustnici. In Manastirea lui traiau in jur de 693 de parinti si frati, de care avea toata grija. Era apropiat duhovniceste de Sfantul Sava cel Sfintit si a fost invrednicit cu darul facerii de minuni. Sfantul Teodosie a fost numit de catre Salust, Patriarhul Ierusalimului (486-493), responsabil peste toate asezarile manastiresti din Tara Sfanta.

A luptat impotriva ereziei monofizite si i-a scris o scrisoare imparatului Anastasie I (491-518), in care apara cu fermitate credinta ortodoxa, denun¬tand abaterile doctrinare ale acestuia. Din aceasta cauza a fost inchis, insa moartea imparatului si popularitatea de care se bucura Teodosie au dus la eliberarea sa intr-un timp scurt.

Cuviosul Teodosie s-a mutat la Domnul in anul 529, pe 11 ianuarie, la varsta de 105 ani. A fost inmormantat in pestera lui de langa Betleem.

Ieromonahul Macarie de la Manastirea Simonos Petras din Sfantul Munte Athos marturiseste ca "dintre toate virtutile Sfantului Teodosie, trei vor ramane ucenicilor sai ca o mostenire vie: o severa asceza pana la moarte, insotita de o credinta nestramutata; mila fata de saraci si bolnavi; sarguinta neincetata catre rugaciune si catre lauda lui Dumnezeu".

Acatistul Sfantului Cuvios Teodosie

Troparul Sfantului Cuvios Teodosie, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Teodosie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul 1

Pe iubitorul cel dumnezeiesc al linistii si pe incepatorul intru Hristos al chinoviilor sa-l cinstim ca pe o temelie a bunei-credinte; pe vlastarul cel preasfintit al capadocienilor si pe marele luminator al pustiei Betleemului sa-l laudam, strigand: Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Icosul 1

Inger in pustie te-ai aratat, Teodosie, cu razele ostenelilor tale, luminand multimea celor neinsotiti, incepatorule al chinoviilor si pilda a vietii preabune, pentru care cu indraznire iti strigam unele ca acestea:
Bucura-te, lauda pustniciei;
Bucura-te, zidul ortodoxiei;
Bucura-te, pomul pustiei cel preafrumos;
Bucura-te, margaritarul nevointei cel luminos;
Bucura-te, finicul cel cu inalta cununa al infranarii adevarate;
Bucura-te, fluierul cel cu dulce grai al vietuirii curate;
Bucura-te, indrumatorul intru Hristos al chinoviilor;
Bucura-te, neinselat aratator de cale al monahiilor;
Bucura-te, luminatorul nevointei cel preamarit;
Bucura-te, ca celor ce te cheama le esti aparator neadormit;
Bucura-te, stralucirea Bisericii lui Hristos cea dreptmaritoare;
Bucura-te, luminatorul celor umbriti de patimi pierzatoare;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 2-lea

Vlastar al capadocienilor, crescut ai fost cu evlavie de tatal tau, Proeresie, si de cinstita mama ta, Evloghia, pentru care, avand frica lui Dumnezeu, Cuvioase, ai mers pe urmele Lui, cantand neincetat: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Culegand cunostinta dumnezeiasca din pruncie, fericite Teodosie, ca pe o bogatie aleasa, te-ai aratat masa a tuturor virtutilor, fiind stalp al intregii intelepciuni si al rugaciunii; pentru aceea, marindu-te, strigam cu bucurie acestea:
Bucura-te, vas luminat al harurilor ceresti;
Bucura-te, salasul luptelor dumnezeiesti;
Bucura-te, cel ce erai plin de cugetari negraite;
Bucura-te, locas sfintit al rugaciunii neobosite;
Bucura-te, lauda minunata a satului Mogaris, in care te-ai nascut;
Bucura-te, floarea Bisericii lui Dumnezeu, cea cu miros placut;
Bucura-te, calauzire sigura a celor insingurati;
Bucura-te, ocrotitoarea grabnica a celor inviforati;
Bucura-te, impreuna-partas al netarmuritei desfatari;
Bucura-te, fantana neimputinata si izvor de mangaieri;
Bucura-te, cel ce L-ai dorit pe Hristos Dumnezeu;
Bucura-te, cel ce l-ai urat pe vrajmasul cel rau;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 3-lea

Putere din cer primind, te-ai indepartat de caminul parintesc si ai inceput sa mergi pe calea cea aspra a vietii singuratice, cu totul intelepte, dorind sa fii de-a pururi cu Hristos si sa-I strigi neincetat: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Intraripat de dumnezeiasca dragoste ai mers, o, Teodosie, sa te inchini Preasfantului Mormant si infricosatoarei Golgote, pe care Domnul nostru S-a rastignit, daruind viata celor ce cu dor striga tie:
Bucura-te, ca ai trecut cu vederea desfatarea pamanteasca;
Bucura-te, cel ce ai cautat doar viata cereasca;
Bucura-te, faclia de Dumnezeu luminata a capadocienilor;
Bucura-te, dreptarul cel preaadevarat al nevoitorilor;
Bucura-te, chipul rugaciunii netacute, de Hristos aratat;
Bucura-te, intarire neclintita pentru tot sufletul intristat;
Bucura-te, chinoviarh ce te arati inalt zburator;
Bucura-te, al calugarilor neintrecut indrumator;
Bucura-te, pahar care amesteci bauturi dumnezeiesti;
Bucura-te, luminator care marginilor lumii stralucesti;
Bucura-te, inchinator invapaiat al Domnului;
Bucura-te, izgonitor al ispitelor vrajmasului;
Bucura-te, Sfinte Parinte Teodosie!

Condacul al 4-lea

De ravna linistii fiind invapaiat, ai cercetat stalpul dumnezeiescului Simeon si ai ascultat invataturile lui cele cinstite, spre luarea jugului Domnului asupra ta, pentru care te-ai bucurat, Teodosie, soptind cu inflacarare lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Ai venit sa te supui preainteleptului Longhin, faclie a darurilor, Teodosie, ca fierul in foc, ca sa te faci vas de buna treaba aramarului; pentru aceasta tie, ca unui locas al dreptei socotinte, strigam acestea:
Bucura-te, pilda vie a postirii;
Bucura-te, vas de mir al curatiei;
Bucura-te, lauda nevoitorilor cea vestita;
Bucura-te, alauta intelepciunii cea bine strunita;
Bucura-te, culmea iubitorilor de viata sihastreasca;
Bucura-te, cel mistuit de o ravna cu adevarat dumnezeiasca;
Bucura-te, ca ti-ai petrecut viata ingereste;
Bucura-te, cel ce te-ai luptat cu Veliar vitejeste;
Bucura-te, ca intreg te-ai adus prinos lui Hristos Iisus;
Bucura-te, calauzitor al multora catre cele de sus;
Bucura-te, izvor al darurilor de-a pururi curgator;
Bucura-te, ca spre desavarsire ne esti indrumator;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 5-lea

Voind ca totdeauna sa vorbesti doar cu Domnul, te-ai stramutat in loc uscat si, in pustia Betleemului, celui oarecand neprimitor de straini, ai aflat pestera ca loc de salasluire, nevoitorule, fara tacere cantand: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Ca sa intraripezi miscarile mintii tale catre Ziditorul, ai pus sub paza aspra toate simtirile tale, locuitorule al pustiei, Teodosie; pentru aceasta tie, ca unei pasari a harului, strigam acestea:
Bucura-te, cunoscator al intelepciunii dumnezeiesti;
Bucura-te, aratatorul cugetarii ceresti;
Bucura-te, tainic al Bisericii Domnului;
Bucura-te, lira cu grai placut a pustiului;
Bucura-te, lungime a dragostei si vlastar al smereniei;
Bucura-te, al vietuirii de obste bun temei;
Bucura-te, dreptar si inaltime greu de privit a infranarii;
Bucura-te, dumnezeiasca stralucire a rugaciunii si a rabdarii;
Bucura-te, ca brazda sufletelor o curatesti;
Bucura-te, cel ce evlavia credinciosilor o sporesti;
Bucura-te, ca ferestrele mintii bine le-ai pazit;
Bucura-te, cel ce de cursele inselatorului ai fugit;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 6-lea

Savarsindu-ti inima gradina a rugaciunii neincetate, fericite Teodosie, ai umplut de buna mireasma a harurilor lui Dumnezeu cinstita ceata a ucenicilor tai si pe toti i-ai incredintat sa strige Mantuitorului lumii: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Crin preainmiresmat al virtutilor hranitoare de suflet facandu-te, ai adunat in turma ta multi ucenici, pe care, bine invatandu-i vietuirea de obste, neprimejduit i-ai condus la dumnezeiestile pasuni ale cunostintei, pentru care, impreuna cu dansii, strigam tie:
Bucura-te, crinul neagonisirii;
Bucura-te, floarea nepatimirii;
Bucura-te, iubitor de osteneala bland si intelegator;
Bucura-te, ca esti fiilor tai tare ocrotitor;
Bucura-te, alauta feluritelor virtuti cea cu dulce insuflare;
Bucura-te, calauzire catre vietuirea cea neimbatranitoare;
Bucura-te, pajiste preainmiresmata a faptelor Duhului;
Bucura-te, cel ce prin mare nevointa ai supus patimile trupului;
Bucura-te, ca ne duci de mana catre viata cea de sus;
Bucura-te, far al iubirii lui Hristos Iisus;
Bucura-te, cel ce ai intemeiat cinstit locas obstesc;
Bucura-te, ca plinesti trebuintele celor ce din greu se ostenesc;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 7-lea

Pomenirea mortii ai avut-o insotitoare nedespartita in viata; pentru aceea, intelepte, pe toate cele placute socotindu-le mereu praf si cenusa, doreai sa te faci partas celor netrecatoare, sa-L lauzi pe Dumnezeu si sa-I canti: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Semne de biruinta ai ridicat, Teodosie cel cu intreaga intelepciune, impotriva ratacitului imparat Anastasie si, cu inteleptele tale graiuri, ai risipit ca pe o panza de paianjen sfaturile celor rauvoitori si ai veselit pe cei ce cu dreapta credinta striga:
Bucura-te, datatorule de lumina al credintei;
Bucura-te, invatatorul iscusit al nevointei;
Bucura-te, aparatorul predaniilor parintesti;
Bucura-te, propovaduitorul dogmelor dumnezeiesti;
Bucura-te, masura a discernamantului si icoana a rabdarii;
Bucura-te, adancul inainte-vederii si pecetea ascultarii;
Bucura-te, trandafirul celor neinsotiti care veselesti multimile;
Bucura-te, clopot care trezesti din somnul trandaviei inimile;
Bucura-te, cetate nebiruita a celor credinciosi;
Bucura-te, ca in ceruri locuiesti cu ceata celor cuviosi;
Bucura-te, pilda de rugaciune fierbinte;
Bucura-te, trambita ostenelilor sfinte;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 8-lea

Izvor mult curgator si fantana imbelsugata a tot felul de minuni straine te-ai aratat, Teodosie, din care multimile credinciosilor se adapa totdeauna, spre intarirea trupurilor si sanatatea sufletului, strigand lui Dumnezeu cu voie buna: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Cuvioase, de Dumnezeu purtatorule, pe tanarul cel cazut in fantana viu l-ai scos si l-ai dat maicii sale care se tanguia, spre slava Domnului si lauda lui Dumnezeu, si ai incredintat-o sa strige tie cu evlavie:
Bucura-te, izbavitorul copilului meu;
Bucura-te, slujitorul Datatorului de viata Dumnezeu;
Bucura-te, cedrul cel cu umbra deasa al harului;
Bucura-te, finicul cel mult roditor al Duhului;
Bucura-te, cununa de diamant care insufli taria credintei;
Bucura-te, floarea dreptei socotinte si pajistea bunei-cuviinte;
Bucura-te, mostenitor al Imparatiei cerurilor;
Bucura-te, al nepasarii grabnic dezradacinator;
Bucura-te, cel de o ravna cu acei Cuviosi mult vestiti;
Bucura-te, cel de un camin cu cinstitii Parinti;
Bucura-te, mangaietorul sufletului meu;
Bucura-te, calea catre viata cea dupa Dumnezeu;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 9-lea

Parinte Cuvioase, purtatorule de semne, vazandu-te ca vorbeai ca unui viu lui Vasile cel ce murise, toate cetele de monahi ai vestitei tale turme s-au mirat si-L laudau pe Domnul, strigand cu dragoste: Aliluia!

Icosul al 9-lea

Cu graiurile tale cele de Dumnezeu insuflate, ai umplut jitnitele de grau care erau oarecand goale si ai dat ploaie din belsug pamantului celui insetat; pentru aceasta, laudand minunile tale, Teodosie, cu bucurie strigam:
Bucura-te, neimputinare pentru cei flamanzi;
Bucura-te, ocrotirea celor suferinzi;
Bucura-te, urmatorul Proorocului Ilie;
Bucura-te, roua din cer pogorata pe glie;
Bucura-te, aparator neadormit al poporului vlaguit;
Bucura-te, cel ce dai credinciosilor grau bogat daruit;
Bucura-te, ca esti hrana celor infometati;
Bucura-te, ca te-ai aratat calauzitor celor inselati;
Bucura-te, stea care luminezi pustia Betleemului;
Bucura-te, baie care speli intinaciunea sufletului;
Bucura-te, mangaierea saracilor;
Bucura-te, sprijinul muritorilor;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 10-lea

Vas al dumnezeiestilor daruri facandu-te, Teodosie, l-ai vindecat indata pe cel care, inaintea trupului tau, cerea izbavire de stapanirea celui viclean si l-ai incredintat sa-ti strige cu evlavie: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Viata ingerilor petrecand pe pamant, te-ai aratat vas curat al Mantuitorului; pentru aceasta, prin rugaciunile tale, ai oprit curgerile de sange ale femeii, de trei ori fericite Teodosie, si ai ridicat-o sa strige tie:
Bucura-te, raul vindecarilor;
Bucura-te, traitorul dogmelor;
Bucura-te, al muritorilor doctor neluator de bani;
Bucura-te, preasilnic pierzator al celui viclean;
Bucura-te, pasare care-i cuprinzi sub aripi pe cei neputinciosi;
Bucura-te, vas al bucuriei celor credinciosi;
Bucura-te, pat care odihnesti pe calatorii vietii;
Bucura-te, hotarul infranarii si alungatorul tristetii;
Bucura-te, cel ce reversi izvoare tamaduitoare;
Bucura-te, raul bunei-cuviinte intelegatoare;
Bucura-te, mireasma de taina a indumnezeirii;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 11-lea

Ai inaltat catre Dumnezeu palmele femeii celei ce nu nastea, pe care, prin rugaciunile tale, Parinte Teodosie, ai aratat-o mama binenascatoare si ai indrumat-o cu bunacuviinta sa cante Domnului dumnezeiasca si luminata lauda: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Stalp purtator de stralucire, care luminezi largimile pamantului cu razele nemasuratelor minuni, te-a aratat Dumnezeu, catre Care si noi, punandu-te inainte mijlocitor, fericite Teodosie, intru tot cinstite, strigam acestea:
Bucura-te, usa mantuirii tuturor;
Bucura-te, salasul negrait al virtutilor;
Bucura-te, mireasma vietii de curatie;
Bucura-te, mirul trairii in pustie;
Bucura-te, belsugul bunatatii dumnezeiesti;
Bucura-te, trandafirul ceresc al iubirii crestinesti;
Bucura-te, sabie care tai cornul demonilor;
Bucura-te, zid care pazesti cetele calugarilor;
Bucura-te, fluierul cantarilor harului;
Bucura-te, mostenitor al bunatatilor stralucite;
Bucura-te, intarirea sufletelor ispitite;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 12-lea

Cu harul mijlocirilor tale, ai izbavit oarecand din intreitele valuri cumplite pe corabieri si ai proorocit cutremurul cel tare din Antiohia, invatand pe ucenicii tai sa strige: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Cantand luptele tale cele multe si cinstite, pe care in pustie le-ai purtat cu bucurie, strigam tie: lauda credinciosilor, indrumatorul vietii preabune a monahilor si aparatorule al credintei, pace daruieste-ne noua, celor ce strigam:
Bucura-te, farul celor ce vietuiesc in singuratate;
Bucura-te, salasluirea ostenelilor neincetate;
Bucura-te, mana vindecarii bolnavilor;
Bucura-te, mreaja din inaltime a monahilor;
Bucura-te, soarele neapus al cetelor calugaresti;
Bucura-te, chip si pilda a vietuirii obstesti;
Bucura-te, slava si cununa a sfintei tale manastiri;
Bucura-te, fantana mult revarsatoare de tamaduiri;
Bucura-te, cinstita alegere a lui Dumnezeu-Cuvantul;
Bucura-te, floare inmiresmata care impodobesti pamantul;
Bucura-te, izbavitorul celor multi care se roaga tie;
Bucura-te, aparatorul ctitoriei tale si a ei bogatie;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul al 13-lea

O, incepatorule al vietii de obste a monahilor si luminatorule al lumii, Teodosie, risipeste intunecimea patimilor noastre cu solirile tale fierbinti catre Dumnezeu si rasari lumina intelegerii celor ce striga: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi se zice iarasi Icosul 1: Inger in pustie te-ai aratat…, Condacul 1: Pe iubitorul cel dumnezeiesc al linistii…, si se face otpustul.

Icosul 1

Inger in pustie te-ai aratat, Teodosie, cu razele ostenelilor tale, luminand multimea celor neinsotiti, incepatorule al chinoviilor si pilda a vietii preabune, pentru care cu indraznire iti strigam unele ca acestea:
Bucura-te, lauda pustniciei;
Bucura-te, zidul ortodoxiei;
Bucura-te, pomul pustiei cel preafrumos;
Bucura-te, margaritarul nevointei cel luminos;
Bucura-te, finicul cel cu inalta cununa al infranarii adevarate;
Bucura-te, fluierul cel cu dulce grai al vietuirii curate;
Bucura-te, indrumatorul intru Hristos al chinoviilor;
Bucura-te, neinselat aratator de cale al monahiilor;
Bucura-te, luminatorul nevointei cel preamarit;
Bucura-te, ca celor ce te cheama le esti aparator neadormit;
Bucura-te, stralucirea Bisericii lui Hristos cea dreptmaritoare;
Bucura-te, luminatorul celor umbriti de patimi pierzatoare;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Condacul 1

Pe iubitorul cel dumnezeiesc al linistii si pe incepatorul intru Hristos al chinoviilor sa-l cinstim ca pe o temelie a bunei-credinte; pe vlastarul cel preasfintit al capadocienilor si pe marele luminator al pustiei Betleemului sa-l laudam, strigand: Bucura-te, Cuvioase Parinte Teodosie!

Pe aceeaşi temă

10 Ianuarie 2024

Vizualizari: 526

Voteaza:

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE