CUM IAU FIINTA EPARHIILE NOI. RAPORT CU PUTEREA DE STAT - 53 Cartag.

Episcopul Epigoniu zise La multe sinoade s-a hotarat cu sfintita adunare ca poporul, care depinde in parohii de episcop si care niciodata n-a avut episcop propriu, sa nu-si ia indreptatori deosebiti, adica episcopi, fara numai cu consimtamantul episcopului de care tin dintru inceput; deoarece insa unii episcopi, fiind cuprinsi de oarecare volnicie, se instraineaza de comuniunea fratilor, si cand se osandesc se justifica ca precum ca stapanirea le este intemeiata pe oarecare putere veche absoluta asupra acelor locuri; dar si multi dintre presbiteri ingamfati si nebuni isi ridica cerbicia impotriva episcopilor proprii, intarind poporul cu ospete si cu sfatuiri rauvoitoare, ca eu necuvenita bunavointa sa-i puna pe dansii lorusi indreptatori; si mai ales fata de intelepciunea ta suntem indatorati, fratele nostru preacredincios Aureliu, caci de multe ori, neadmitand acest fel de incercari, le-ai impiedicat. Tinand seama deci de aplecarile rautacioase si de sfaturile imorale ale celor de acest fel, eu propun ca poporul care a fost supus unui episcop vechi dintr-o parohie anumita si care niciodata n-a avut episcopul sau propriu sa nu poata primi conducatori separati. Deci daca Preasfintitul Sinod intreg este de acord cu cele propuse de mine, sa aprobe . Episcopul Aureliu zise Eu nu sunt impotriva celor urmarite de fratele si impreuna episcopul nostru, ci marturisesc ca am facut si voi face aceasta, fireste fata de cei ce sunt de asemenea parere nu numai in Biserica Cartaglnei, ci in intreaga comunitate ierarhiceasca. Dar sunt multi care, intelegandu-se cu poporul lor sl precum se spune ii seduc, gadiland urechile lor si inseland de partea lor oameni cu viata osandita; ba chiar ingamfandu-se si dezbinandu-se de aceasta comunitate a noastra, acestia, desi au fost chemati de mai multe ori sa vina la sinod, totusi razimandu-se pe poporul lor propriu, au refuzat fiindca le era frica nu cumva sa se descopere delictele lor.
Eu zic deci daca vi se pare ca trebuie sa luptam in tot chipul ca acestia nu numai sa nu-si pastreze aceste tinuturi, ci nici bisericile lor, care in chip regretabil au ajuns in mana lor si ca sa se lepede cu puterea statului in chip sigur si sa fie inlaturati de insusi scaunul primatilor. Caci trebuie ca cei ce sunt devotati tuturor fratilor si sinodului intreg nu numai sa-si pastreze dupa dreptate scaunul lor propriu, ci sa obtina si tinuturile de acest fel, iar cei ce se socotesc a se apara cu poporul lor si dispretuiesc dragostea frateasca nu numai sa piarda acele tinuturi, ci chiar, precum am zis, sa li se ia si locurile lor prin puterea dregatorilor, ca unora care sunt razvratiti .
Episcopii Onorat si Urban zisera inalta intelepciune a sfintiei voastre s-a intiparit in mintea tuturora si socotim ca trebuie sa aprobam propunerea voastra cu votul tuturora . Toti episcopii zisera Se aproba, se aproba .

15 Mai 2009

Vizualizari: 330

Voteaza:

CUM IAU FIINTA EPARHIILE NOI. RAPORT CU PUTEREA DE STAT - 53 Cartag. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE