Incheiere


Incheiere

Aceasta carte nu a fost scrisa pentru ca cititorii care au convingeri diferite de ale Bisericii, fara sa fie constienti de aceasta, sa fie insemnati cu pecetea ereziei.

Scopul principal nu a fost de a da cu pietre in nimeni. Sunt constient de faptul ca, la nivel misionar, slujitorii Bisericii au foarte multe de facut. Este deci oarecum de inteles greseala celor care, fara a sti ca nu e bine sa primeasca anumite invataturi, au facut acest pas.

Daca lupta dusa de Biserica impotriva ereziilor contemporane ar fi mai intensa, cred ca multi dintre cei pacaliti de diavol ar renunta la inselarea lor.

Cu mai mult de zece ani in urma, eu insumi, autorul acestei carti, am cazut prada ratacirilor prezentate in aceasta carte. Am fost interesat de astrologie, eram convins de autenticitatea Evangheliei dupa Toma, ca si de basmul calatoriei lui Iisus in Orient (descris in „Viata Sfantului Issa"), si credeam ca prin yoga voi deveni supraom... Daca acum combat aceste rataciri, o fac deoarece cred ca daca atunci un singur preot mi-ar fi vorbit despre cele prezentate in aceasta carte, m-as fi lepadat de indata de erezia pe care o consideram adevar spiritual. Sau, chiar daca nu m-as fi lepadat de erezie, cel putin as fi fost pus pe ganduri.

Tocmai acest lucru mi-as dori sa il fi facut prin aceasta carte, ca si prin celelalte carti ale mele pe teme asemanatoare.

Iar daca aceasta carte a fost citita si de catre crestini intariti in credinta, de catre fii adevarati ai Bisericii, m-as bucura sa stiu ca acestia vor incerca sa ii ajute pe cei care se afla in diferite rataciri sa ajunga la lumina lui Hristos, facandu-i sa inteleaga ca se afla in ghearele diavolului.

Acestora le repet indemnul Sfantului Cosma Etolianul: "Sa va bucurati si sa va veseliti de mii de ori ca v-ati invrednicit sa fiti si voi crestini ortodocsi bine-cinstitori si sa plangeti si sa va tanguiti pentru necinstitorii-de-Dumnezeu, necredinciosi si eretici, care umbla in intuneric, in mainile diavolului" (62; 180).