Adevar sau minciuna

Adevar sau minciuna Mareste imaginea.

Ca si Pilat odinioara, multi se intreaba si astazi: Ce este adevarul? Unde poate fi gasit adevarul? Sau mai grav se intreaba : Cine este adevarul.

Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne striga intruna de doua mii de ani, prin glasul Sfintei Biserici , asa de clar si pe intelesul tuturor:,,Eu sunt calea adevarul si viata". Asadar Hristos este sensul vietii. El este ajutorul nostru atunci cand suntem in necazuri. El, Hristos, este cel care rasplateste lupta, jertfa si osteneala. El striga neincetat: Cei ce cautati adevarul deplin, iata-Ma. Intelegeti-ma, doriti-Ma, primiti-Ma. Nu este greu sa ma descoperiti, deoarece ,,Eu sunt lumina lumii"...Indrazniti, ,,Eu sunt nu va temeti".(Matei 14,27)

Dar, din nefericire , se pare ca noi nu auzim, sau ne facem ca nu auzim sau mai grav nu vrem sa auzim. Scuzam minciuna cu o arta ingenioasa. Ba mai mult promovam aceasta stare sufleteasca patologica. Parca vrem sa spunem: Inca nu suntem pregatiti pentru adevar; suntem prea tineri pentru primirea adevarului. Minciuna-,,acest rau necesar"- cum ne place noua sa o intitulam, oare trebuie sa ne insoteasca mereu? Oare nu se poate fara acest compromis? Nu poate sa existe macar o singura zi de adevar, in care sa putem spune adavarul si numai adevarul si sa dezaprobam tot ceea ce este prefacatorie si neadevar?

Daca te-ai hotarat sa spui adevarul atunci pregatestete de suferinta, asa cum a facut modelul nostru demn de urmat, Mantuitorul Iisus Hristos. Este foarte adevarat ca astazi spui adevarul numai cu mari riscuri, deoarece lumea nu primeste adevarul, nu poate sa mai recunoasca adevarul.

N-am rupt inca legatura cu trecutul plin de minciuna si nu avem curajul sa traim prezentul adevarului, desi Iisus ne incurajeaza zicand: ,,Eu sunt adevarul...indrazniti , ca Eu am biruit lumea" (Ioan 16,33).

Deci, adevarul a biruit lumea. El va va apara pe toti cei care aveti curajul de a spune adevarul, asa cum ne-a incredintat: ,,oricine purcede din adevar, asculta glasul meu"(Ioan 18,37).

Crestinii nu ar trebui sa se lase biruiti de aceea care zic, cu indolenta, ca si minciuna este lasata tot de dumnezeu. Nu! Caci, minciuna este de la diavol: ,,El, de la inceput, a fost omorator de oameni, si nu sta impreuna cu adevarul, pemtru ca nu este adevarul intr-ansul...caci este mincinos si tatal minciunii" (Ioan 8,43).

Adevarul este de la Dumnezeu: ,,adevarul prin Iisus Hristos a venit"(Ioan 1,17). Nu uitati ca o minciuna spusa cere alta minciuna, spre a fi sustinuta. De aceea cel care devine rob minciunii trebuie sa urmeze cuvintele Mantuitorului ,,adevarul va va face liberi" (Ioan 2,32).

Adevarul este vesnic si nu se poate lua de la noi. El este un bun pe care l-am primit de la Dumnezeu prin actul creatiei. Nimeni nu poate sa ne ia acest dar, decat noi insine putem sa ne indepartam de el, dar adavarul ramane in noi. Dar daca va impotriviti adevarului

va impotriviti lui Dumnezeu, deoarece Hristos nu poate fi izgonit din lume. Chiar daca ardem toate cartile religioase , numele lui Iisus tot va fi marturisit , deoarece veti putea descoperi numele si cuvintele lui Iisus in toate cartile literaturii. Adevarul suprem, este demn de dorit inainte de toate lucrurile acestei lumi. In tot ceea ce ne ofera viata sa cautam eternul, esentialul, adevarul, pe Iisus sa-l cautam.

Sa inlaturam prejudecatile care ingradesc adevarul si sa strigam fiecare:,,Eu spre aceasta m-am nascut si pentru aceasta am venit in lume, ca sa marturisesc adevarul". (Ioan 12,37)

In orice imprejurare sa marturisim adevarul si acesta ne va face oameni liberi...

 

Preot David Marian, parohia Nuntasi, Constanta

Despre autor

Marian David preot Marian David

Colaborator
117 articole postate
Publica din 03 Ianuarie 2014

Pe aceeaşi temă

13 Ianuarie 2014

Vizualizari: 4443

Voteaza:

Adevar sau minciuna 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE