Deznadejdea

Deznadejdea Mareste imaginea.

Mare patimă, şi grea! Răneşte sufletul cu împunsătura ei, punându-i înainte păcatul săvârşit şi viaţa lui cea rea.

Cu învăţătura sa, Părintele Serghie ne luminează cum să scăpăm de o astfel de vrăjmaşă.

Nu primi gândul care-ţi spune că ai să pieri în păcat. Crede cu tărie că tot păcatul pentru care ceri iertare ţi-e iertat.

Ieşi de sub stăpânirea lor. Taie, adică, de la tine pomenirea vechilor păcate şi începe o nouă viaţă în fiecare zi.

Spune păcatului: Nu eşti al meu, nu te cunosc pe tine. Că dracul vrea să te facă una cu păcatul, şoptindu-ţi: Eşti desfrânarea însăşi, eşti răul întrupat, ca să te arunce în neagră deznădejde. Tu însă să ştii că şi păcatul, şi patimile sunt străine de noi, după cum buboaiele, ce se ivesc pe trup, nu sunt carne din carnea noastră.

Simplu vorbind, de vezi în tine un rău, nu sta să te întrebi de unde-ţi vine, ce l-a iscat şi cine l-a stârnit. Nu-l socoti parte din tine, chip neştiut al sufletului tău. E lucru primejdios să te înfrăţeşti aşa cu el. Pornirile rele sunt toate ispite semănate de draci. Şi nevăzuţi cum sunt, te pleacă să crezi că nu-s pe lume draci, că singuri tu eşti rata, şi a ta e toată răutatea. Răul e însă dej la ei şi al lor, străin de firea ta, chiar dacă se strecoară în noi şi se altoieşte pe cele ale firii. Că adesea ne ispitesc cu rele pe care nu le-am poftit nicicând şi nu-s pe placul nostru, semn limpede că ei sunt capul şarpelui ce se mişcă în noi.

Dar şi aşa, căinţa-i partea noastră. Căieşte-te pentru păcat şi vină, iar căinţa, însoţită de împlinirea sfaturilor de mai sus şi de rugăciune, o să te scape de deznădejdea ta cea rea.

Jean-Claude Larchet

"Tine candela inimii aprinsa. Invatatura parintelui Serghie"; Editura Sophia

Cumpara cartea "Tine candela inimii aprinsa. Invatatura parintelui Serghie"

Pe aceeaşi temă

24 Septembrie 2015

Vizualizari: 396

Voteaza:

Deznadejdea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

deznadejdea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE