Material dedicat Parintelui Serafim Man - 2014

Material dedicat Parintelui Serafim Man - 2014 Mareste imaginea.

 

In Memoriam: Implinirea unui an de la savarsirea din aceasta viata a Preacuviosului Parinte Arhimandrit Serafim Man de la Manastirea Rohia - Maramures (1935 – 2013)

In iuresul timpului si in vartejul zilei apucam sa ne mai gandim, din cand in cand, la viata omului si, mai ales, la moartea acestuia, indeosebi atunci cand, primind un telefon, aflam ca a mai trecut cineva apropiat si drag noua dincolo, defapt unde?... In adevarata viata...Asa s-a intamplat si in urma cu un an, in dimineata zilei de 12 februarie 2013, cand am aflat ca la ora 03 si 10 minute, Preacuviosul Parinte Arhimandrit Serafim Man a trecut in lumea dreptilor si a cuviosilor.Preacuviosul Parinte Arhimandrit Srafim (Stefan) Man, s-a nascut la 27 noiembrie 1935, in satul Boiereni, de langa localitatea Rohia, din Tara Lapusului, judetul Maramures. La varsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952 a intrat in obstea Manastirii Rohia, fiind primit de catre Parintele Staret Justinian Chira - actualul Arhiepiscop venerabil al Maramuresului si Satmarului.

Dupa un noviciat de trei ani, la 20 iulie 1955 a fost tuns in monahism primind numele de Serafim. In luna martie anul 1957 a fost hirotonit ierodiacon apoi ieromonah slujind la manastire pana in anul 1959. Din anul 1959, dupa Decretul nr. 410, pana in anul 1971 a slujit ca preot in parohiile Cupseni, Baiut si Costeni. In anul 1971 a revenit la manastirea de metanie, iar in anul 1973 a fost numit Staret al Manastirii Rohia. A condus manastirea pana in anul 1984 cand, din motive de sanatate, cancer la gat, s-a retras. Preacuviosia Sa a fost cel care in anul 1980 l-a primit pe Nicolae Steinhardt in obstea Manastirii si l-a calugarit. Parintele Arhimandrit Serafim Man a absolvit Seminarul Teologic din Cluj - Napoca si a fost licentiat al Institutul Teologic Universitar din Sibiu, promotia anului 1979.La data de 6 decembrie 1973, de sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, a fost hirotesit Protosinghel, iar la 15 august 1982, de hramul manastirii a fost ridicat la rangul de Arhimandrit, la 27 decembrie 2012 de sarbatoarea Sfantului Mc. si Arhid. Stefan Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanul i-a acordat in semn de pretuire si respect „Crucea Voievodala Maramuresana”.

De sarbatoarea Sfantului Arhidiacon Stefan, numele sfantului pe care la primit la botez, a fost ultima data, cand a slujit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie si a fost impartasit de catre Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanu - ucenicul Parintelui Arhimandrit Serafim Man. In luna noiembrie anul 2010, la implinirea varstei de 75 de ani a primit titlul de Cetatean de onoare al Orasului Targu Lapus.Anul trecut, duminica - 10 februarie 2013, s-a marturisit si impartasit si apoi dupa ani de suferinta, s-a stins ca o lumanare ce a ars cu credinta jertfelnica, cu dragoste fata de Dumnezeu, de manastire si de tot poporul cel dreptcredincios, s-a mutat la Iisus Hristos Domnul si la Maica Domnului pe care a cinstit-o si iubit atat de mult. Un om al rugaciunii si al cartii, cu chip de inger: A iubit Biserica, Rugaciunea, Sfanta Liturghie dupa ce a fost hirotonit a slujit timp de trei ani neintrerupt si dupa aceea iubirea si bucuria cea mai mare era slujirea Sfintei Liturghii si la Sfantul Maslu. A fost duhovnicul monahilor si monahiilor de la manastirile: Rohia, Rohiita, Lapusul Romanesc, Casiel, Habra, Breaza, etc. a sutelor de preoti si a credinciosilor din toata tara, dar mai ales a Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Iustinian, care s-a marturisit la Preacuviosia sa in urma cu sapte zile.

Cu timp si fara timp, in plina zi si in miez de noapte a fost la dispozitia credinciosilor, tuturor dandu-le cuvant de mangaiere si intarire in credinta, exemplu al minuni lui Dumnezeu fiind insusi Preacuviosia sa prin modul cum Dumnezeu l-a vindecat si la tinut marturie timp de 30 de ani de cumplita boala de care a suferit.A publicat urmatoarele carti: Manastirea Rohia, Editura Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Cluj - Napoca, 1989; Livada duhovniceasca, Editura Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului, Cluj-Napoca, 1990; editia a doua, 2010; Adevaruri traite, Invataturi folositoare, Editura Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1993; Un buchet de pilde si invataturi crestine pentru tineri, Editura Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1995; Crampeie de propovaduire din amvonul Rohiei, Editura Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1996; Meditatii duhovnicesti, Editura Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 2002; Viata si Acatistul Sfantului Serafim de Sarov, Baia Mare, 2004; Rugaciunea domneasca Tatal nostru - talcuire, Editura Proema, Baia Mare, 2007. Totodata, a publicat multe predici si omilii, in revistele teologice.Fiind un staret gospodar si jertfelnic, Preacuviosul Parinte Arhimandrit Serafim Man s-a preocupat mereu de imbunatatirea starii patrimoniale si materiale a manastirii.

Dintre realizarile sale amintim: construirea „Casei cu Paraclis”, „Casei Poetului”, „Altarului de vara”, aductiunea apei la manastire, introducerea curentului electric, construirea drumului de acces la manastire, zidurile de sustinere din incinta manastirii. etc. Pe langa conducerea lucrarilor, la toate acestea a lucrat efectiv cu mainile si bratele Preacuviosiei Sale…

Ce sa mai zic intr-o astfel de situatie: ca in ultima vreme am petrecut destul de multi parinti duhovnicesti, mai cu seama in ultimii doi ani si iata acum a sosit ceasul sa facem acelasi lucru si cu Parintele Arhimandrit Serafim Man - care va ramane in amintirea si in constiinta noastra cu multe invataturi si fapte minunate, printre care, la loc de frunte sta aceea ca a incurajat si ajutat o multime de tineri teologi sa se pregateasca pentru apararea si promovarea credintei ortodoxe in anii grei ai dictaturii comuniste, si care astazi sunt preoti si slujitori destoinici ai Bisericii stramosesti. A fost in acelasi timp un bun pastrator al Traditiei si un pastor receptiv la noile probleme aparute in societate. Era elegant si ordonat, ospitalier si erudit.

Un preot distins al cultului ortodox si un om al culturii intelepte, un slujitor al Bisericii si al poporului roman. Apoi mai ramane in sufletul nostru prin caracterul, onoarea si demnitatea lui, apoi vocea sa calda dar in acelasi timp hotarata si ferma; dupa aceea cultura teologica si nu numai cu care a fost inzestrat datorita muncii si tenacitatii Preacuviosiei Sale; luciditatea si spiritul sau critic, insotit de foarte multa intelegere, smerenie, blandete si condescendenta; pe urma spiritul de disciplina, in primul rand cu el insusi, de rigoare duhovniceasca si morala, doctrinara, liturgica si canonica revelata cu fiecare slujire a sa ori cu fiecare predica sau cuvantare, sustinute intr-un mod foarte coerent si elevat in diferite imprejurari si cu diferite ocazii; comportamentul, felul sau de a fi si de a se raporta la semenii sai, la fiecare in parte intr-un mod deosebit si unic, fiind foarte respectuos, accesibil si deschis, toate acestea ducand la descoperirea in persoana sa a eticii bunului simt, pe care a cultivat-o de-a lungul intregii sale vieti si care astazi o intalnesti tot mai rar!...

Parintele Arhimandrit Serafim Man a mai avut si calitatea de a fi un om de o sinceritate, discretie si modestie iesite din comun, care mi-au inspirat foarte multa incredere, confort sufletesc si dragoste fata de valorile perene ale spiritualitatii si culturii noastre autentice!...Eu personal, ma simt foarte onorat pentru faptul ca am avut fericitul prilej si marea sansa de a-l intalni si (de) a-l cunoaste pe Parintele Arhimandrit Serafim Man - mare personalitate a culturii, duhovniciei si spiritualitatii acestor tinuturi si nu numai, avand convingerea si nadejdea ca vom sti cu totii pe mai departe, sa ne cinstim inaintasii, potrivit meritelor si vredniciilor fiecaruia, cu toate ca in aceste vremuri, pretuim mai mult pe altii de oriunde si de aiurea, caci ni se par a fi mai exotici, mai spectaculosi, mai senzationali!...

Insa, ramanem convinsi de faptul ca ce este nobil ramane iar ce este ieftin, apune!... Altfel spus, cuvintele noastre sunt putine si neputincoase pentru a putea spune cat bine a facut Parintele Arhimandrit Serafim Man, datorita tinutei sale morale si preotesti, a echilibrului si intelepciunii sale, a preocuparilor sale teologice si carturaresti, a dragostei sale fata de Dumnezeu si (de) oamneni, a atasamentului sau fata de tara aceasta si de Biserica stramoseasca!...Se cuvine asadar, sa-i aducem, si acum – la implinirea unui an de stramutarea sa la vesnicele lacasuri, un prinos de cinstire si de recunostinta, rugandu-ne lui Dumnezeu sa-l rasplateasca cu harul si cu dragostea sa cea nemarginita acolo, in lacasurile Sale cele ceresti, in lumina cea neinserata a Slavei Sale!...

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

Vesnica sa-i fie pomenirea! Amin!

Cu aleasa pretuire si deosebita recunostinta,
Stelian Gombos

 

Despre autor

Stelian Gombos Stelian Gombos

Senior editor
289 articole postate
Publica din 28 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

12 Februarie 2014

Vizualizari: 738

Voteaza:

Material dedicat Parintelui Serafim Man - 2014 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE